Recenzie „Orbi” de Petronela Rotar

Violența domestică este un subiect delicat, dar care dacă este tratat cu grijă, poate oglindi în cel mai crud și adevărat mod intimitatea gândurilor celor abuzați și poate da un semnal de alarmă atât celor ce sunt într-o astfel de relație toxică dar nu își pot da seama sau celor ce trăiesc pe lângă astfel de persoane și pot ajuta cumva victimele. Orbi este o astfel de lectură, ce trezește în cititor furie și nemulțumire, dar care lasă loc pentru vindecare și dă speranță pentru schimbare. Petronela Rotar nu numai că aduce cititorilor români o lectură tranșantă și dureroasă, dar ne dăruiește o scriere sinceră și vulnerabilă, unde fără să vrei, te autoinviți în viața personajelor.

Romanul a fost lansat pentru dată în 2017, iar pe sfârșitul acestui an vede lumina o a doua ediție revizuită, apărută la Editura Trei. În puțin peste 230 de pagini, cartea ne spune povestea unei relații toxice și a unui trecut ce lasă urme chiar și în viața adultului împlinit.

Alexa și Călin se întâlnesc întâmplător într-o scurtă vacanță la mare. Ea încă este marcată de o relație eșuată cu un bărbat căsătorit, el mai mult în vacanță pe banii concubinei, fără griji și cu mult chef de distracție. Atracția dintre cei doi este instantanee, prevestind o iubire pasională. Însă, cu toate că relația lui Călin cu mama copilului său este de ceva timp pe butuci, fiind astfel liber pentru a-și reface viața, asta nu înseamnă că povestea cu Alexa va urma un curs lin și înflăcărat.

„Îndrăgostirea nu e altceva decît îngustarea cîmpului conștiinței, ce ființă imperfectă s-ar putea amoreza atît de nebunește de altă ființă imperfectă, dar perfect necunoscută, să-și încredințeze ei nu doar sufletul, ci și întreg prezentul, trecutul și viitorul, doar pentru a se chinui apoi reciproc, pentru a-și călca reciproc pe rănile invizibile, dar atît de dureroase, dacă creierul nu ar amorți din cauza exploziei de amine?„

Alexa este o femeie independentă, cu o carieră de succes în jurnalismul din Brașov, în timp ce Călin este un violonist eșuat, fără o sursă sigură de bani. Deja se simte o diferență de mentalitate care este mai apoi adâncită de comportamentul dominant și autoritar al bărbatului în relația celor doi. Fără să își dea seama, sau poate tocmai pentru că asta își dorește, Alexa se îndrăgostește de Călin, acceptându-i acestuia toate toanele nesuferite, ieșirile violente și statul degeaba acasă.

Violența dintre cei doi nu este de ordin fizic, însă ajunge să o doboare din toate punctele pe Alexa, care ajunge la limita supraviețuirii. Povestea ia o curbă ascendentă însă, Alexa dându-și seama relativ repede (după un an de mariaj nefericit), că nu poate trăi o viață fericită alături de Călin. Decide să îl părăsească, dar bineînțeles că bărbatul nu o va lăsa să-i scape printre degete prea ușor.

Așa arată în mare schița romanului, Petronela punând accentul pe relația celor doi, declinul, semnele evidente, dar ascunse de ochii femeii, ale toxicității bărbatului. De asemenea, în carte se mai exploatează și impactul pe care trecutul vătămător îl are asupra prezentului și cum traumele suferite în copilărie și adolescență, rămase netratate, supurează neîncetat în partea adultă a vieții.

„Se gîndește că auzise tot timpul, mai întîi în familie, apoi în tot felul de contexte, că poți trăi cu un om toată viața și să nu îl cunoști, dar nimeni nu-i spusese că omul ală ești chiar tu.„

Avem așadar o poveste dură, care este expusă cu multă sinceritate de către naratoare, fără artificii inutile, lăsând cuvintele crude să transmită mesajul. De aceea, nici nu pot spune că mi-a plăcut cartea, pentru că un astfel de subiect nu oferă plăcere, ci marchează cititorul, punându-l ca spectator la traumă și durere. Am citit cartea aproape dintr-o ședere, ca și cum aș fi vizionat un documentar ficționalizat despre violența domestică, m-am lăsat cuprinsă de emoțiile brute ale protagonistei, am sperat pentru un viitor mai bun pentru ea și am încercat să o trag din carapacea oarbă în care se ascundea.

„În viață, noi nu căutăm fericirea, cum am crede, ci familiaritatea.„

Nu cred că această carte este pentru oricine, trebuie să te lași cuprins de poveste și să culegi din ea pașii spre vindecare, drumul greu și anevoios ce ar putea duce spre cicatrizare. Este însă un exemplu veritabil de poveste bine scrisă a unui autor român contemporan, care tratează subiecte actuale, cu care mulți din jurul nostru ce confruntă în tăcere și spaimă. Cartea trage și un semnal de alarmă, de aceea nu doar victimele unor astfel de relații ar trebui să o citească, ci și cei din jurul unor astfel de persoane, care poate și-ar face curaj și ar interveni.

Orbi de Petronela Rotar a apărut la Editura Trei și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s