„Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni” de Ana Rotea – o carte polițistă pentru copii ca la carte

La începutul anului am dat startul provocării #readingcrimefiction2021 (despre care am povestit mai multe aici) alături de care vreau să descopăr cât mai multe cărți polițiste sau thriller. Una dintre cerințele provocării este o carte polițistă pentru copii, care deși la început poate părea un gen inabordabil pentru cititorii tineri, ei bine se pare că avem multe exemple de astfel de cărți. Unul dintre acestea este romanul de astăzi – Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni de Ana Rotea.

Ce plăcută a fost surpriza când am dat peste această carte, care este prima din seria formată din cinci volume ale Detectivilor Aerieni, descoperind astfel o lume natural creionată de scriitoarea Ana Rotea, cu personaje credibile și amuzante și întâmplări demne de orice frate sau surioară mai mică a celebrilor Sherlock Holmes și Agatha Christie.

Stilul degajat al narațiunii dă o notă veselă și reconfortantă poveștii, care încă de la primul paragraf se anunță o aventură pe cinste alături de prieteni.

,,Aceasta este o aventură reală, despre copii normali. Bine, normali, dar deosebiți, mi se atrage atenția. Ce-mi atrage atenția? Chiar eroii acestei cărți. Stau cu toții pe capul meu, pentru că le-am promis să scriu cartea aventurii lor estivale. Sincer, deja regret serios că m-am băgat în treaba asta, mai ales că voi fi plătită în caramele cu aromă de fructe, iar eu am probleme cu dinții. Hei! Luați mâna de pe caramele! Sunt ale mele sau ce?”

Cartea urmărește un fir narativ simplu, dar scos parcă din clasicele tipare polițiste. Tanti Geta, vecina de la etajul patru și-a pierdut prețiosul porcușor de Guineea – Popcorn. Văicăierile sale ajung la urechea copiilor din bloc, care decid să nu îl dea uitării pe animăluțul cu blană și să pornească în căutarea sa.

Echipa de investigații este formată din: Teo, Ada, Bobo, Bibi și Sherlock, cățelul. Aceștia își iau numele de Detectivii Aerieni, ce deși poate suna ca un accident nefericit, are o explicație plauzibilă în spate.

„- Adică, a explicat cu multă îngăduință Teo, suntem la înălțime, ceea ce e de bine. Observăm totul de sus și nimic din ce fac oamenii obișnuiți nu ne scapă. Plutim deasupra lucrurilor, vedem și știm totul…„

Și pentru ca treaba să fie și mai serioasă, aceștia își iau și nume de cod, inspirate cu dibăcie din faimoșii detectivi ai lumii: Marlău, Gesicaflecer, Bolumbo, Scupidu și Șerloc.

Astfel debutează prima anchetă a detectivilor, care se anunță a fi una asiduă, victima căutată neavând dimensiuni prea mari, iar vreun strigăt de ajutor nu pare prea probabil să apară din gura porcușorului. Investigația antrenantă se derulează cu mult entuziasm, iar cititorul nu are cum să nu fie captivat de jovialitatea micuților.

Detectivii Aerieni însă se văd nevoiți să se confrunte cu o echipă rivală aflată pe urmele aceluiași Popcorn. Fafeflafi este formată din Fabiana, Fergus și Flavia, cărora li se alătură și o pisică ce nu îl prea avea la inimă pe micuțul porcușor.

Cartea promite o lectură cu suspans, mister, momente amuzante și copii isteți. Vârsta pentru care este recomandată este 8-14, dar nu lăsați această marjă să vă împiedice din a vă bucura de o narațiune scrisă cu mult stil și talent de Ana Rotea.

Și pentru că personajele agere descriu cel mai bine aventura, vă las mai jos esența cărții în viziunea acestora, cât și a mea:

„În toiul petrecerii a apărut ideea acestei cărți. O carte despre… succes și detectivi, ar zice Marlău… despre adevăruri și corectitudine, ar filosofa Gesicaflecer… despre ambiție și echipă, ar gândi Fabiana… despre drumuri și pasiuni, ar spune Fergus… despre iubiri precoce și devotament, ar suspina Flavia… despre familie și curaj, ar simți Bolumbo… despre joacă și un porcușor pe nume Popcorn, ar încheia Scupidu.„

Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni de Ana Rotea a apărut în format hardcover la Editura Arthur și este disponibil aici.

Publicitate

Un gând despre “„Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni” de Ana Rotea – o carte polițistă pentru copii ca la carte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s