„Cum să convingi o pisică: Un ghid în arta persuasiunii pentru oameni” de Jay Heinrichs – lectura rapidă și hazlie despre cum să îi îndupleci mai bine pe cei din jur

Ca orice iubitor și stăpân de animale blănoase, nu aveam cum să ratez unul dintre cele mai noi apariții editoriale de la ACT și PolitonCum să convingi o pisică: Un ghid în arta persuasiunii pentru oameni. Jay Heinrichs vine ca un ajutor de mult cerut în ceea ce privește relaționarea cu felinele ce se cred cu mult superioare nouă. Oricine ce are pe lângă el o pisică știe că de fapt aceasta îl controlează pe el, și nu invers. E drept că dacă ținem animalul în casă îl privăm de libertate, dar de fapt, în multe rânduri, animalul duce o viață cu mult mai bună decât ar face-o dacă ar trebui să supraviețuiască în afara ocrotirii apartamentului.

Eu am doi pisici de mai bine de un an jumătate și motivul pentru care i-am adus să trăiască în umilul meu apartament micuț și strâmt este pentru că aceasta părea singura soluție la multitudinea de pisicuți ce se nășteau prin împrejurimi. E drept că tot timpul mi-am dorit o pisică pe lângă mine, așa că oportunitatea a fost potrivită pentru ambele tabere. De atunci, am trecut prin multe necazuri și canapele distruse și draperii rupte, dar bucuria de a-i avea tolăniți la picioarele mele este de neprețuit.

„Pisicile au o abilitate foarte bună de a te manipula și te pot convinge de aproape orice, fără să spună aproape niciun cuvânt. Te pot convinge să renunți la indiferent ce faci, doar ca să te joci cu ele. Te pot face să le oferi cina cu mult înainte de ora stabilită. Te pot convinge în orice clipă să le primești la tine în poală.

Pe de altă parte, încearcă să convingi o pisică să facă ce vrei tu.

Deși este dificil, poți să convingi o pisică. Dacă reușești asta, să convingi oamenii devine floare la ureche.”

Dar să revenim la cartea lui Heinrichs, care începe de la început cu două avantaje de seamă: subiectul ce se învârte în jurul pisicilor și lungimea mai mult decât acceptabilă pentru orice cititor aflat în lipsă de timp. Expertul în persuasiune ne aduce o lectură ușoară, plăcută, cu mult umor, dar și informații utile despre cum să folosim arta persuasiunii în favoarea noastră. De aceea, acesta alege exemplul concludent al felinei, care nu își trădează principiile și care obține, prin diferite metode, cam tot timpul tot ce își dorește.

Subiectul este unul serios, dar este prezentat într-o manieră amuzantă, numai bună pentru omul contemporan, care preferă ca informația să fie diluată prin filtrul divertismentului. Persuasiunea este o artă pe care dacă o stăpânești bine, îți poate aduce tot ce ți-ai dori, de la o slujbă mai bună, la o relație cu partenerul mai fericită și implicit, la o viață împlinită.

Cartea este secționată pe zece capitole, fiecare axându-se pe o anumită rotiță a persuasiunii. Fiecare capitol urmărește câte o trăsătură de bază a felinelor, care mai apoi este modelată să urmeze tiparul omenesc, rezultând în subiecte precum: cum să porți o conversație inteligentă, cum să îți păstrezi calmul și logica chiar și atunci când ai de-a face cu un interlocutor furios, cum să nu te lași manipulat, cum să te folosești de limbajul trupului, cum să câștigi respectul și loialitatea cuiva, etc.

Și nu, cartea nu îți oferă soluția magică la problemele de comunicare cu pisicile tale, ci, în schimb, încearcă să îți pună la dispoziție diferite procedee de care te poți folosi în relația cu cei din jur. Bineînțeles că anumite instrumente funcționează diferit în funcție de fiecare individ în parte, dar cartea conține o sumedenie de situații și căi de acțiune care într-un final, dacă sunt aplicate corect, ar putea să producă schimbări majore.

Nu am avut cum să nu apreciez trimiterile hilare la comportamentul pisicilor, pe care orice stăpân de blănoși le reperează încă de la prima pagină. În zilele de astăzi avem parte de multe opțiuni în ceea ce privesc cărțile de comunicare sau dezvoltare personală, așa că orice idee ieșită din comun atrage instantaneu atenția cititorilor. Și tocmai asta face foarte bine Jay Heinrichs, ne propune o variantă distinctă de a privi persuasiunea și retorica, folosindu-se de farmecul magnetizant al felinelor.

Informația în sine este destul de răsfirată de-a lungul celor zece capitole, cu multe dintre puncte cheie știute deja de mine, de aceea m-am bucurat mai mult de referințele nostime la adresa pisicilor, care se pliază perfect și pe rutina mea zilnică. Dar, recomand cartea pentru modul neconvențional de a-i atrage pe cititori în mrejele persuasiunii, lectura fiind una ușoară, plăcută și cu multe pasaje umoristice. Nici ilustrațiile nu sunt mai prejos, acestea alcătuind o colecție de caricaturi bine gândite ce sintezizează scheletul informației transmise.

„Ce dar poate fi mai de preț decât dragostea unei pisici?„ – Charles Dickens

Cum să convingi o pisică: Un ghid în arta persuasiunii pentru oameni de Jay Heinrichs a apărut la sfârșitul anului trecut la Editura ACT și Politon și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s