Am făcut cunoștință cu stilul captivant de povestitor al Cristinei Andone prin intermediul seriei Dar Motan, o colecție de povestiri simple, dar fascinante despre un motănel curios și jucăuș și prietenii săi. Am citit și recitit cărțile cu Dar de câteva ori, al cărui univers s-a mărit recent cu încă două volume: Dar Motan călătorește și Dar Motan înoată, pe care de-abia aștept să le adaug în propria bibliotecă. Însă, până atunci, zilele trecute m-am bucurat de lectura a două volume superb scrise de aceeași talentată Cristina Andone – Chopin și balada stropilor de ploaie și Ceaikovski și dansul notelor de argint.

Aceste două volume sunt ultimele apariții ale colecției Povești din Pădurea Muzicală, un proiect literar realizat de Cristina pentru a-i introduce pe cei mici în lumea încântătoare a muzicii clasice. Seria de povești a fost recent reeditată la Bufnița Nemi, bucurându-se și de un format mai atrăgător și mai practic pentru cititorii de toate vârstele.

O carte pentru copii își atrage cititorii prin intermediul ilustrațiilor electrizante și pline de culoare, iar seria Povești din Pădurea Muzicală aduce grafica și decorarea paginilor la nivelul artei. Nici un detaliu nu este lăsat la voia întâmplării de către artiștii Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița și Thea Olteanu, care reușesc să surprindă atât esența poveștilor Cristinei Andone, cât și sublimul muzicii clasice.

Eu am intrat în universul poveștilor clasice prin intermediul volumelor dedicate lui Chopin și lui Ceaikovski, doi compozitori ce au marcat definitoriu istoria muzicii universale. Cu toate că nu am nici un fel de înclinație spre muzica clasică, întotdeauna am fost fascinată de grandoarea simfoniilor și a elaborărilor notelor muzicale. Și pot să spun că după citirea acestor două volume, am simțit nevoia de a asculta câteva piese reprezentative ale acestei arte auditive.
Fiecare volum al acestei serii se focalizează pe un anumit compozitor, care ia rolul spiridușului. În felul acesta, cei mici sunt ghidați de către artiști pe tărâmul muzical al poveștilor, unde pianul sau vioara prind viață, iar imaginația trece de limitele unei simple piese. Nici instrumentele nu sunt lăsate de izbeliște, acestea fiind un element important și vital al fiecărei aventuri.
Chopin și balada stropilor de ploaie este mai mult decât o poveste ce îl are în prim plan pe compozitorul polonez. Este o pledoarie pentru frumos, un spațiu fantezist unde metafora zburdă liberă, iar măreția cuvintelor este la cele mai înalte cote. Cristina Andone nu doar că ne introduce într-o lume vrăjită a muzicii romantice, dar ne încântă cu mai multe mici povestioare ce împreună dau glas bogăției melancolice a portofoliului lui Frederic Chopin.

„Mai întâi, vântul atinge ușor apele lacului. Mica noastră barcă pornește către mal. Ne așteaptă. Vântul trece apoi peste nuferi și tufe de iasomie. Ne cheamă. Teii freamătă, scuturându-și florile în noapte. E timpul. Vâslim pe calea luminată de lună. Câteodată, un nor se scutură în picături calde. Atunci puii de lebădă mai fricoși se ascund sub aripa mamei lor; ceilalți se joacă cu valurile desenate pe apa clară. Când trecem cu barca, ne fac loc cu toții, privindu-ne din depărtare. Dar noi căutăm altceva.„
Totul este desăvârșit în cartea dedicată artistului de sub salcia plângătoare, care te cucerește cu bunătatea și fragilitatea inimii sale. Cei mici nu au cum să îl îndrăgească pe Chopin, care nu numai că ne oferă o paletă muzicală emoționantă, dar și o călătorie spre nostalgie, sensibilitate, virtuozitate, libertate și mister.

Ceaikovski și dansul notelor de argint pe de altă parte surprinde, în primul rând, tulburarea sufletului, emoție urmată de durere, disperare, visare, dar și de bucurie și speranță. Spiridușul rus își transpune cititorul în tărâmul geros al iernii, lectura volumului fiind numai bună în fața unei sobe înflăcărate alături de un ceai fierbinte.
„O notă tare frumoasă făcu un salt îndrăzneț de pe partitura lui Ceaikovski și ateriză pe petala unui bujor. Se undui ca o aripă de cocor, privind visătoare în depărtare.„

Ceaikovski ia forma celui mai frumos vis al copilăriei, unde străzile și colinele sunt cufundate în zăpadă, iar pe ulițe se aud vocile copiilor. Muzica sa transmite atât bucuria din acele clipe, cât mai ales nostalgia pentru acele vremuri, de care ne amintim cu drag și dor.

Ambele volume mi-au plăcut la nebunie, pe ambele le-am devorat cu o poftă nesățioasă pentru frumos, pentru splendidul imaginației și al notelor muzicale. Cristina Andone ne aduce cea mai sublimă împletire între ficțiune și muzica clasică, un tărâm unde cititorii tineri fac primii pași spre cunoașterea acestei arte, avându-i alături pe cei mai importanți compozitori.
Cu siguranță că aceste cărți sunt potrivite atât pentru cititorii tineri, cât și pentru cei maturi, un singur lucru fiind necesar: dorința de a te retrage în fantezie și muzicalitate. Volumul dedicat lui Chopin este puțin mai greoi, având o profunzime aparte, dar povestea lui Ceaikovski poate fi accesibilă unui public mai larg, purtând cu ea și lecții importante despre empatie și prietenie.
Ilustrațiile celor trei artiști vin cu un adaos vizual de mare impact pe tot parcursul lecturii, realizând astfel un pachet complet de relaxare, aventură și sensibilitate. Știm de asemenea cât de important este ca cei mici să și învețe câte ceva din lecturile citite, astfel că volumele au parte și de câteva exerciții stimulante și desfătătoare. Cristina Andone ne aduce și câte o listă cu preferințele compozitorilor, cât și recomandări de piese muzicale reprezentative ale fiecăruia.

Recomand cu mare drag atât aceste ultime două volume ale colecției Povești din Pădurea Muzicală, cât și celelalte aventuri ale celor mai importante și marcante nume ale muzicii clasice, cum ar fi Mozart, Enescu, Bach sau Beethoven. Cărțile îi împrietenesc pe toți cititorii, indiferent de vârstă, cu muzica clasică, ducându-i pe tărâmuri fascinante ale compozițiilor muzicale, ale vremurilor de demult și ale celor mai expresive emoții.
Chopin și balada stropilor de ploaie și Ceaikovski și dansul notelor de argint de Cristina Andone au apărut în varianta hardcover la Bufnița Nemi și sunt disponibile pe site-ul celor de la Nemira, aici și aici.
