Recenzie „Pericol la End House” de Agatha Christie

Ce lectură mai potrivită pentru luna octombrie dacă nu una polițistă, cu un detectiv carismatic și o casă ce ascunde secrete periculoase 🕵️‍♀️🍁😉

Agatha Christie este întotdeauna o alegere potrivită, romanele sale fiind o sursă inepuizabilă de bine dispunere și mistere ce doar iscusimea detectivilor de la finalul cărții poate să le dezlege. Ultima mea lectură pentru #provocareaAgathaChristie este Pericol la End House, una dintre recentele reeditări din colecția Agatha Christie apărute la Editura Litera, fiind a opta din seria Hercule Poirot apărută pentru prima dată în 1932. Romanul nu doar că este un exemplu perfect al stilului inconfundabil al Reginei Crimei, dar are parte și de o atmosferă numai bună pentru lunile tomnatice, în special octombrie, cu a sa sărbătoare de Halloween.

“Într-o casă veche există uneori o atmosferă malefică. Așa e, domnule, spuse Ellen. Malefică. Gânduri rele și, de asemenea, fapte rele. E ca un putregai în casă, domnule, pe care nu-l poți scoate. În aer plutește un fel de simțământ. Întotdeauna am știut că se va întâmpla ceva rău în casa asta.”

Pericol la End House îl are ca detectiv principal pe Hercule Poirot, micuțul belgian cu mintea ascuțită. Acesta, deși este retras din activitate, nu poate spune nu unui mister provocator, ce îi ațâță celulele cenușii. Aflat într-o vacanță pe coasta din Cornwall împreună cu bunul său prieten Arthur Hastings, Poirot nu își poate ține în frâu instinctele de detectiv și decide să o ajute pe tânăra și atrăgătoarea Nick Buckley, care deja a scăpat ca prin urechile acului din câteva accidente premeditate de cineva din umbră.

Nick este stăpâna întunecatei End House, care deși impresionează prin vechime și stilul gotic, este în mare nevoie de reparații și reabilitare. Averea tinerei nu este îndeajuns de mare pentru a face nici un fel de consolidări, astfel că banii nu sunt un motiv pentru care viața i-ar fi pusă în pericol. Însă, cineva încearcă cu disperare să o elimine, iar tentativele se înmulțesc pe zi ce trece. Totul culminează cu o serată dată de Nick în cinstea unui spectacol de artificii, atunci când fata ce trebuia să o păzească este găsită împușcată la doar câțiva pași de restul grupului de petrecăreți.

De aceea, Poirot decide să o interneze pe Nick într-un sanatoriu pentru a o proteja cât mai bine cu putință. Însă, va fi asta de ajuns pentru a împiedica un ucigaș însetat? Va putea scăpa Nick de furia criminalului? Își va da seama Poirot cine ar putea fi făptașul până nu e prea târziu? La aceste întrebări veți putea afla răspunsul din lecturarea romanului de față, care promite un mister ce îi dă mari bătăi de cap chiar și marelui detectiv belgian.

Pentru mine a fost o nouă lectură antrenantă, scrisă după tiparul clasic al romanelor polițiste ale Agathei, în care Hercule Poirot este pus în fața unei provocări intense. Acesta își dorește cu ardoare să găsească criminalul nu doar pentru a o proteja pe tânăra Nick, dar și pentru că metodele sale au dat inițial greș, o fată pierzându-și viața în zadar.

Romanul se bucură și de chimia savuroasă dintre micuțul belgian și Hastings, dialogurile dintre cei doi făcând deliciul lecturii. Avem parte și de câteva momente de mândrie din partea lui Poirot, care își cunoaște adevărata valoare și care nu se sinchisește să se ridice singur în slăvi.

“Se spune despre mine: Iată-l pe Hercule Poirot!… Marele… Unicul! N-a mai existat unul ca el, și nici nu va exista! Eh bien, sunt mulțumit. Nu cer mai mult. Sunt modest.”

Recomand cartea tuturor celor ce îndrăgesc stilul Agathei, dar și celor ce sunt în căutarea unei lecturi antrenante, cu o intrigă ingenioasă, personaje bine creionate și un deznodământ surprinzător. Eu am intuit încă de la început criminalul, dar pe parcursul romanului îmi tot sărea gândul la alți posibili criminali, crezând că fiecare personaj ar putea fi făptașul. Dar bineînțeles, iscusimea Reginei Crimei a lovit din nou, aducându-ne un roman solid, cu un deznodământ neașteptat.

Pericol la End House de Agatha Christie a apărut în traducerea lui Costin-Valentin Oancea la Editura Litera și este disponibil aici.

Publicitate

Un gând despre “Recenzie „Pericol la End House” de Agatha Christie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s