Toți suntem copii atâta timp cât credem în puterea poveștilor, nu-i așa? 😁 Ca un copil răsfățat m-am simțit lecturând volumul Povești cu căpcăuni și vrăjitoare. 50 de basme și legende din lumea întreagă de Angela McAllister, fiecare povestire purtându-mă cu gândul peste mări și țări și în ținuturile imaginației candide.

Tot de la McAllister am lecturat în primăvară și volumul Un an plin de povești și de atunci am rămas impresionată de talentul acesteia de povestitoare, care reușește cu fiecare povestire să vrăjească cititorul de toate vârstele. Și cum suntem în perioada Halloween-ului (cu toate că nu îl celebrez, tot îmi place atmosfera spooky din jur 🎃), am zis că trebuie să profit de vremea mohorâtă de afară și să mă delectez cu câteva zeci de basme mai mult sau mai puțin cunoscute din lume aceasta mare.

Nu am fost dezamăgită nici de data aceasta, regăsing în paginile celor 125 de pagini ale volumului o sumedenie de povestioare cu tâlc, menite nu doar să ne bage în sperieți, dar și să ne învețe câte ceva despre viață. Tema Halloween-ului s-a mulat perfect cu tonul destul de întunecat al multora dintre cele mai cunoscute basme internaționale, cum ar fi Hansel și Gretel, care și deschide volumul de altfel, dar și povești de la Frații Grimm, precum Rumpelstiltskin sau Movila din cimitir.
Povești cu căpcăuni și vrăjitoare este împărțit în unsprezece capitole, fiecare desemnând o tematică specifică sărbătorii americane. În inima pădurii, Pe malul apei, Locuri fermecate, Străini la ușă, La fermă și pe câmp, Casa duhurilor, În cimitir, În adâncul mării, Ținuturi înghețate, La castel și Pe cărări de munte sunt subiectele în jurul cărora McAllister își grupează cu multă atenție povestioarele.

Cu o lungime între o pagină și trei, basmele te captivează prin personaje, timpuri străvechi, obiceiuri specifice și întâmplări neobișnuite, care la final îți lasă drept recompensă nu o bombonică ce strică dinții, ci o lecție despre viață. Mesajul clar al fiecărei povești face ca acest volum să fie potrivit cititorilor cu vârsta între zece și o sută de ani, astfel că această lectură își găsește întrebuințarea în orice bibliotecă.
Un alt aspect ce mi-a plăcut la acest volum este selecția basmelor, cel mai vechi datând din 1812, aparținând Fraților Grimm cu Movila din cimitir, iar cea mai nouă povestire este din 1987, Fantoma și cufărul cu bani de M. și H. Hallmundsson. Nici faimoasa Scufiță Roșie nu a scăpat procesului de triere, decorul și povestea implicită având detaliile ideale pentru această carte.

Și dacă basmele din Asia, Europa, America, Canada sau Africa mi-au înseninat zilele (cu toate că corect ar fi să zic că le-au tulburat cu elementele gotice și de groază 👀), despre ilustrații nici nu știu câte cuvinte de laudă să aduc. Mădălina Andronic se întrece din nou pe sine cu acest proiect, dându-și frâu liber în a crea o lume vizuală de excepție, ce face ca poveștile să prindă viață cu adevărat.
Nu cred că acest volum ar fi o lectură neinspirată pentru nimeni, trebuie doar să prindeți momentul oportun, o vreme întunecată și să aveți poftă de a vă lăsați purtați pe tărâmuri fantomatice, unde căpcăunii, vrăjitoarele, strigoii sau goblinii dau târcoale și încearcă să-și bage coada în trebuie muritorilor de rând.
Povești cu căpcăuni și vrăjitoare. 50 de basme și legende din lumea întreagă de Angela McAllister a apărut în traducerea Mariei Rizoiu la Humanitas Junior și poate fi găsit aici. Tot de la McAllister vă recomand și Un an plin de povești, dar și volumele Povești cu animale din lumea întreagă sau cea mai recentă apariție, Lumea poveștilor lui Shakespeare.

Un gând despre “Lectura ideală de Halloween pentru cititorii de toate vârstele – „Povești cu căpcăuni și vrăjitoare. 50 de basme și legende din lumea întreagă” de Angela McAllister”