„O veșnicie și încă o zi” de Anthony Horowitz – prima misiune a lui James Bond ca agent 007

Cine nu îl știe pe James Bond, faimosul spion englez cu licență de a ucide pe oricine stă în calea stării de bine a Marii Britanii? Eu una sunt mare fan al lui 007 încă de la filmele cu Pierce Brosnan și după, continuând cu Daniel Craig. De mai bine de un an încoace, în așteptarea ultimului film cu Craig în rolul principal, am vizionat toate cele 26 de filme apărute din 1962 și până în 2015. Așadar, entuziasmul meu pentru No Time to Die, cel de-al 27-lea film, a fost la cote maxime și trebuie să recunosc că după ce le-am văzut pe toate, această ultimă aventură a fost ca un sfârșit pentru aventura mea cu Bond.

Însă, pentru că îndrăgesc tare mult personajul șarmant, am vrut să continui să îl descopăr, întorcându-mi atenția asupra cărților. Am optat pentru O veșnicie și încă o zi, roman scris de Anthony Horowitz, care a fost licențiat de către compania lui Ian Fleming, scriitorul ce a dat naștere celebrului personaj, să continue seria misiunilor lui James.

Așa că romanul disponibil pe site-ul celor de la Cartepedia a picat la fix, eu având imaginea spionului proaspătă în memorie. Cartea se aseamănă foarte mult cu peliculele de la Hollywood, accentul punându-se pe acțiune, ritmul fiind unul alert, iar personajele își păstrează trăsăturile clasice.

O veșnicie și încă o zi ne duce pe urmele lui James Bond, care tocmai a fost promovat ca 007 după ce vechiul deținător al acestui număr magic a fost găsit împușcat în apele Rivierei Franceze. Misiunea sa, dată cu multă solemnitate și îndârjire de M, cel ce conduce de ani buni Serviciile Secrete Britanice, este de a afla cine și de ce l-a omorât pe regretabilul spion.

Astfel, James Bond pornește în prima sa misiune ca 007. Cartea ne relatează evenimentele ce au avut loc înainte de cele din Casino Royale, care este și prima carte semnată de Ian Fleming. James Bond este cizelat cu multă îndeletnicire de către Anthony Horowitz, acesta având grijă să îi păstreze trăsăturile clasice, cum ar fi abilitatea de a-și păstra controlul în orice situație, curajul sau simțul datoriei față de Serviciile Secrete. Nici atracția sa pentru orice femeie atrăgătoare care îi trece prin față nu este neglijată de către narator, care îl pune pe James în compania unei foste colaboratoare de-a Serviciilor Marii Britanii, devenită între timp o infractoare de temut.

O veșnicie și încă o zi este o lectură alertă, un clasic al romanelor cu spioni, unde cititorul este purtat în umbra lui Bond prin ținuturile de vis ale Rivierei Franceze. Suspansul este la cote înalte, iar punctul culminant pregătește cititorul pentru un final în forță. Pentru mine a fost o lectură solidă alături de care m-am aventurat în lumea agentului 007 și care mi-a lăsat deschis apetitul pentru alte opere ce îl au în prim plan pe britanic.

Cartea este numai bună pentru amatorii de povești cu spioni, pentru cei ce îl cunosc deja pe James Bond, pentru cei ce vor să îl descopere sau pentru cei ce sunt în căutarea unei lecturi explozive. Nu contează dacă ai văzut sau nu vreun film cu Bond înainte, peliculele asemănându-se izbitor cu romanele.

O veșnicie și încă o zi de Anthony Horowitz a apărut în traducerea Cristinei Mihaela Tripon la Editura Rao și este disponibil pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

P.S. Romanul este numai bun pentru provocarea #readingcrimefiction2021, despre care am scris mai multe aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s