Recenzie „Fata A” de Abigail Dean

Picioarele adunate sub o pătură moale, un ceai de fructe cu lămâie și o carte bună sunt rețeta perfectă pentru câteva ore de relaxare pe timpul toamnei. Așa mi-am petrecut și eu două după-amiezi, bucurându-mă de lectura unui thriller psihologic solid, ce tocmai a fost lansat în traducerea lui George Arion Jr. la Crime Scene Press.

Abigail Dean este de profesie avocat, având și patru ani de experiență ca librar la Waterstones și care anul acesta și-a făcut debutul literar cu Fata A. Volumul este bestseller New York Times, cu drepturi vândute în peste 33 de teritorii și un serial în așteptare produs de echipa Sony. Iar dacă la asta mai adăugăm și părerile înălțătoare venite de la scriitori și critici din toată lumea, atunci ne vedem în imposibilitatea de a nu încerca și noi acest roman.

Fata A nu este un thriller tipic, cu multă acțiune, capitole scurte și o narațiune antrenantă, ci mai degrabă o disecție lentă și migăloasă a unei tragedii familiale, unde anumite idei și crezuri (aproape) inofensive se pot transforma în cele mai negre coșmaruri.

Protagonista romanului este Alexandra (Lex) Gracie, una dintre supraviețuitoarele unui calvar de neconceput pentru un copil. Poreclită Fata A pentru că a fost prima dintre copiii familiei Gracie care a reușit să scape din Casa Ororilor, aceasta ne este tovarăș de depănat amintiri pe tot parcursul lecturii.

Casa Ororilor din Moor Woods Road a șocat milioane de oameni din întreaga lume prin cruzimea cu care copiii familiei au fost tratați de către tatăl acestora. Legați cu lanțuri de paturi, nespălați și malnutriți, cei șapte micuți erau privați de cele mai fundamentale drepturi. Însă, aceste atrocități nu fost dintotdeauna o regulă în casa Gracie, care erau încurajați la educație și dreptate.

Cu un tată pastor și o mamă casnică și mereu însărcinată cu un nou copil, familia Gracie reușea să ducă un trai cât de cât decent. Mințile agere ale copiilor, în speciale ale lui Lex și ale primului născut, Ethan, nu erau împovărate de dificultățile materiale și prosperau pe băncile școlii. Însă, acest lucru s-a schimbat radical atunci când capul familiei decide să stopeze orice contact al minorilor cu lumea exterioară.

Pe tot parcursul romanului suntem martorii unor întâmplări crunte, unde groaza și teama de părintele autoritar domnea întreaga casă. Lectura cărții rememorează grozăviile la care copiii Gracie au fost supuși, pornind de la moartea mamei ce are loc în închisoare.

Ca executor testamentar aceasta o pune tocmai pe Lex, care decide să transforme brutalitatea unor pereți abandonați într-un centru al binelui. Însă, pentru asta Lex are nevoie de semnătura tuturor moștenitorilor, ceea ce duce la întâlniri inedite între frați.

Fata A este un roman al traumei, o călătorie înspre epicentrul durerii provocate de un tată barbar, dar și un exemplu de vindecare și o încercare spre o normalitate ce nu a uitat sau iertat trecutul, dar care se luptă permanent cu demonii copilăriei.

Scriitura este fluidă, fără prea multe înflorituri inutile, accentul punându-se pe o relatare la rece ale unor evenimente cu o încărcătură emoțională ridicată. Dar, bineînțeles, nu ai cum să nu fii măcar puțin marcat de ororile prin care trec copiii Gracie, care îndură în tăcere ani de zile.

Cu toate că romanul nu are parte de o acțiune antrenantă, suspansul este redat prin alte mijloace, orice nouă pedeapsă suportată de copii conținând detalii ce îți ridică părul de pe ceafă.

Pentru mine a fost o lectură bună, Fata A fiind un debut solid de la o scriitoare ce deja lucrează la o a doua carte. Recomand romanul celor ce îndrăgesc thrillerul psihologic, unde se pune accentul pe o atmosferă apăsătoare și traumatizantă, cu personaje bine creionate și o narațiune captivantă.

Fata A de Abigail Dean a apărut în această toamnă la Editura Crime Scene Press și este disponibil aici.

Am scris despre această carte în cadrul Blog-tour-ului organizat de Crime Scene Press, din care mai fac parte Literatura pe tocuri, Anca și cărțile, Cărțile mele și alți demoni, Analogii – Antologii și Pălărisme, așa că vă invit să aruncați un ochi și pe site-urile lor pentru mai multe păreri despre acest nou roman.

Publicitate

Un gând despre “Recenzie „Fata A” de Abigail Dean

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s