Recenzie „Dacă trăiesc” de Terri Blackstock – sfârșitul plin de adrenalină al seriei Dacă fug

În urmă cu aproape două luni de zile citeam Dacă mă găsesc, a doua carte din seria Dacă fug și pentru că povestea protagonistei a fost lăsată într-un cliffhanger nu am putut rezista și am citit și partea a treia, Dacă trăiesc. Scriitoarea americană Terri Blackstock face o treabă minunată cu personajele principale, având însă grijă să ofere rezoluție și personajelor secundare, completând astfel tabloul din universul lui Casey Cox.

Dacă fug ne introduce în lumea tinerei Casey Cox, care este acuzată pe nedrept de uciderea bunului ei prieten, jurnalistul Brent Price. Aceasta este cea care îl găsește înjunghiat și panicată fiind, decide să fugă de la locul crimei fără a alerta poliția. Cum amprentele ei sunt peste tot, anchetatorii o pun în fruntea listei de suspecți, Casey devenind peste noapte o criminală căutată la nivel național.

Însă, fuga lui Casey se dovedește a fi o alegere înțeleaptă deoarece în spatele crimei lui Brent se ascunde o rețea de polițiști corupți care ar face orice, chiar și crimă, să își acopere urmele de înșelătorii și escrocherii. Astfel, Casey este urmărită nu doar de polițiștii cinstiți, care vor doar să aducă în fața justiției criminalul jurnalistului, dar este vânată și de detectivii murdari, care cel mai probabil nici nu se gândesc să o lase să intre vie într-un interogatoriu, aceasta având dovezi legate de faptele lor de înșelătorie.

Totodată, în prim plan intră și Dylan, un fost militar ce suferă de PTSD și care a fost angajat de familia jurnalistului pentru a o aduce în fața justiției pe criminala fiului lor. Însă, cu toate că îi ia ceva timp să își dea seama de nevinovăția lui Casey, Dylan ajunge să facă tot posibilul să o ajute pe aceasta, vrând în același timp să demaște impostorii din poliție. Cei doi, Casey și Dylan, ajung să lucreze împreună, acesta fiind singurul mod în care ar putea rezolva ceva. Vor putea ei să îi dea în vileag pe polițiștii corupți? Va putea Casey să reușească să nu pice în plasa acestor detectivi mincinoși și criminali înainte de a arăta lumii faptele lor mârșave? Au un viitor împreună Casey și Dylan? La toate aceste întrebări, plus multe altele puteți afla răspunsurile dacă citiți seria Dacă fug.

Pentru mine este o serie palpitantă, care deși a început șovăielnic, având câteva clișee mult prea evidente, s-a redresat pe parcurs, narațiunea antrenantă creând o lectură stimulantă, cu mister și suspans. Seria se citește foarte repede și datorită capitolelor scurte, care alternează perspectiva personajelor, avem parte atât de viziunea și gândurile lui Casey, cât și ale lui Dylan, iar mai apoi ale unuia dintre detectivi, Keegan.Cred că este o alegere ideală dacă sunteți în căutarea unei povești alerte, cu crime din prezent și trecut, cu trădări și corupție. Un element cheie al universului Dacă fug este aspectul creștinesc pe care scriitoarea are grijă să îl dozeze de-a lungul celor trei romane. Cărțile sunt astfel thrillere creștinești, unde Dumnezeu joacă un rol important în alegerile personajelor, făcând seria să fie potrivită unei vârste mai largi de cititori. Se înlocuiește vulgarul și limbajul licențios cu momente în care credința în Iisus poate fi singura salvare a personajelor, dând astfel un bun exemplu cititorilor tineri.

Per total, seria Dacă fug este frumos închegată, având un început promițător cu Dacă fug, continuând cu Dacă mă găsesc, ce se axează pe reculegerea personajului principal și terminând cu Dacă trăiesc, care concluzionează viața a câtorva personaje afectate de crimele unor polițiști corupți. Poate că se putea ca cele trei romane să fie transformate în doar două cărți, dar evoluția acțiunii face ca acest aspect să nu fie supărător, ba mai mult, dacă îndrăgești personajele încă de la prima carte, atunci te vei bucura de cât mai multă narațiune.

Dacă trăiesc de Terri Blackstock a apărut în traducerea Alexandrei Țabără la Editura ACT și Politon și este disponibilă aici, atât în format tipărit, cât și ebook.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s