Pentru #provocareaAgathaChristie din luna iulie am ales romanul Moarte printre nori, al doisprezecea mister ce îl are în prim plan pe istețul Hercule Poirot. Cartea nu numai că are toate elementele unui page-turner cum numai Agatha știe să scrie, dar ne invită într-o călătorie atât la înălțime, cât și în două cele mai cunoscute capitale ale lumii, Londra și Paris.

Romanul începe abrupt, cu îmbarcarea zborului de la Paris spre Croydon, unde o mână de oameni vor fi martorii unui eveniment nefericit. În timpul zborului, o cămătăreasă cunoscută este descoperită fără suflare, iar de pe lista suspecților nici unul dintre pasageri, inclusiv Hercule Poirot, nu este absolvit. Ca de obicei, Agatha ne răsfață cu personaje cu personalitate, printre care regăsim: o contesă dependentă de cocaină, doi arheologi, un scriitor de romane polițiste, un stomatolog sau o coafeză ai cărei călătorie este datorată unui bilet câștigat la loterie. Cu așa figuri nu are cum să nu iasă un cocktail ce debordează în mister și suspans, aducând iubitorilor de crime fiction o nouă lectură palpitantă.
Un element ce face această lectură să se distingă de altele din seria Hercule Poirot este acela că micuțul belgian este chiar dat ca vinovat în procesul preliminar, doar că judecătorul în post nu avea cum să accepte o așa decizie pripită a juraților, în ciuda unei probe concludente ce îl incriminează.
„Prin natura meseriei mele, nu cred nimic din ceea ce mi se spune – adică nimic din ceea ce nu este dovedit. Nu suspectez mai întâi persoana asta, apoi pe cealaltă; suspectez pe toată lumea. Oricine are legătură cu o crimă este în ochii mei un criminal, până când se dovedește că persoana respectivă este nevinovată.„

Hercule însă nu se lasă păgubaș și își continuă ancheta cu mult profesionalism, luând parcă aceste noi evenimente ca o provocare proprie de a afla cine este ucigașul și de a-și spăla imaginea în fața anumitor jurați. Afacerile cămătăresei și averea pe care fiica sa de mult abandonată ar urma să o moștenească fac ca cercetarea să capete noi întorsături, dar ca de obicei, detectivul își pune la muncă micuțele celule cenușii și reușește cum-ne-cum să rezolve misterul.
Pentru mine a fost o carte alertă, cu multe răsturnări de situație, așa cum îi stă bine unui roman a la Agatha Christie. Am citit-o aproape dintr-o răsuflare, fiind captivată de personajele ingenioase, cât și de geniul lui Poirot. Trebuie să menționez însă că începutul mi-a adus aminte de o altă carte tare îndrăgită de mine, Plan diabolic de Rodica Ojog-Brașoveanu, unde toată acțiunea are loc la bordul unui avion.
Musai de trecut pe listă romanul Moarte printre nori, atât de cei ce îndrăgesc deja stilul britanicei, cât și de cei dornici de o lectură antrenantă, cu suspans și mister.
Moarte printre nori de Agatha Christie a fost reeditat la sfârșitul anului trecut la Editura Litera și poate fi găsit aici.
