Recenzie „Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase” de Philippe Delorme

Cred că cu toții avem o sete de cunoaștere a trecutului, care după cum știm, este plin de perversivități atroce, ceea ce face ca o lucrare istorică să nu aibă nevoie de prea multe înflorituri în ceea ce privește nivelul de nebunie și spectaculos. Cam așa aș rezuma și lucrarea lui Philippe Delorme, care în puțin peste două sute de pagini ne înșiră câteva dintre cele mai infamante figuri de seamă feminine ale istoriei.

Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase este un volum închinat puterii sexului frumos, femei care deși au dus o viață grea, cu abuzuri verbale și fizice din toate părțile, au reușit cumva să iasă din umbra bărbaților lor și să își graveze numele în istorie.

Volumul se întinde pe o arie largă în ceea ce privește istoria omenirii, începând cu Clitemnestra din secolul al XII-lea î.Hr. și continuând cu faimoasa Cleopatra ce a zguduit destinul Romei între anii 69-30 î.Hr., Lucrezia Borgia din anii 1480-1519 sau chiar Ecaterina II-a Rusiei de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Fiecare capitol ne prezintă în mare viața fiecărei femei ce la un moment dat a ajuns să îi influențeze pe cei din jur, iar  mai apoi pe istorici. Dacă ar fi să aleg câteva trăsături generale ce le-ar caracteriza pe toate femeile prezentate în carte, aș putea să menționez curajul, sârguința, nesupunerea și puterea de a-și depăși condiția. Cu toate că multe dintre cele prezentate s-au folosit de farmecele trupești pentru a ajunge în top, nu sunt de neglijat calitățile de determinare pentru supraviețuire ce le-au caracterizat pe toate.

Eu știam de multe dintre reginele și împărătesele prezentate în această carte, dar în linii mari, astfel că a fost o lectură plăcută și interesantă să le descopăr pe toate mai detaliat, putând astfel să le observ și ca un mănunchi de femei puternice, ce au schimbat într-un fel sau altul istoria, sau măcar fațada femeilor în societate.

„Nu pot suporta disprețul cu care tratați sexul feminin, vrând totuși ca el să fie onorat de bărbați pentru infirmitatea și slăbiciunea lui. Creată după bărbat, femeia trebuie, de fapt, să-i fie superioară: Așa face Dumnezeu cu lucrările lui, începe cu cele mai neînsemnate și le lasă la urmă pe cele mai minunate și mai desăvârșite.„ – Margareta de Valois (1553-1615)

Eu m-am bucurat de lectura acestui volum în câteva sesiuni scurte de lectură, fiecare capitol dându-mi prilejul de a încerca să înțeleg fiecare destin în parte. Femeile sunt badass și asta o dovedește din plin atât cele din ziua de astăzi, cât și prințesele istoriei ce s-au luptat cu o țară-ntreagă pentru a avea dreptul, în mare, la o viață libertină și independentă din punct de vedere mintal.

Philippe Delorme nu scrie vreo capodoperă, dar prin intermediul acestui volum ne aduce o lectură suculentă, cu multe scandaluri nebănuite și detalii intime necunoscute publicului larg despre femeile ce au vrut să spargă bariera acelor vremuri convenționale, uitând de virtuți inutile și sexiste. Eu recomand cartea pentru mici momente în care doriți relaxare, dar și istorie, având capitole scurte și alerte despre destine captivante și stridente, unde gingășia era doar un accesoriu pentru rochiile purtate și nu pentru comportament.

Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase de Philippe Delorme a apărut în traducerea Irinei Nicolae la Editura Humanitas și poate fi găsit aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s