De mai bine de doi ani de zile nu trece nici măcar o lună fără să citesc o carte de la Agatha Christie și asta datorită unei provocări personale de a-i citi toată opera Regina Crimei. Pasiunea mea pentru cărțile polițiste își are rădăcinile în primele lecturi citite de la scriitoarea britanică, de aceea am și lansat pe Instagram #provocareaAgathaChristie, vrând să împărtășesc și cu alți cititori cărțile pline de mister și suspans ale celei mai vândute scriitoare a tuturor timpurilor.
Pentru luna mai am ales o noutate editorială apărută pe site-ul celor de la Cartepedia, carte ce m-a cucerit datorită prezenței active a detectivului belgian. Ceasul rău pe strada Hickory reprezintă cel de-al treizeci și doilea roman din seria Hercule Poirot, ce a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 1955.

Romanul urmărește o serie de furtișaguri mărunte și aparent fără noimă dintr-un cămin de studenți. Acest caz neînsemnat ajunge să îi atragă atenția detectivului deoarece secretara sa, Miss Felicity Lemon, face trei greșeli în redactarea corespondenței, lucru nemaiîntâlnit până acum. Se pare că aceasta este distrasă de problemele surorii sale, doamna Hubbard, cea care guvernează căminul de studenți ce de câteva luni se confruntă cu hoții ciudățele.
De la un pantof, un stetoscop, un inel cu diamant, o pereche de pantofi sau un rucsac și o eșarfă făcute bucățele, aceste mici delicte ar trebui să fie investigate de poliția locală, lucru ce însă nu se întâmplă din cauza reticenței proprietarei căminului de a nu distruge imaginea afacerii sale. Însă, lista bizară de obiecte îi trezește interesului lui Poirot, care imediat se pune pe căutat indicii.
„- Nimeni nu este atât de inteligent pe cât se crede, afirmă Hercule Poirot.„
Nu mult nu trece până când una dintre rezidentele căminului recunoaște unele dintre sustrageri, însă sunt și unele pentru care jură că nu a fost implicată. Dacă totul pare că se mai domolește, dimineața următoare o găsește pe mica infractoare moartă de la o aparentă supradoză de morfină.
Așa se face că dintr-un simplu caz de cleptomanie se ajunge la anchetarea unei crime. La datorie, pe lângă celulele cenușii ale lui Poirot se găsește și inspectorul Sharpe, care, mai mult separat decât împreună, vor încerca să elucideze misterul de la căminul din strada Hickory.

Romanul este o nouă poveste antrenantă de la Regina Crimei, care își răsfață cititorii fideli cu o doză puternică din geniul lui Hercule Poirot, a cărui prezență se face simțită încă de la începutul cărții, lucru destul de neobișnuit pentru tiparul clasic al Agathei. Am rămas din nou surprinsă de metodele minuțioase ale acestuia, pentru care fiecare detaliu contează.
Suspansul este menținut la cote înalte pe tot parcursul lecturii, care alături de câteva răsturnări de situație formează un mister solid, cu personaje bine creionate și un final imprevizibil.
Recomand romanul tuturor celor de iubesc cărțile Agathei, cât și celor ce vor o lectură rapidă și incitantă. În plus, cele 270 de pagini în formatul aerisit al colecției Buzz Books vor scoate pe orice cititor din reading slump
Ceasul rău pe strada Hickory de Agatha Christie este disponibil aici.
