„Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale” de Tatiana Niculescu – lectura încântătoare a unor povești de dragoste vibrante și misterioase

Cred că iubirea nu se mai simte la fel ca acum o sută de ani. Cred că nu intensitatea a scăzut, ci tandrețea și misterul cu care o tratau strămoșii noștrii atunci când fiecare privire era pe ascuns, iar o atingere a mâinilor însemna de multe ori o logodnă sau chiar o căsnicie propriu-zisă. Nu zic că dragostea de acum nu este înflăcărată, dar nu are vâscul de odinioară, de aceea poveștile de iubire din secolul trecut au un farmec aparte, frumusețe pe care Tatiana Niculescu o surprinde cu multă duioșie. Aceasta ne aduce un încântător buchet aromat format din 7 minibiografii sentimentale, spuse din punctul ei de vedere despre șapte cupluri de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Nepovestitele iubiri este o lectură plăcută, unde iubirea ia diferite forme, săvârșindu-se de la Nisa, la Londra sau Sulina, cu personaje fascinante și impunătoare, și asta nu neapărat datorită statutului lor social. Fie că vorbim de Neagu Djuvara, principesa Elisabeta sau Florence Baker, personalitățile Bucureștiului de altădată își dau întâlnire în acest volum al dragostei cu năbădăi și situații complicate, care conferă un ton ridicat forței acestui enigmatic sentiment.

Tatiana Niculescu alege șapte cupluri ale căror poveste de dragoste merită să fie consemnată și împărtășită cu cititorii curioși. Având la bază anumite documente și amintiri din vorbă-n vorbă, poveștile suferă însă o alterare din partea scriitoarei, care le oferă o atingere intimă și personală. De asemenea, Tatiana își urmează propria inspirație, schimbând naratorul inițial, dând fiecărei istorisiri o nouă formă și implicit un curs diferit, nu într-atât de schimbat încât să nu se mai recunoască istoria, dar suficient de modelat pentru a aduce în fața cititorilor o revitalizare a unor iubiri ascunse.

Fiecare povestire este înzestrată cu elementul fascinației, iubirea captivând mereu cititorul, iar dacă la asta mai adaugi și intrigi nebănuite sau chiar secrete defăimătoare, obții o istorisire demnă de savurat în tihnă. Narațiunea este una fluidă și antrenantă, cititorul fiind scutit de detaliile neesențiale, având parte doar de miezul desfătător al unor povești vibrante.

Mi-a plăcut tare mult noul volum semnat de Tatiana Niculescu, care deși mă cucerise cu selecția textelor Mariei, regina României – Gânduri pentru vremuri grele. Nepovestitele iubiri poate fi lecturat în doze mici, de câte o povestire în parte, sau ca un întreg unitar ce leagă șapte cupluri diferite prin intermediul iubirii. Eu am citit cartea dintr-o răsuflare, cu o poftă nesățioasă pentru o lume de mult apusă, cu sentimente intense ce prind viață prin gesturi fugare, dar înfocate.

Recomand cu mare drag volumul, care aduce la suprafață povești uitate sau ascunse, pe care Tatiana Niculescu le șlefuiește cu măiestrie și cărora le oferă binemeritatul loc în literatura contemporană. Cartea se bucură și de câteva fotografii ale figurilor reprezentative din carte, ceea ce aduce lecturii un plus de vitalitate și intimitate.

Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale de Tatiana Niculescu a apărut în acest an la Editura Humanitas și este disponibil aici.

Publicitate

Un gând despre “„Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale” de Tatiana Niculescu – lectura încântătoare a unor povești de dragoste vibrante și misterioase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s