Recenzie „Focul mocnit” de Paula Hawkins

De ceva vreme cam 80% din ceea ce citesc aparține genului thriller. Se poate să fie de vină vremea mohorâtă de afară, care îmbie cititorul să se cuibărească sub o păturică moale, alături de o ciocolată caldă sau un ceai de fructe și să se delecteze cu un roman palpitant, cu mult mister și suspans. În această categorie se încadrează perfect ultima mea lectură, Focul mocnit, cel mai nou roman de la Paula Hawkins.

Scriitoarea originară din Zimbabwe, dar stabilită de mulți ani la Londra, își încântă fanii cu un nou roman despre care Vogue scrie că „te ține cu sufletul la gură până în ultimul moment”. Trebuie să recunosc că Paula Hawkins are acest talent, mereu reușind să capteze atenția cititorului cu noi detalii surprinzătoare care dă peste cap orice presimțire cu privire la identitatea criminalului. Focul mocnit este cel de-al treilea mare roman al său, după ce în 2015 a cunoscut faima mondială cu Fata din tren, urmând ca doi ani mai târziu să publice În ape adânci. Eu am citit ambele cărți, așa că nu aveam cum să ratez cea mai recentă apariție a sa.

Focul mocnit își merită din plin titlul, având un început în forță, cu o crimă odioasă petrecută pe o barcă ancorată la un chei londonez. Daniel este găsit mort în barca închiriată cu câteva săptămâni în urmă. Trupul său suferise o sumedenie de înghunghieri brutale, astfel că poliția este în alertă pentru a putea prinde ucigașul nemilos. Cea care îl găsește este Miriam, o femei trecută de prima tinerețe, care locuiește pe o barcă din apropiere și care, neoficial, se ocupă de parcul cu ambarcațiuni maritime. Tot ea le dă anchetatorilor și suspectul principal, pe Laura, o tânără cu probleme fizice și mentale, ce lucrează cu jumătate de normă la o spălătorie din apropiere.

Laura a fost văzută în compania victimei chiar în noaptea dinaintea crimei, astfel că șansele ei de dezvinovățire sunt sub limită. Însă, se pare că nici Miriam nu este ușă de biserică, aceasta descoperind cheia de la locuința Laura la scena crimei, obiect incriminatoriu pe care decide să îl ia cu ea. Nici trecutul acesteia nu este tocmai roz, adolescența fiindu-i marcată de un eveniment tulburător ce a dus la moartea celei mai bune prietene.

Și dacă asta nu ar fi de ajuns, în scenă intră și mătușa victimei, Carla, care ar putea avea un motiv serios pentru crimă, dar asta trebuie să aflați voi când citiți cartea, nevrând să dau vreun spoiler prea mare. Cert este că nimic nu este cum pare la început, iar trecutul joacă un rol crucial în rezolvarea misterului.

Cele trei femei, împreună cu alte câteva personaje mai mult sau mai puțin băgăcioase, creează un cerc al minciunii, răzbunării, traumei și al înșelătoriei, ceea ce face ca noul roman semnat de Paula Hawkins să fie un must pentru toți iubitorii genului.

Pentru mine a fost o lectură antrenantă, pe care am devorat-o într-o după amiază de duminică, în care fiecare capitol mă îndemna să întorc cât mai repede pagina pentru a afla ce se întâmplă în continuare. E drept că parcă Fata din tren mi-a plăcut puțin mai mult, dar recomand și romanul de față pentru stilul alert, creionarea bună a personajelor și răsturnările de situație ce culminează cu un final neașteptat.

Focul mocnit de Paula Hawkins a apărut în traducerea lui Bogdan Ghiurco la Editura Trei și este disponibil în format hardcover pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

Publicitate

4 gânduri despre “Recenzie „Focul mocnit” de Paula Hawkins

  1. Yumii, carte nouă de la Paula Hawkins. După cum ai descris-o tu, ard de nerăbdare să o citesc și eu. Mi-au plăcut mult și mie cele două cărți ale ei de până acum. 😊

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s