„Așteaptă, Miyuki!” de Roxane Marie Galliez – volumul ce aprinde nostalgia primăverii pe fondul unei lecții despre răbdare

Zilele de duminică sunt perfecte pentru cărțile pentru copii, cititorul de toate vârstele putând să se lase purtat pe aripile unor tărâmuri nebănuite, alături de personaje captivante și ilustrații splendide. Ultima mea lectură de acest gen este Așteaptă, Miyuki!, un volum ce reaprinde nostalgia primăverii.

Scrisă de Roxane Marie Galliez, povestea se învârte în jurul micuței Miyuki, o tânără ce iubește natura, dar care încă nu a învățat lecția răbdării. Primăvara aduce primele raze de lumină caldă, ce învie natura somnoroasă. Plantele se întind cu sfială și rigiditate după o iarnă friguroasă, schimbând total peisajul înconjurător.

„Pământ albastru și lună oranj, primăvara se înveșmântă

pentru primii săi zori din an.

Grădina se trezește, iar Miyuki, deja în picioare,

aleargă fericită în tălpile goale.„

Miyuki este mai mult decât nerăbdătoare să admire noua priveliște, astfel că se trezește devreme, îl scoală și pe bunicul somnoros și începe rondurile de bună dimineața de prin grădină. Iarba, florile și pomii se dezmorțesc rapid, însă o floare mai specială își întârzie trezirea. Acest lucru o intrigă pe micuța noastră, care dorește cu ardoare să o vadă înflorită.

Crezând că floarea are nevoie de cea mai pură apă din câte sunt, Miyuki pornește într-o călătorie prin împrejurimi, încercând să obțină lichidul pur de la fântână, nori și  cascadă. Însă, ceea ce părea un lucru simplu se dovedește a fi o aventură de lungă durată, ce pare să o lase descurajată pe protagonista noastră. Apa cea dorită vine de la un băiețel îmbrăcat într-un kimono, însă va fi asta de ajuns pentru floarea înceată?

Cu o narațiune fluidă și închegată, volumul invită cititorii de toate vârstele să contemple la importanța răbdării și cum fiecare lucru are timpul lui. Nu putem forța anumite procedee doar pentru că noi credem că atunci este momentul lor, ci trebuie să învățăm să lăsăm natura lucrurilor să își urmeze cursul firesc.

Pe lângă mesajul important al răbdării, volumul este înzestrat și cu ilustrații încântătoare, realizate cu mare măiestrie de Seng Soun Ratanavanh. Imediat cum deschizi cartea, paginile te absorb în interiorul poveștii, lumea magică a grădinii lui Miyuki vrăjindu-te prin simplitate și culoare. Acest volum mi-a adus puțin aminte de celebrele filme ale Studioului Ghibli, unde personajele ne dau o lecție valoroasă despre viață folosindu-se de o imaginație bogată și peisaje ce îți taie respirația.

Lecturarea acestui volum în plină toamnă arămie m-a transpus din nou în tinerețea primăverii, unde renașterea naturii încântă atât sufletul, cât și ochii.  Așteaptă, Miyuki! este un volum fără vârstă, unde cititorii mari și mici pot învăța împreună una dintre cele mai importante lecții ale vieții: importanța răbdării în tot și toți ce ne înconjoară.

Așteaptă, Miyuki! de Roxane Marie Galliez a apărut în acest an în traducerea Dianei Calangea la Editura Signatura și este disponibilă aici. Din ciclul Miyuki, pe site-ul editurii vă așteaptă și volumele Somn ușor, Miyuki și Mulțumesc, Miyuki!.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s