Întotdeauna mi-au plăcut miturile grecești, cu legendele din jurul zeilor atotputernici și a lor schimbătoare relație cu muritorii de rând. De aceea, am devorat cu mare poftă cele două romane grafice apărute în acest an la Editura Humanitas Junior – Iliada și Odiseea. Gareth Hinds nu numai că readuce la viață clasicele istorisiri, dar le reinventează într-o formă vie și colorată a romanului grafic.

Cronologic vorbind, evenimentele ce au loc în Iliada dau startul aventurii din jurul marelui război troian. Cu mai bine de trei mii de ani în urmă, lumea era martora unui război sângeros și cumplit pe pământul troian. Două armate colosale s-au războit vreme de zece ani, cu pierderi uriașe de ambele părți. Marele Homer ne istorisește despre această luptă aprigă, focusându-se pe ultimul an, cel al vrăjbiei dintre Ahile, războinicul troian și Agamemnon, comandantul aheilor.

Gareth Hinds readuce la viață relatarea lui Homer despre cea mai măreață poveste războinică a tuturor timpurilor. Cunoscutul ilustrator de romane grafice își lasă propria amprentă asupra legendei, conturând-o în culori vii și linii definitorii. A fost o adevărată plăcere să urmăresc dialogul crucial al acelui ultim an de război pe fondul unor ilustrații de o forță copleșitoare. Gareth reușește nu numai să invite cititorul în lumea antică, ci și să îl aducă în mijlocul bătăliei, unde tensiunea este la cote înalte în orice moment.

Ei și dacă Iliada ne povestește despre ciocnirea celor două forțe, Odiseea ne duce pe urmele eroului grec Odiseu, proaspăt învingător în războiul troian. Acesta este nerăbdător să se întoarcă în regatul său din Itaca, la soția sa iubitoare, Penelope. Însă, drumul său spre casă și liniște se lungește cu zeci de peripeții anevoioase. Din cauză că l-a ofensat pe zeul mării, Poseidon, prin orbirea unuia dintre fiii săi ciclopi, Odiseu este osândit la mulți ani pe mare, timp în care este ținut captiv pe o insulă de zeița Calypso, este nevoit să înfrunte monștrii și furtuni năpraznice și să se țină departe de puterile de seducție ale sirenelor.
„Puterea-n luptă ți-o dau zeii, dacă-s de partea ta. Dar trebuie să-ți înfrânezi iuțimea și mândria – să te ții departe de gâlceavă, să fii curtenitor, și toți argivii te vor admira pentru asta.„

Toate acestea au loc în preajma zeilor atotputernici, care deși nu ar trebui să se amestece în treburile lumești, nu rezistă tentației de a-i ajuta pe cei pe care îi favorizează și uneltind împotriva celorlalți. Muntele Olimp este casa zeilor și locul de unde pornesc greutățile oamenilor de rând. Implicarea zeilor în viața oamenilor este unul dintre cele mai importante aspecte ale ambelor povești, care iminent duc la complicații și încercări dificile pentru protagoniști.
„Zeii, lipsiți de griji, au pus firul suferinței în țesătura vieții noastre. Știi că Zeus Tunătorul are două vase în palatul lui: unul cu rele și unul cu binecuvântări: le amestecă după cum îi e voia.„
Dacă Iliada este mai mult o poveste dinamică despre lupte și război, Odiseea este o istorisire ce pune accentul pe ambianță și amintirile unui drum aspru și brutal spre casă. Gareth face o trecere firească și fluidă între cele două, astfel că ai impresia că urmărești partea I și partea a II a unei aventuri remarcabile. Autorul nu se sinchisește când vine vorba de scenele violente, însă limbajul este unul accesibil pentru o grupă variată de cititori. De aceea, vârsta recomandată pentru aceste romane grafice este de 12+, cu mențiunea că vorbim de acte sângeroase și episoade cu însemnătate profundă de reculegere și creștere interioară, cum sunt cele din Odiseea.

Cred că adaptarea în roman grafic al acestor povești antice este cea mai bună modalitate prin care se pot reda intensitatea emoțiilor și măreția personajelor. Gareth Hinds face o treabă excelentă în a captura în doar 250 de pagini pentru fiecare volum esența unor istorisiri complexe. E drept că textul nu dă dovadă de o profunzime deosebită, dar este îndeajuns de substanțial pentru a aduce cititorilor de toate vârstele o lectură antrenantă și plină de istorie.
Ilustrațiile sunt deosebite, realizate cu multă migală de celebrul autor. De aceea, eu recomand cu mare drag ambele romanele, ce ar trebui citite la pachet, cu Iliada ca primă lectură. Nu numai că puteți descoperi sau redescoperi istoria și miturile grecești, dar sunteți răsfățați de spectacolul de culoare și personaje bine creionate.

Iliada și Odiseea de Gareth Hinds au apărut în traducerea lui Andrei Pogăciaș la Editura Humanitas Junior și sunt disponibile aici.
