Universul este atât de mare, încât mințile noastre nu îl pot cuprinde întru totul. Însă, mintea omului are parte de o caracteristică definitorie, care l-a ajutat să se dezvolte de-a lungul zecilor de mii de ani: curiozitatea. Interesul pentru a știi cât mai multe atât despre propria specie, cât și despre ceea ce îl înconjoară ne-a adus în punctul în care ne găsim astăzi. Omenia a dat de-a lungul secolelor câteva minți splendide, care au schimbat radical felul în care ne raportăm la tot ceea ce a existat vreodată, iar una dintre aceste personalități strălucite este Stephen Hawking. În ciuda unei vieți personale foarte încercate, Stephen și-a menținut nivelul de curiozitate la cote înalte pe tot parcursul celor 76 de ani, oferindu-ne o nouă treaptă de informații ce continuă să modeleze cursul istoriei.

Răspunsuri scurte la marile întrebări este ultima carte a fizicianului englez, care deși nu a fost terminată în totalitate de acesta, cei apropiați lui au avut grijă ca acest ultimul proiect dedicat omenirii să vadă lumina tiparului. Cartea a fost desemnată una dintre cele mai bune publicații ale anului 2018 de către Forbes, The Guardian sau Wired, impactul adus de Hawking societății fiind unul uriaș cu fiecare nou volum sau descoperire. Pe lângă faptul că Hawking a reprezentat, și continuă să o facă, un model de îndârjire și voință, studiile sale au marcat generații întregi de minți curioase care voiau să afle cât mai multe despre Universul în care trăim. Prin intermediul său, mii și milioane de oameni au putut înțelege, în mare, cum funcționează Universul și care este rolul nostru pe acest Pământ.
„Suntem cu toții călători în timp, aflați în drum spre viitor.„
Răspunsuri scurte la marile întrebări este un volum prin care Hawking ne permite să intrăm puțin în lumea sa interioară, unde rotițele nu contenesc din a se întreba cine suntem, de unde venim și unde ne îndreptăm. Fizicianul își spune punctul său de vedere cu privire la cele mai importante întrebări, cum ar fi: Există Dumnezeu? Cum a început totul? Putem prezice viitorul? E posibilă călătoria în timp? Ar trebui să colonizăm spațiul? Ne va depăși inteligența artificială?, bazându-se atât pe fapte științifice, cât și pe propriul instinct.
„Nu putem aștepta ca evoluția darwiniană să ne facă mai inteligenți sau mai bine alcătuiți. Intrăm acum însă într-o nouă fază a ceea ce s-ar putea numi evoluție autoproiectată, în care vom putea să ne modificăm și să ne îmbogățim ADN-ul.„

Cartea se folosește de un limbaj accesibil majorității populației cu carte, astfel că informația transmisă poate fi înțeleasă fără a întâmpina dificultăți prea anevoioase. Nu lipsește nici umorul specific fizicianului englez, care știe exact cum să își aleagă cuvintele astfel încât mesajul să fie clar și concis. Eu am parcurs cartea în câteva șederi, fiind fascinată de inteligența și viziunea lui Hawking, care are o părere cât de poate de realistă asupra lumii. Pentru el, viitorul stă în felul pragmatic în care ne vom folosi de resursele planetei astfel încât să nu ne lăsăm specia să piară, ceea ce înseamnă atât explorarea spațiului cosmic, cât și prelucrarea inteligenței artificiale.
„Există două opțiuni cu privire la viitorul omenirii așa cum îl văd eu: în primul rând, explorarea spațiului pentru descoperirea altor planete pe care să le locuim, și apoi utilizarea pozitivă a inteligenței artificiale pentru a ne îmbunătăți lumea.„
Volumul invită cititorul la reflecție și întrebări primordiale, legate atât de Universul înconjurător, cât și de propria persoană. Cred că părerile sunt împărțite atât în ceea ce privește originea omenirii sau scopul nostru pe acest pământ, dar lupta pentru viitor mai bun și mai sigur ar trebui să reprezinte un numitor comun pentru toți oamenii, care deși se bucură de cele mai avansate tehnologii de până acum, tot se văd neputincioși în fața incertitudinii viitorului. Ca să nu mai vorbim de daunele uriașe aduse planetei și pe care, deși am putea să le micșorăm, refuzăm să ieșim din zona noastră de confort și să acționăm.
„Vreau să mă alătur celor care spun că e imperios necesar să acţionăm neîntârziat pentru a face faţă provocărilor majore care stau azi înaintea omenirii. Sper ca în viitor, când eu nu voi mai fi, oamenii care deţin puterea să dea dovadă de creativitate, curaj şi capacitate de a conduce lumea aşa cum trebuie. Fie ca ei să se poată ridica la înălţimea proiectelor noastre de dezvoltare şi să acţioneze nu în interes propriu, ci în interesul nostru, al tuturor. Sunt cât se poate de conştient de cât de preţios este timpul. Să preţuim acest moment. Să acţionăm!“

Recomand cu mare drag Răspunsuri scurte la marile întrebări pentru toți cei care au și cea mai mică fărâmă de interes pentru viitorul omenirii, volumul fiind un dar de bun-rămas al lui Hawking pentru această lume incertă. Lectura este una plăcută, nu foarte solicitantă, dar care își lasă amprenta asupra cititorului. Așa cum a spus și fizicianul, avem mult de muncă pentru a ne asigura un viitor cert, dar dacă vom lucra împreună și, mai ales, dacă vom lucra înspre beneficiul omenirii și al planetei, atunci specia noastră va continua să se dezvolte și să exploreze și cucerească cât mai mult din spațiul cosmic.
Răspunsuri scurte la marile întrebări de Stephen Hawking a apărut în traducerea lui Doru Căstăian în colecția Știință la Editura Humanitas și este disponibilă aici.
