Cum Agatha Christie este scriitoarea de la care am citit cele mai multe cărți, fiind una, dacă nu chiar favorita mea, m-am gândit să fac și un mic top cu lecturile ei ce mi-au intrat la suflet în acești peste șapte ani de când mi-am început aventura cu scrierile sale pline de mister și suspans.
1. Asasinarea lui Roger Ackroyd
Fără doar și poate, acesta este unul dintre cele mai bune romane polițiste scrise vreodată, și asta nu o zic doar eu, ci și milioane de cititori din întreaga lume. Încă țin minte prima dată când am citit cartea, felul în care totul a fost construit la perfecțiune în ceea ce privește personajele, intriga și mai ales, deznodământul. Anul trecut am recitit cartea, și pot să spun că faptul că știam cine e criminalul nu mi-a știrbit nici nu pic din intensitatea lecturii, ba chiar am putut să fiu mai atentă la geniul cu care Agatha a construit totul.
Puțin despre carte aici:
Într-un sătuc englezesc liniștit, doamna Ferrars, despre care se bârfește că și-ar fi omorât soțul, moare la rândul său, în împrejurări neelucidate. Sinucidere sau otrăvire? Într-o ultimă scrisoare adresată presupusului ei iubit, Roger Ackroyd, ea îi dezvăluia că a fost victima unui înspăimântător șantaj. Atunci când este descoperit și cadavrul lui, nu este loc de îndoială: acesta a fost ucis. Dar de ce?
Recenzia mea o găsiți aici.

2. Zece negri mititei
Da, știu, probabil că acesta este romanul favorit din lista multor iubitori ai Agathei, fiind unul dintre cele mai cunoscute titluri de ficțiune din toate timpurile. Totul este construit de Agatha cu multă migală și atenție, iar la final nu ai cum să nu rămâi surprins de identitatea criminalului. Aceasta este cartea ce îi solidifică britanicei statutul de Regina Crimei, opera fiind și în prezent unul dintre cele mai citite titluri.
Un mic sinopsis al cărții găsiți aici:
Zece străini sunt atrași de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devonului. „Nouă…“ În timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeași seară, unul dintre oaspeți moare. „Opt…“ Rupți de lume din cauza unei furtuni violente și urmăriți de versurile unei vechi poezii pentru copii, care număra descrescător de la zece la zero, oaspeții lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară. „Șapte…“ Care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva?
Aici găsiți și un articol cu 5 motive pentru care merită să citiți această carte.

3. Crimă pe terenul de golf
Aceasta este o carte foarte specială pentru mine, fiind prima mea întâlnire cu geniul Agathei. În urmă cu mai bine de șapte ani am dat la bibliotecă peste raftul Agatha Christie, de unde am ales întâmplător această carte. Și ce alegere bună am făcut, schimbându-mi definitiv gusturile și îndreptându-mă spre o mică obsesie cu cărțile britanicei. Ca să nu mai zic că l-am îndrăgit instantaneu pe Hercule Poirot și ale sale mici celule cenușii.
Despre carte aici:
Un apel urgent după ajutor îl aduce pe Poirot în Franța. Însă acesta ajunge prea târziu pentru a-și salva clientul, al cărui trup înjunghiat cu brutalitate zace cu fața în jos într-un mormânt săpat pe terenul de golf. Dar de ce poartă mortul un palton prea mare pentru el? Și pentru cine era scrisoarea pasională din buzunarul lui? Înainte ca Poirot să răspundă la aceste întrebări, cazul este dat peste cap în urma descoperirii unui al doilea cadavru.
Am scris mai multe despre carte aici.

4. Casa strâmbă
O altă carte ce mi-a plăcut tare mult este acest roman ce nu are în prim plan pe niciun detectiv faimos, totul învârtindu-se în jurul unei crime din sânul unei familii aparent normale și fericite. Mi-a plăcut tare mult psihologia personajelor, felul în care intriga se construiește ingenios de bine într-un spațiu închis, iar despre deznodământ nici nu are rost să mai pomenesc, fiind unul dintre cele mai surprinzătoare citite de mine.
Câteva detalii despre carte aici:
Pentru un observator întâmplător, familia Leonides părea cât se poate de fericită și unită. Cu toate acestea, odată cu asasinarea lui Aristide Leonides, șeful familiei, legăturile dintre membrii supraviețuitori se dovedesc la fel de șubrede ca uriașul conac în care locuiesc. În urma crimei, atmosfera claustrofobică a casei sporește suspiciunile fiecărei rude, până când aparența de familie iubitoare este spulberată de tristețe, suferință și secrete bine ascunse.
Recenzia mea o găsiți aici.

5. Parteneri contra crimei
Nu doar Hercule Poirot sau Miss Marple au parte de iscusința Agathei, ci și cuplul Tommy și Tuppence, ce pe mine m-a cucerit cu prima lor apariție din romanul Adversarul secret. Însă, trebuie să recunosc că Parteneri contra crimei m-a făcut să le ofer un loc binemeritat la masa greilor din lumea detectivilor. Aceasta este o carte de mici povestiri ce îi au pe cei doi în prim plan, fiecare având o doză zdravănă de mister și suspans.
Detalii despre carte aici:
Tommy şi Tuppence, detectivii spirituali şi inteligenţi care dezleagă orice mister, se cam plictisesc. Visează la aventuri palpitante şi de aceea nu ezită să accepte propunerea şefului serviciilor speciale de a prelua Agenţia Internaţională de Detectivi Blunt, ca acoperire pentru a-i prinde pe capii unei reţele. Să demaşte spioni şi otrăvitori, să demonteze false alibiuri şi să le pună beţe în roate răufăcătorilor … ei se pricep la toate! De altfel, ştiu pe de rost trucurile celor mai buni detectivi din toate timpurile şi abia aşteaptă să le pună în aplicare. Este punctul de plecare al unor aventuri periculoase, din care simpaticul cuplu va reuşi mereu să scape cu bine.
Despre carte am scris mai multe aici.

6. Cei patru mari
O carte în care Hercule Poirot, marele detectiv belgian, pare să-și fi găsit adversarul perfect. Romanul îl pune astfel la mare încercare pe micuțul cu cap în formă de ou, care este nevoit să își folosească toate celulele cenușii pentru a încerca să contracareze cu diabolicul ce amenință siguranța întregii lumi.
Mai multe despre carte aici:
Hercule Poirot pare că și-a găsit în sfârșit un adversar pe măsură: un cartel criminal cu puteri nelimitate, decis să cucerească întreaga lume. Atunci când un musafir neașteptat îi vorbește, înainte de a muri, despre „Numărul 1“ – creierul „Celor patru mari“, „Numărul 2“ – un multimiliardar, „Numărul 3“ – o franțuzoaică și „Numărul 4“ – distrugătorul, Poirot nici nu bănuiește că acesta este începutul unei lupte ce îl va pune în pericol de moarte pe prietenul său Hastings și chiar pe el însuși. O înmormântare neașteptată, un frate geamăn despre care nu s-a mai pomenit și o veche prietenă a lui Poirot vor provoca o răsturnare spectaculoasă de situație.
Despre roman am scris mai multe aici.

7. Crima din Orient Express
Un alt clasic al Reginei Crimei, cu o acțiune ce se desfășoară pe un tren, ce mai târziu avea să devină o atracție mondială și datorită acestui roman. Hercule Poirot este nevoit să rezolve un caz extrem de dificil și asta într-un timp scurt, călătoria urmând a lăsa criminalul să scape. O altă lectură antrenantă cu un final surprinzător, ce își merită toate acoladele, fiind și cea mai mediatizată și adaptată pentru marele ecran dintre operele sale.
Un mic sinopsis al cărții găsiți aici:
Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit şi doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire şi ucidere a unui copil asupra familiei acestuia şi a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă?

8. Cadavrul din bibliotecă
Cu toate că Poirot este favoritul meu, nu puteam să nu includ în acest top și o carte cu Miss Marple. Romanul începe în forță și reușește să mențină pe toată durata lecturii un nivel înalt de mister și suspans, pe acordurile însiropate ale iscusinței simpaticii bătrâne.
Puțin despre carte aici:
Servitoarea respectabilei familii Bantry, prieteni ai lui Miss Marple, descoperă în biblioteca acesteia cadavrul unei tinere foarte machiate, într-o ținută de seară cam vulgară. Cine e fata? Cum a ajuns acolo? Și care este legătura cu o altă fată moartă, descoperită într-o mașină incendiată? Poliția nu are nici o idee, iar bârfele pe seama colonelului Bantry încep să se răspândească în St Mary Mead. Miss Marple se consideră obligată să intervină pentru a apăra reputația prietenilor săi.
Recenzia mea despre carte o găsiți aici.

9. Moarte pe Nil
O lectură ce deși urmează un tipar asemănător cu Crimă din Orient Express are parte de o intrigă originală, ce duce cititorul cu gândul la o vacanță exotică ce probabil nu o va avea niciodată. Un vapor este scena pe care Poirot excelează, personajele fiind, ca de obicei, înzestrate cu multă personalitate.
Despre carte aici:
Linnet Doyle este, în aparență, o ființă aproape neverosimilă, căci pare să aibă tot ceea ce-și poate dori o femeie: frumusețe, bogăție, inteligență, farmec și… un soț iubitor. Când ea este însa ucisă, micul detectiv și subtilul psiholog Hercule Poirot, aflat întâmplător în aceeași excursie, descoperă cu tristețe tot vălmășagul de interese și de patimi țesut în jurul bogatei moștenitoare.
Părerea mea despre carte aici.

10. Nemesis
Una dintre cele mai recente lecturi ale mele de la Agatha, ce m-a cucerit prin descrierile pitorești ale Angliei. Viața la țară și bârfele fac din acest roman un adevărat recital al lui Miss Marple, care reușește, din nou, să își etaleze simțurile pentru natura umană.
Mai multe despre carte aici:
Lui Jane Marple nu-i vine să-şi creadă ochilor atunci când citeşte scrisoarea care îi fusese adresată de recent decedatul domn Rafiel – o cunoştință pe care o întâlnise fugitiv în călătoria din Caraibe. Şi totuşi, acesta îi lăsase instrucțiuni ca, după moartea lui, Miss Marple să investigheze o infracțiune. Singura problemă este că a omis să-i spună cine era implicat şi când anume fusese comisă fapta – lucru care o nedumereşte pe Miss Marple, dar îi stârneşte şi curiozitatea. Curând însă, Jane Marple trebuie să se confrunte cu cea mai violentă dintre infracțiuni – crima –, căci, se pare, cineva este foarte interesat ca trecutul să rămână îngropat pentru totdeauna.
Recenzia mea o găsiți aici.

Ca un mic bonus, vă recomand cu mare drag piese de teatru Cursa de șoareci, cât și Autobiografia Agathei care cu siguranță vă va cuceri prin sinceritate, naturalețe și talent. Aici veți găsi și un articol cu zece titluri scrise de Agatha preferate chiar de scriitoarea însăși.
De asemenea, vă aștept și pe Instagram cu #provocareaAgathaChristie unde vă invit să (re)descoperiți geniul Reginei Crimei, eu una citind (măcar) câte un roman de-al britanicei în fiecare lună.

P.S. Noile cărți reeditate de la Agatha Christie le găsiți pe site-ul Editurii Litera aici.