Recenzie „Regina Maria. Ultima dorință” de Tatiana Niculescu

Regina Maria este o personalitate care deși s-a stins în urmă cu aproape o sută de ani în urmă, spiritul ei va dăinui neîncetat în istoria țării noastre. Eu m-am lăsat vrăjită de cadența ei măreață în volumul Maria, regina României – Gânduri pentru vremuri grele, prin care Tatiana Niculescu aduce în fața cititorului o selecție de texte ce abundă în încredere, curaj și speranță.

Regina Maria. Ultima dorință vine ca o comemorare a celor 140 de ani de la nașterea Reginei „Mame” a României, în care se pune accentul pe doleanța acesteia ca inima să-i fie înmormântată în capela Stella Maris de la Balcic. Cu toate că o astfel de rugăminte ar părea bizară, acesta este un obicei des întâlnit în occident, multe capete încoronate având parte de o înmormântare duală.

„Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeș lângă iubitul meu soț Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie așezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o. În decursul unei lungi vieți atâția au venit la inima mea, încât, moartă chiar, aș dori să mai poată veni la ea de-a lungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria și bucuria. Vreau să odihnesc acolo, în mijlocul frumuseților făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Și cum acolo se găsește inima mea, eu nu vreau să fie un loc de jale, ci dimpotrivă, de pace și de farmec cum a fost când eram în viață.

În cele 150 de pagini, volumul ne invită în intimitatea ultimilor ani ai Reginei, accentul punându-se în special pe decesul survenit în urma unei sângerări abundente, cât și pe relația zbuciumată cu fiul Carol al II-lea. Cartea explorează semnificația importantă pe care inima a avut-o în viața acesteia, care nu este doar un moft de moment, ci vine ca o dorință profundă legată de aspecte atât istorice, cât și mai ales afective.

Este incredibil devotamentul neîncetat pe care Alteța Sa l-a arătat românilor din momentul în care a pășit pe teritoriul țării noastre. A fost cumva aruncată într-o lume străină, a fost nevoită să învețe nu doar o limbă nouă, dar și să se obișnuiască cu un comportament aparte al oamenilor de aici, în care nu dreptatea era mereu în frunte. Regina ne-a iubit însă, ca o mamă și tocmai de aceea a încercat să ne ajute, să ne îndrepte pe calea cea dreaptă.

„Iubirea mea pentru această țară, pe care am făcut-o a mea prin lacrimi și suspine, a ajuns pentru mine ca o religie. Mă simt legată de ea prin lanțuri de oțel, legată prin inimă, prin creier și prin sânge. Simt că fiecare din cei șase copii ce i-am dat e unul din inelele acestui lanț pe care numai moartea și dezastrul îl pot sfărâma.„

Iubirea pentru această țară este cheia acestui volum, Tatiana Niculescu sintetizând o viață bogată de om curat în câteva zeci de pagini menite să ne inspire și să ne dea măcar o fărâmă din curajul pe care aceasta l-a avut în momentele grele. Volumul nu se adresează numai împătimitorilor de istorie și familia regală, ci este potrivit pentru oricine dorește să pătrundă puțin în sufletul Măreței Regine. 

Pentru mine a fost o lectură duioasă, ca o povață de la o mamă încărunțită, de care m-am bucurat într-o după-amiază de duminică. Stilul este melancolic, dar și îmbărbător deopotrivă, venind ca un îndemn spre loialitate, iubire pentru semeni și încredere în binele ce sălășluiește în ceilalți.

Volumul nu este o operă exhaustivă din nici un punct de vedere, dar este o lectură ce aduce o gură de aer proaspăt ce poartă mireasma purității și a justeții, unde doar dragostea pentru copii sau țară poate îndulci relele din jur.

„Am devenit a voastră prin bucurie şi prin durere. Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare: bucuria ori durerea? – cred că bucuria a fost mai mare, dar mai lungă a fost durerea.

Regina Maria. Ultima dorință de Tatiana Niculescu a fost reeditată anul acesta la Editura Humanitas și poate fi găsită aici.

Publicitate

Un gând despre “Recenzie „Regina Maria. Ultima dorință” de Tatiana Niculescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s