Gândește-te la un număr de John Verdon – labirintul tenebros al unui mister captivant

Atunci când un thriller e bun, te ține în suspans folosindu-se nu de artificii inutile, ci se bazează pe logică și însemnări ascunse. Un astfel de roman este și debutul editorial al americanului John Verdon, care prin intermediul volumului Gândește-te la un număr dă startul unei serii palpitante, meticuloase și cu un protagonist excelent creionat.

Publicat la Editura Paladin în toamna lui 2017, romanul reușește să aducă în fața iubitorilor de cărți polițiste o poveste captivantă, cu mister, suspans și un detectiv pensionat nevoit să revină la orele nedormite pentru a prinde un criminal cu o execuție aparent perfectă.

Dave Gurney este retras din activitate și momentan încearcă să își reconsolideze relația cu soția sa Madeleine, pe care a neglijat-o atâția ani. Ferma la care s-au stabilit îi dă multe bătăi de cap lui Dave, care mereu se vede nevoit să repare câte un geam sau să înlocuiască vreo țiglă. Însă, mintea sa nu s-a lepădat complet de experiența de cel mai mai decorat detectiv din istoria NYPD, astfel că acum se ocupă part-time și cu modificarea unor fotografii ce împreună alcătuiesc expoziția Portrete ale unor criminali, realizate de cel care i-a prins, care fascinează colecționarii privați.

Însă, atunci când un fost coleg de facultate îl contactează în legătură cu câteva scrisori bizare, Dave nu ezită să își lase celulele de detectiv să intre din nou în hora anchetelor. Totul se complică când aceste mesaje de la o persoană necunoscută duc la moartea destinatarului. Astfel că Dave nu își poate înăbuși simțul de polițist și consimte la propunerea a ajuta cu ancheta.

Nu numai că intriga este construită în jurul lui Dave Gurney, dar povestea nu include mai mult de o mână de personaje, astfel că fiecare dintre ele primește o atenție deosebită din partea naratorului. Pe tot parcursul romanului suntem în umbra detectivului, îi putem observa modul de gândire, dar și felul în care pune cap la cap piesele puzzle-ului. Nici relația sa cu Madeleine nu este ignorată, ba chiar joacă un rol important în construcția narațiunii.

Ca orice detectiv iscusit, și Dave are parte de un trecut încărcat cu evenimente nefericite, astfel că romanul bifează o cerință definitorie pentru orice thriller de succes. Pe lângă asta, antagonistul este un personaj solid, cu tehnici tulburătoare, menite să deruteze polițiștii anchetatori.

„În general, o crimă era pentru el ca o enigmă care trebuia rezolvată, iar pe ucigaș îl vedea ca pe un adversar pe care trebuia să îl întreacă în inteligență. Cercetase faptele, înțelesese cum trebuie procedat, întinsese capcanele și-și depusese prada în ghearele mașinăriei judiciare. Și-apoi trecea la o nouă moarte produsă din cauze care nu erau naturale și pentru care era nevoie de o minte isteață care să descopere ce se întâmplase. Dar câteodată vedea altfel lucrurile – atunci când oboseala vânătorii îl copleșea, când întunericul făcea ca toate piesele puzzle-ului să arate la fel sau nici măcar să nu pară piesele unui puzzle, când mintea lui chinuită părăsea căile trasate geometric și o lua pe drumuri mai puțin umblate, care-i ofereau frânturi de imagini asupra adevăratei orori a lucrurilor în care alesese să se scufunde.„

Mi-a plăcut tare mult cartea, am devorat-o de la început și până la sfârșit, m-am lăsat captivată de psihologia personajelor, dar și de atmosfera alertă, care împreună creează un labirint tenebros și extrem de bine calculat, din care doar cei cu simțuri ascuțite scapă.

În ciuda celor puțin peste cinci sute de pagini, romanul are un ritm alert, datorat capitolelor scurte și acțiunii ce mereu uimește cititorul cu noi amănunte neașteptate. Atenția la detalii îl face pe John Verdon un narator de primă clasă, Gândește-te la un număr fiind astfel cu greu considerat un debut editorial, având stofă de thriller închegat, aproape fără cusur.

Romanul face parte din seria Dave Gurney, care deja se bucură de un al doilea roman apărut la Editura Paladin – Închide ochii strâns, al treilea apărând chiar în toamna aceasta sub numele de Nu trezi diavolul.

Eu una nu pot decât să vă recomand acest prim volum, fiind o lectură musai pentru toți iubitorii genului, dar și o lectură numai bună pentru câteva șederi de detensionare.

Gândește-te la un număr de John Verdon a apărut în colecția Paladin Crime Masters și este disponibil pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s