„Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri” de Iulian Tănase – lectura ideală pentru perioadele aglomerate

Întotdeauna mi-a plăcut proza scurtă, atât pentru că povestea este comprimată într-o lectură rapidă, ci și pentru că naratorul se descotorosește de detaliile inutile și se focalizează pe mesaj și personaje. De aceea, știam că noul titlu publicat de Editura Vellant o să fie o citire plăcută.

Iulian Tănase revine în atenția cititorilor români cu Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri, un volum fluid, ale cărei personaje se intersectează pe parcursul nuvelelor, dându-i o formă incluzivă și energizantă. Scriitorul originar din Bacău este un cunoscut trainer de creative writing, iar asta se observă încă de la prima povestire din volum.

Volumul debutează cum nu se poate mai bine, cu o povestire despre o actriță a cărei imagine mincinoasă este mai importantă decât moartea și înmormântarea propriului fiu. Nuvela setează tonul natural și cotidian al întregii cărți, cu mici momente de ironie, umor negru, haz de necaz, dar și melancolie, tristețe și neputință.

Povestirile au o lungime potrivită pentru orice cititor ce se găsește mereu în lipsă de timp, acestea variind de la o pagină, la trei-patru și ajungând până la douăzeci pentru cea mai voluminoasă din ele. Bineînțeles, nuvele pot fi parcurse și una după alta, așa cum am făcut-o și eu, având un ton general, volumul fiind un fel de salată cotidiană condimentată cu diverse figuri obișnuite întâlnite prin familie, vecini sau prieteni.

Fie că e vorba de o despărțire dureroasă, o moartă prematură, o relație disfuncțională, o amintire melancolică, sau alte mici întâmplări, volumul realizează o radiografie fidelă societății contemporane, astfel că fiecare cititor se poate regăsi în vreuna dintre nuvele sau poate să recunoască în personaje diverse tipare umane ale celor din jur.

Iulian Tănase scrie un volum potrivit pentru o pauză de cafea, o după-amiază ploioasă sau o ieșire în parc, folosindu-se de orice detaliu al cotidianului. Recomand cartea pentru franchețea cu care descrie românul de azi, dar și pentru farmecul captivant al cuvintelor.

Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri de Iulian Tănase a apărut în această primăvară la Editura Vellant și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s