Zilele trecute am ales întâmplător din teancul de lecturi o carte ce promite o senzație apropiată celei simțite în timpul pandemiei de Covid. Nu că am avea nevoie de o scriere literară să ne exemplifice senzațiile de teamă și incertitudine simțite încă cu mare putere de o lume întreagă, dar dacă este tratat corect, textul poate intra în profunzimile lăuntrice, aducând în fața cititorilor o lectură bună. Ei bine, Rumaan Alam nu abordează tema unei pandemii globale, dar nici departe nu este, Lasă lumea în urmă axându-se pe o apocalipsă bruscă și incertă.

Cartea ne spune povestea unei familii tipice din New York, cu doi soți – Amanda și Clay – bine înrădăcinați în modul de viață al metropolei, care împreună cu cei doi copii adolescenți – Archie și Rose – pleacă într-o vacanță într-un colț uitat de lume din Long Island. Aceștia închiriază o casă modernă, urmând a petrece o săptămână de relaxare în familie. Prima zi este rezervată instalării în noua locuință, făcând cumpărături generoase de mâncare, dulciuri și băuturi. Piscina și statul pe telefon sunt principalele activități ce le ocupă timpul celor patru, lăsând deoparte grijile cotidiene.
Însă, această stare de amorțeală nu durează prea mult, asta pentru că în mijlocul nopții primesc vizita total neașteptată a proprietarilor casei – Ruth și G.H., un cuplu în vârstă, de culoare, pe care Amanda și Clay nu îi întâlniseră niciodată. Aceștia vin cu vești dezarmante despre coasta de Est, New York-ul având parte de o pană uriașă de curent, fără vreo cauză clară.
Amanda nu are cum să nu se simtă în pericol la vederea celor doi în toiul vacanței sale mult dorite, având tot felul de idei, legitime, despre aceștia. Reacția sa neprietenoasă este mai mult decât justificată, mai ales pentru că internetul cade subit, astfel că nu are cum să le verifice povestea. E drept că alerta de pe telefon o mai potolește puțin mai târziu, dar starea de tensiune și primejdie nu o părăsește.

Cartea are o ambianță foarte bine construită, care se intensifică în neliniște și stres cu fiecare oră petrecută de cele două familii sub același acoperiș. Cititorul trece prin diferite stări, care nu ating nivelul fricii, dar depășesc dispoziția de îngrijorare, situându-se undeva pe la mijlocul incert.
Mi-a plăcut tare mult cartea, m-a prins în dispoziția necesară de a mă lăsa purtată de o poveste alarmantă, unde două cupluri sunt nevoite să se încreadă între ele, încercând în același timp să afle ce se întâmplă cu lumea de afară.
Rumaan Alam schițează un scenariu perfect plauzibil al sfârșitului lumii, ce se focalizează pe instinctul de părinte, relația interumană și relevanța unor principii și valori puse față-n față cu o criză extremă. Nu cred că factorul rasial este dezvoltat foarte mult, cu toate că sunt atinse, indirect, anumite puncte sensibile. Cartea are dozele potrivite de suspans, care împreună cu psihologia personajelor atent dezvoltată împletesc un roman captivant și de impact.
Recomand cartea lui Rumaan Alam tuturor celor ce vor să citească o narațiune iscusită, cu personaje construite subtil, de unde nu lipsesc momentele șocante, de mare suspans, ce îți ridică părul de pe brațe.
Lasă lumea în urmă de Rumaan Alam a apărut în această primăvară în colecția Buzz Books la Editura Litera și este disponibil aici.
