Dacă luna trecută am devorat o lectură potrivită pentru perioada Halloween-ului, respectiv Pericol la End House, în luna aceasta am ales să lecturez pentru #provocareaAgathaChristie una dintre cărțile preferate ale scriitoarei însăși – Vinovat fără vină.

Agatha Christie a întocmit o listă cu 10 dintre cărțile ei preferate ca răspuns la scrisoarea unui admirator japonez din 1972, listă pe care se află, printre altele, Zece negri mititei, Crima din Orient Express sau Noapte nesfârșită. Din această listă, cumva mi-a scăpat lecturarea romanului Vinovat fără vină, așa că luna aceasta am știut exact ce carte vreau să descopăr din universul Reginei Crimei.
Vinovat fără vină a apărut pentru prima dată în noiembrie 1958 (observăm aici o coincidență incredibilă între luna publicării și luna în care am ales eu, aproape întâmplător, să o citesc), fiind recent reeditată în colecția Buzz Books la Editura Litera. Cartea nu are ca protagonist nici unul dintre marii detectivi faimoși creați de Agatha, cum ar fi Hercule Poirot, Miss Marple sau cuplul Tommy și Tuppence, fiind astfel un roman de sine stătător, cu personaje ce își au propriul univers ermetic.
Romanul ne duce pe urmele unei crimei ce a avut loc în urmă cu doi ani de zile, ale cărui criminal a fost și condamnat la închisoare, ba mai mult, acesta a și decedat de mai bine de un an jumătate. Însă, prezentul ni-l aduce în față pe omul de știință Arthur Calgary, care dezgroapă trecutul atunci când confirmă alibiul invocat de acuzat în urmă cu doi ani. Amnezia l-a făcut pe acesta să nu se implice în ancheta cazului la momentul potrivit, însă conștiința nu l-a lăsat în pace, știind că trebuie să îi reabiliteze numele celui condamnat, cu toate că acesta a murit de pneumonie în închisoare.
Astfel, cazul este redeschis, iar familia victimei, și implicit a criminalului, aceștia fiind mamă și fiu, cu toate că ar trebui să se bucure că nu unul dintre membrii familiei au ucis-o pe stăpâna casei, se simt incomodați de această nouă turnură de evenimente, ceea ce nu poate însemna decât un singur lucru: unul dintre ei este adevăratul criminal al femeii.

Romanul are parte de o narațiune alertă, cu o impresionantă creionare a familiei Argyle, fiecare membru al familiei fiind minuțios creat de Agatha Christie. Aceasta aduce în fața cititorilor iubitori de mister un puzzle psihologic provocator, cu secrete tulburătoare, unde trecutul continuă să își țese propria pânză în prezentul enigmatic.
Pentru mine a fost o lectură plăcută, unde pe tot parcursul narațiunii am suspectat fiecare personaj în parte, însă deznodământul s-a dovedit a fi, din nou, altul decât anticipasem eu. Recomand cartea atât celor ce o îndrăgesc pe Agatha, cât și celor ce sunt în căutarea unui mister solid, cu personaje intrigante, mult suspans și o crimă ce putea fi comisă de toate personajele cărții, unde moralitatea și banii joacă un rol crucial.
Vinovat fără vină de Agatha Christie a apărut la Editura Litera și este disponibilă aici.
