Săptămânile trecute vă povesteam într-un articol despre noutățile de la Editura Signatura, titluri ce invită cititorii mari și mici să pășească pe tărâmurile imaginației. Din acel tenculeț de 9 volume am ales să mă delectez prima dată cu Povestea lui Nter, o distopie despre cum nevoia omului pentru cunoaștere nu poate fi zdrobită de nici o tehnologie asupritoare.

Iulia Burlac este o ilustratoare independentă foarte talentată, care nu numai că realizează cu multă migală grafica acestui volum, dar aceasta se ocupă și de povestea micuțului roboțel. Am rămas profund impresionată de complexitatea volumului, care deși se bucură de un decor mecanizat, reușește să transmită multă emoție, invitând cititorul la reflecție și introspecție.
Povestea lui Nter ascunde în doar 36 de pagini o lume paralelă, dar ușor realizabilă, ce se învârte în jurul unui roboțel curios. Nter este un muncitor harnic și punctual din Orașul Roboțeilor, numărul 24, care își duce banal zilele, de la Fabrică și acasă, în ritm uniform cu ceilalți roboței. Însă, ceea ce îl face pe Nter să iasă în evidență este curiozitatea, caracteristică ce îl determină pe acesta ca la finalul programului de lucru să se cocoțeze pe acoperișul Fabricii pentru a simți forfota orașului.

Așa își duce traiul Nter, care la finalul zilei, în timp ce își încarcă bateria, citește câte o carte cu instrucțiuni sau un manual de utilizare. Totul se schimbă când într-o zi, rămânând fără baterie, Nter se pierde într-un cartier vechi și izolat. Acest eveniment nefast duce însă la o revelație profundă odată cu întâlnirea unui arbore mai special de încărcare, care îl poate revitaliza imediat, tot ce roboțelul trebuie să facă este să accepte descărcarea unui fișier. Lumea lui Nter are parte de o surescitare, curiozitatea fiindu-i alimentată de noile descărcări de la arborele magic.
„În marea Fabrică din Cartierul Oțelului, aveam aceeași muncă repetitivă și monotonă. Dacă nu ar fi fost ceva mic și invizibil care pulsa în centrul meu, aș fi spus că totul era la fel. Dar Copacul plantase o sămânță. O sămânță de înțelepciune și cunoaștere.„
Dar bineînțeles că această nouă cunoaștere a lui Nter nu are cum să treacă neobservată, Comisia de Erori și Etichete constatând o infectare suspicioasă cu un virus periculos. Pentru a afla cum societatea conformistă se va ocupa de situația specială a lui Nter trebuie să citiți cartea, care cu siguranță va aprinde un beculeț și în mințile voastre.


Povestea lui Nter este una duioasă, unde cărțile și poveștile sunt tratate cu importanța cuvenită, roboțelul reușind să portretizeze nevoia omului pentru cunoaștere și diversificare. Cartea scoate în evidență faptul că cititul este o condiție necesară traiului de zi cu zi, fiind o nevoie fundamentală. Individualitatea este strict interzisă în această societate distopică, însă scânteia cunoașterii este cu ușurință aprinsă, dovedind astfel caracterul vital al poveștilor.
Mi-a plăcut tare mult Povestea lui Nter, cred că este o lectură cu tâlc potrivită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Înțelepciunea vine din cunoaștere, iar odată cu ea se învață și valori esențiale, cum ar fi iubirea sau bunătatea. Tehnologia este menită să ne ușureze munca, dar nu trebuie să o lăsăm să ne acapareze mințile, sufletul nostru tânjind mereu după miracolul ficțiunii. Așa că dacă vreți să insuflați copiilor bucuria cititului sau vreți să vă amintiți voi de beneficiile cărților, acest volum este lectura ideală, o combinație încântătoare între ilustrațiile deosebite și mesajul înălțător al textului.

„La sfârșitul programului de lucru, mă urc pe acoperișul Fabricii. Îmi place să ascult forfota orașului și să văd cum roboțeii se schimbă de la o zi la alta, cum ledurile încep să le strălucească precum licurici în noapte. Poveștile din cărțile Copacului plantează semințe în fiecare roboțel, semințe de cunoaștere, pline de iubire și înțelepciune, semințe ce transformă lumea într-un loc mai luminos, mai vesel, mai bun. E momentul meu preferat din zi.„
Povestea lui Nter de Iulia Burlac a apărut la Editura Signatura și este disponibilă aici.

Un gând despre “„Povestea lui Nter” de Iulia Burlac – un roboțel simpatic ne învață despre nevoia continuă a omului de a se întoarce la carte”