„Bridgerton. Eu și ducele” de Julia Quinn – lectura spumoasă din culisele unei iubiri imprevizibile

Cu toate că genul romance nu este în topul preferințelor mele literare, nu am avut cum să nu citesc cartea ce a stat la baza serialului începutului de an – Bridgerton. Cu o intrigă ce ar atrage orice iubitor de bârfe și înalta societate a secolului al XIX-lea, Julia Quinn revitalizează tipul serialului telenovelă și îi dă un look fresh de care nu ai cum să te dezlipești până nu vezi cine cu cine se căsătorește.

Scriitoarea americană își începe seria de opt cărți cu Eu și ducele, volumul ce ne prezintă aventurile prin care trece fiica cea mare a familiei Bridgerton în ceea ce privește găsirea ursitului. Daphne Bridgerton și-a făcut deja rondurile pe la zeci de baluri până acum, fiind în pragul unei situații neprevăzute de mama acesteia, Violet, care face tot ce îi stă în putință ca fiica ei să nu ajungă o fată bătrână. Nu e ca și cum nu au fost pretendenți, familia Bridgerton bucurându-se de renume în înalta societate, dar cele câteva cereri în căsătorie nu se pretează de nivelul lui Daphne, venind din partea unor nătângi sociali.

Însă, norocul lui Daphne pare să se schimbe atunci când cel mai bun prieten al fratelui său mai mare îi propune un târg ce ar juca în favoarea amândurora. Simon Basset este unul, dacă nu chiar cel mai râvnit burlac al momentului, care deși de câțiva ani călătorește-n lumea-ntreagă, iată-l poposind din nou în lumea bună londoneză. De cum își face apariția în fastuoasa cameră a unui bal, toate fetele nemăritate, și mai ales mamele acestora, îi dau târcoale, obosindu-l cu prezentări inutile pentru o viitoare căsătorie.

Întâmplarea face ca Simon și cu Daphne să se întâlnească în timp ce tânăra este asaltată de o nouă cerere în căsătorie ce nu este pe gustul ei, soldată cu un pumn tras de aceasta în fața pretendentului amorezat. Acest mic eveniment nefericit le dă prilejul celor doi atât să facă cunoștință, cât și să comploteze împreună pentru a scăpa de victima lată de pe holurile balului. Micul secret, cât și dinamica dintre cei doi îl face pe Simon să îi propună acesteia un târg: se vor preface că sunt îndrăgostiți, astfel că Simon va fi lăsat în pace de mame și fete tinere, iar Daphne va fi asaltată de băieți o dată cu creșterea cotei de prestigiu.

Ce ar putea merge rău cu acest plan? Ei bine, situația se complică pe parcursul celor 300 de pagini îmbibate în romantism și răsturnări de situație. Pe lângă faptul că romanul se bucură de mult dialog spumos, avem parte și de o reprezentare a înaltei societăți și ale lor încrengături în ceea ce privește aranjarea căsătoriilor.

Eu am citit cartea după vizionarea serialului și nu am putut să nu observ anumite diferențe majore. E drept că serialul a avut la dispoziție opt episoade în care a putut divaga de la cele două personaje principale, pe când cartea se focalizează doar pe cuplul Daphne-Simon. Dacă ar fi să aleg acum, cred că aș începe cu cartea și pe urmă serialul, tocmai pentru că povestea ar urma o curbă ascendentă în ceea ce privește dezvoltarea personajelor secundare.

Seria Bridgerton are parte de opt volume, fiecare dintre ele axându-se pe unul dintre cei opt copii ai familiei. Mi s-a părut o alegere excelentă în a se pune accentul pe Daphne în cel dintâi volum, care deși nu este cea mai în vârstă dintre frați, este cea mai mare dintre fete, vârsta de măritiș dintre băieți și fete fiind una considerabilă. Pe site-ul celor de la Cartepedia puteți găsi acest prim volum – Eu și ducele, urmând ca în următoarele săptămâni să apară și volumele II și III.

Recomand cartea Eu și ducele pentru iubitorii genului romance și nu numai, fiind o lectură lejeră, rapidă și plăcută, cu intrigi și probleme des întâlnite prin anii 1800, cu baluri fastuoase, dar și cu chinurile fetelor ce nu își găseau un soț prea repede. Cartea a fost pe buzele tuturor de câteva luni încoace, ceea ce mi-a dat un imbold în plus de a o pune și pe lista mea de lecturi, alături de faptul că mi-a plăcut serialul de pe Netflix și am vrut să văd diferențele între ecranizare și roman. Pot să spun că din când în când merită să te lași purtat de paginile colorate ale unei povești romance, tocmai pentru că îți oferă o doză zdravănă de relaxare și voie bună.

Bridgerton. Eu și ducele de Julia Quinn este disponibilă aici.

Publicitate

Un gând despre “„Bridgerton. Eu și ducele” de Julia Quinn – lectura spumoasă din culisele unei iubiri imprevizibile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s