Recenzie „Sâmbăta în care totul s-a schimbat” de Sophie Van Llewyn

Cu toate că nu sunt o cititoare înrăită a literaturii despre comunism, nu aveam cum să ratez romanul Sâmbăta în care totul s-a schimbat și asta datorită contextului din spatele cărții.

„Cum te simți să trăiești într-o țară fără libertate? Să stai afară și să te uiți pe fereastră?„

La ce vă gândiți atunci când auziți numele de Sophie Van Llewyn? Cu siguranță nu la o româncă ce a emigrat în Germania și care a debutat în lumea literară cu un roman despre România comunistă a anilor ’70. Originară din Tulcea, Sophie decide să își dedice primul roman rădăcinilor românești, lucru realizat cu mare succes, având în vedere că volumul este foarte apreciat de cititorii de afară, fiind nominalizat la numeroase premii importante, printre care și Women’s Prize for Fiction sau People’s Book Prize.

Cartea de doar două sute de pagini ce a fost lansată recent în colecția Buzz Books la Editura Litera ne invită în intimitatea unui cuplu, aproape banal aș spune, al anilor ’70 dintr-un oraș din România.

Alina și Liviu se întâlnesc în timpul slujbelor de vară petrecute ca ghizi pentru turiștii germani. Aceste tururi ale celor mai importante clădiri de pe litoralul românesc le aduc pe lângă mici atenții dulci, și o relație ce mai târziu se transformă într-o căsnicie firească. Nu e ca și cum iubirea nu a jucat vreun rol în relația lor, dar circumstanțele din acele timpuri plafonează semnificativ vâltoarei puternicului sentiment.

După nunta tipic românească, cu bărbați beți și obiceiuri ce musai trebuie respectate, Alina își ia rolul de soție în serios, fiind o bună casnică, dar câștigând în același timp și un ban cinstit ca profesoară de matematică. Această îndemânare a sa îi aduce o propunere de a colabora pentru o culegere de exerciții, lucru ce o încântă, într-o oarecare măsură, pe Alina.

Însă, acest trai modest, dar constant, se năruie atunci când fratele lui Liviu fuge din țară. Regimul comunist nu iartă astfel de comportamente, iar cei ce au de suferit sunt, din păcate, rudele rămase în țară, de la care securiștii speră să scoată detalii cu privire la fugar.

„Tovarășa Mungiu? Am câteva întrebări pentru dumneata.„

Din acel moment, viețile Alinei și ale lui Liviu iau o întorsătură dramatică, unde frica le este singurul aliat. Amenințările și interogatoriile constante sfărâmă orice boabă de dragoste dintre cei doi, conviețuirea din micul lor apartment având gustul amar al singurătății și neputinței.

Speranța spre o schimbare în bine vine atunci când unica soluție este fugirea din țară. Însă, o astfel de decizie vine cu riscuri și consecințe, atât asupra lor, cât și mai ales asupra familiilor lăsate în urmă.

În pofida numărului mic de pagini, romanul nu se citește foarte ușor și asta datorită încărcăturii emoționale pe care o poartă. Cred că pentru persoanele ce au trăit în acele vremuri tulbure impactul acestei lecturi este mult mai mare, purtând atât aroma nostalgiei, cât și a fricii adânc întipărită în memorie.

Cu stupoare am citit majoritatea cărții, care deși nu constituie vreo poveste uimitoare, atrage cititorul prin realismul cu care sunt prezentate atât evenimentele, cât și emoțiile și trăirile personajelor. Scriitoarea a avut grijă să rămână fidelă istoriei, adăugând însă și un strop de magie care întărește caracterul dramatic al destinelor.

Ritmul alert și capitolele scurte fac ca lecturarea să curgă, cititorul rămânând lipit de paginile îmbibate în cruda istorie. Cred că pentru cei din afara granițelor țării, o astfel de poveste poate părea un thriller absurd, plăsmuit din imaginația scriitoarei, însă pentru români această lectură deschide ușa spre un trecut violent și neînțelegător, de care mulți nu vor să își mai amintească sau care încă provoacă durere și suferință.

Pentru mine a fost o lectură alertă, ce m-a ținut captivată atât datorită intrigii, cât și mai ales datorită aerului tensionat cu care deși nu m-am confruntat personal, tot l-am simțit tulburător de aproape și familiar.

Dacă te pasionează literatura despre comunism, dacă vrei să citești o perspectivă tânără ce a emigrat din România asupra anilor ’70 sau dacă ești în căutarea unei lecturi scurte, dar pătrunzătoare, atunci merită să acorzi o șansă acestei cărți.

Sâmbăta în care totul s-a schimbat de Sophie Van Llewyn este disponibilă pe site-ul Editurii Litera și poate fi găsită aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s