Istoria este parte din cine suntem astăzi, este baza pe care se formează prezentul și un bun indicator, măcar aproximativ, despre cum va arăta viitorul. Însă, mulți refuză să își cunoască istoria, atât a familiei, cât și a țării, astfel că unele greșeli se repetă la nesfârșit. Un alt aspect ce îi împiedică pe mulți să își deschidă un apetit spre istoria țării și a popoarelor lumii este școala și felul în care materia în sine predată la ore nu are nimic atrăgător pentru mințile tinere, fiind doar o adunătură de numere și nume ale unor conducători de mult îngropați.


Însă, Neagu Djuvara vine cu o abordare diferită asupra istoriei, învățându-i pe cei mici și nu numai despre trecutul poporului român folosindu-se de stilul captivant al unei povestioare, fiind ca o discuție cu un bunic simpatic.
Publicat la Editura Humanitas Junior, volumul Cum s-a născut poporul român este lectura perfectă pentru cei ce fie vor să își reîmprospăteze memoria cu privire la evenimentele cruciale ce au dus la formarea neamului românesc, fie vor să învețe, într-un mod plăcut, despre istoria din spatele românilor.
Volumul are cadența unei povești de seară, menită să capteze atenția cititorului sau ascultătorului cu evenimente spectaculoase ce s-au petrecut de-a lungul istoriei. România nu duce lipsă de întâmplări care mai de care mai falnice, iar dacă acestora le mai adăugăm și câteva legende mărețe, atunci obținem o lectură vibrantă și plină de adrenalină.

Un mare plus al acestui volum este contribuția lui Radu Oltean, care s-a ocupat atât de partea de ilustrații, cât și de legende și concepția grafică. Cuvintele lui Neagu Djuvara atrag cititorul în mrejele istoriei, dar ilustrațiile lui Radu Oltean îl mențin captivat și fac ca datele istorice să prindă viață și să se întipărească în mințile învățăcelului.
Cum s-a născut poporul român cuprinde o arie mare în ceea ce privește istoria neamului nostru, începând cu vremurile preistorice și continuând cu dacii, tracii și aportul romanilor în șlefuirea poporului pe care îl știm și astăzi.
Poporul român a avut un rol destul de important în urmă cu aproape două milenii, și tocmai din acest lucru Traian, marele conducător roman, a dus două campanii renumite în vederea cucerii Daciei. În anii 101-102 d.Chr. a avut loc Bătălia de la Adamclisi, o comună din Dobrogea, în cinstea căreia Traian a hotărât ridicarea unui monument numit Tropaeum Traiani (Trofeul lui Traian).

Nici influențele slave sau năvălirea constantă a ungurilor în Transilvania nu este lăsată deoparte, lectura acoperind toate evenimentele importante până la descălecarea Moldovei din secolul al XIV-lea.
Fie că ești un împătimit al istoriei sau ești curios despre cum a luat naștere neamul românesc, acest volum este lectura perfectă, nefiind prea stufos încât să fie anevoios de parcurs, dar cuprinzând destule date încât să îți fixeze anumite repere importante.
Pentru mine a fost o plăcere să mă las purtată de cuvintele prietenoase ale istoricului Neagu Djuvara și să mă imaginez pe străzile Daciei cu ajutorul ilustrațiilor lui Radu Oltean. Cred că este o carte ce nu ar trebui să lipsească din căminele românilor, putând fi savurată atât de cititorii de peste zece-doisprezece ani, cât și de publicul matur. Este uimitor cum România de astăzi are în spate zeci de sute de ani de schimbări majore, războaie, cuceri și conducători mai mult sau mai puțin inspirați, care puțin câte puțin au șlefuit esența unui popor întreg.
Cum s-a născut poporul român de Neagu Djuvara și ilustrații de Radu Oltean a apărut la Editura Humanitas și este disponibil aici.
