Cu toate că scriitorii nordici sunt cunoscuți pentru thrillerele lor macabre, se pare că și o scriitoare din Franța știe să mânuiască ungherele umbrite ale psihopaților. Johana Gustawsson revine în atenția cititorilor români cu al doilea roman din seria Emily Roy și Alexis Castells. Mör nu vine ca un sequel pentru Block 46, ci ca o continuare naturală a unei lumi înțesate de crimă și răzbunare.

Romanul debutează cum nu se poate mai alert, cu o sumedenie de personaje și două planuri narative. Avem parte atât de investigarea unei crime odioase dintr-un parc din Suedia a anului 2015, cât și de scene absolut îngrozitoare din Londra a anului 1888, atunci când străzile capitalei Angliei erau înspăimântate de furia lui Jack Spintecătorul.
O femeie este găsită mutilată într-un parc din Suedia, ceea ce dezgroapă cazul unui criminal în serie, pe care poliția îl credea închis și la adăpost. Însă, trecutul întunecat își are rădăcinile de pe vremea unuia dintre cei mai cunoscuți criminali din istorie, Jack Spintecătorul, care își desfigura victimele de sex feminin, lăsându-le în văzul tuturor pe străzile Londrei. În tot acest timp, o actriță celebră dispare chiar înainte de o apariție televizată la BBC, ceea ce îi face pe anchetatori să creadă că ea va fi următoare victimă.
În scenă intră profilerul Emily Roy, o canadiancă ce își pune talentele în slujba Scotland Yard-ului. Alături de ea i se alătură și scriitoarea Alexis Castells, care se vede nevoită își dezgroape propriul trecut pentru a încerca să prindă făptașul. Cele două fac o echipă sudată, fără însă a interacționa prea mult. Mi-aș fi dorit ca cele două să fie în centrul acțiunii, în schimb capitolele au parte de multe figuri noi, fără a se focaliza asupra unui anumit personaj.

Ceea ce Johana Gustawsson face foarte bine este îmbinarea celor două planuri narative, cea a prezentului cu cea a trecutului, țesând un thriller ce pare a fi fără dezlegare. Capitolele scurte și antrenante fac ca dozele de mister și suspans să se mărească cu fiecare nou indiciu. Personajele, deși nu sunt conturate îndeajuns, se mulează foarte bine după tiparul lecturii rapide și captivante. Nu ai cum să te plictisești citind cartea deoarece naratoarea nu îți lasă nici o secundă liberă de respiro, curiozitatea crescând cu fiecare paragraf.
Un aspect ce mi-a plăcut tare mult este faptul că Gustawsson își alege o sumedenie de personaje feminine ca anchetatori, iar aceste alegeri nu par impuse, ci naturale și fără cusur. Avem nevoie de o reprezentare feminină cât mai puternică în literatură, iar perechea Emily Roy – Alexis Castells sunt un exemplu ideal pentru o serie electrizantă și de impact.
„Greşelile fuseseră înşirate ca nişte perle pentru a crea un colier transmis din generație în generație.”
Violența este la cote înalte în acest roman, care nu se dezminte când vine vorba de mintea bolnavă a psihopaților. Familia are un rol crucial în poveste, în special felul în care disfuncționalitatea afectează membrii acesteia, care mai apoi își dau frâu liber fanteziilor morbide. Mör nu trebuie citit neapărat după lecturarea romanului Block 46, dar Emily Roy și Alexis Castells au parte de o fluiditate firească ce leagă cele două volume. Recomand ambele romane din serie, fiind două lecturi antrenante, rapide și demne de literatura întunecată a thrillerului.
Mör de Johana Gustawsson a apărut în această primăvară în colecția Thriller & mystery la Editura Tritonic și poate fi găsit atât pe site-ul editurii, cât și pe Libris.ro.
