Recenzie „Fecioarele” de Alex Michaelides

Tare mult mi-a plăcut Pacienta tăcută, așa că nu aveam cum să ratez cel de-al doilea roman al scriitorului Alex Michaelides. Fecioarele nu doar că este un thriller bine construit, dar este și o lectură palpitantă ce ne aduce mai aproape de lumea pitorească a Cambridge-ului, micuța așezare universitară englezească.

Cartea se aseamănă în multe privințe cu predecesoarea sa, urmând același tipar de construcție a narațiunii. Avem parte de un început lin, urmat de elementul declanșator, investigațiile dârze și de un punct culminant surprinzător.

Protagonista romanului este Mariana Andros, un psihoterapeut specializat pe terapia de grup, care este nevoită să treacă peste moarte prematură a soțului ei. Însă, atunci când Zoe, nepoata sa, o sună cerându-i ajutorul, Mariana nu ezită să plece la Cambridge, locul unde are cele mai frumoase amintiri cu soțul ei.

O prietenă de-a lui Zoe este găsită moartă în incinta campusului, nelăsând vreun indiciu. Se pare că fata făcea partea dintr-o societate secretă numită „Fecioarele”, formată doar din studente ce roiesc în jurul tânărului profesor Edward Fosca. Șarmul său însă nu o convinge pe Mariana, care crede că el este criminalul fetei.

Nesprijinită de poliție, aceasta începe propria anchetă, încercând din tot dinadinsul să îl pună în spatele gratiilor pe făptaș, în ciuda unui alibi solid avut de acesta.

Avem parte de o lectură antrenantă, cu un ritm rapid și capitole scurte, menite să țină în suspans cititorul. De asemenea, pe lângă lumea încântătoare a Cambridge-ului, naratorul ne introduce și în lumea elenă, care este împletită captivant cu mitologia greacă.

„După ce murim, tot ce rămâne în urma noastră este un mister; și lucrurile noastre, desigur, sunt menite să fie cercetate de alții.„

În mai puțin de patru sute de pagini, Michaelides revine în atenția cititorilor cu un nou roman obsesiv, menit să fie devorat în cel mult două-trei șederi. Eu am parcurs cartea cu multă ușurință, regăsind stilul specific al scriitorului ce l-a consacrat în Pacienta tăcută. E drept că poate Fecioarele nu este la fel de bine închegat, dându-mi destul de repede seama cine e criminalul, dar tot m-am bucurat de lectura unui thriller solid.

Nu numai că Fecioarele este alegerea perfectă pentru zilele toride de vară, dar este binevenită oricând cititorul simte nevoia unei lecturi captivante, cu personaje intrigante, o narațiune alertă și un final la înălțime.

Eu una sunt foarte mulțumită de ambele cărți ale scriitorului originar din Cipru și de-abia aștept să o citesc pe următoarea 😉

Fecioarele de Alex Michaelides a apărut în acest an în traducerea Danei-Ligia Ilin la Editura Litera și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s