„Batman #1. Conclavul bufnițelor” – lectura palpitantă a eroului pândit de întunericul unui oraș decăzut

Întotdeauna am fost fascinată de lumea supereroilor și nu cred că sunt singura care crede că personajele DC au parte de o mai bună creionare față de cele Marvel, mai ales în ceea ce privește profunzimea. Unul dintre acești eroi cu o arcă impecabil construită este Batman, apărătorul Gothamului. Pentru mine, Bruce Wayne și Batman sunt combinația ideală ce surprinde toate caracteristicile eroului nefericit, ai cărui singură funcție este să îi apere pe cei din jur.

Batman. Conclavul bufnițelor este mai mult decât o simplă bandă desenată. Este întruchiparea unui erou aflat singur în fața unei societăți criminale, pe care deși o cunoaște întru totul, tot reușește să îl surprindă prin noi forțe malefice.

Volumul este semnat de Scott Snyder, care poate fi cu ușurință considerat scenaristul definitoriu pentru aceste ultime lucrări ale eroului. Alături de acesta, desenatorul Greg Capullo și inker-ul Jonathan Glapion revitalizează povestea cunoscutului personaj ce a fascinat și continuă să fascineze milioane de oameni din întreaga lume.

Batman cunoaște toate ungherele întunecate ale Gothamului. De aceea, nimic nu ar trebui să îl surprindă, însă atunci când o legendă demult uitată își face apariția pe străzile orașului, Batman intră în alertă. Ceea ce îi face treaba mai grea este faptul că Bruce Wayne este cel vizat de o societate străveche a bufnițelor, care și-au lăsat amenințarea în preajma unui trup mutilat. Astfel, Batman se vede nevoit să fie mai alert în viața de zi cu zi, miliardarul Bruce neputând să se apere singur fără a trezi suspiciuni.

Volumul urmează calea întunericului și al delincvenței scăpate de sub control. Încă de la început regăsim o stare apăsătoare ce prevestește un eveniment crucial pentru soarta tuturor cetățenilor.

„În fiecare sâmbătă, Gotham Gazette publică o rubrică intitulată Gotham e. Reporterul le cere celor intervievați să completeze propoziția Gotham e folosind cel mult trei cuvinte. Rubrica asta există de ani de zile, încă de când eram eu copil. Iată câteva cuvinte recent alese să descris orașul Gotham: Damnat. Un blestem. Balamuc. Însângerat.„

Așa cum s-a întâmplat deja de nenumărate ori, salvarea orașului cade din nou pe umerii lui Batman, care ar face orice pentru a-și ține în siguranță locuitorii. Această grijă pentru cei din jur este completată de o neliniște pentru propria persoană, astfel că mereu trebuie să fie cu ochii-n patru. Conclavul bufnițelor are rădăcini adânci în istoria Gothamului, iar magnitudinea la care poate ajunge influența membrilor săi se poate dovedi fatală pentru toți cei din jur.

,,Aminte ia la bufnițe și-al lor conclav, din beznă neîncetat veghind, ascunse în granit și în mortar, de pe-o cornișă-n Gotham cârmuind. În fața vetrei de te-așezi, în așternut de te strecori, dacă o șoaptă despre ele spui… în gheara lor îți va fi dat să mori.”

Mi-a plăcut tare mult acest prim volum ce abordează problema bufnițelor. Traducerea lui Cristian Lăzărescu este una impecabilă, astfel că cititorul nu pierde nimic din esența narațiunii. Ritmul, deși unul alert și cu multe scene explozive, are parte și de un calm tulburător ce prevestește la fiecare pas cortina groazei.

Grafica se ridică la înălțimea scenariului, aducând în fața iubitorilor de comic books o nouă poveste temeinică. Nu trebuie să îl ai pe Batman ca erou preferat pentru a te delecta cu această lectură palpitantă, acest volum fiind numai bun pentru orice cititor aflat în căutarea unei povești complexe, cu o narațiune incisivă, personaje dinamice și multe momente de mare tensiune. Eu una de-abia aștept să îmi pun ghearele (😉) pe următorul volum, care se anunță a fi și mai brutal și mai profund decât primul.

Batman #1. Conclavul bufnițelor de Scott Snyder a apărut la Editura Art Grafic și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s