„Sora de zăpadă” de Maja Lunde, cu ilustrații de Lisa Aisato – lectura colorată și expresivă spre miezul călduros al spiritului Crăciunului

Crăciunul este o sărbătoare plină de emoție și fericire, constituind un subiect valoros pentru o sumedenie de cărți, tocmai pentru că această sărbătoare este atât de iubită în lumea-ntreagă. Și cum suntem la câțiva pași distanță de 25 decembrie, am început și eu să mă delectez cu lecturi crăciunistice. Am ales ca primă lectură de acest fel un superb volum apărut în acest an la Editura ArthurSora de zăpadă. Cartea nu doar că arată ca o bijuterie de pus în brad, dar magazinează ceea ce e mai bun și mai de preț din spiritul Crăciunului: familia și prietenii.

Maja Lunde este o cunoscută scriitoare din Norvegia, iar volumul Sora de zăpadă este considerat unul dintre cele mai mari succese editoriale din țara nordică din ultimii zeci de ani. Cu o astfel de recomandare nu aveam cum să nu încerc și eu să descopăr universul cărții. Am dat peste o poveste impresionantă, care deși poate fi considerată o carte pentru copii, poate fi iubită cu mare ușurință de orice adult cu inima deschisă.

Sora de zăpadă ne spune povestea lui Kristian, care deși este născut în Ajunul Crăciunului, anul acesta nu se gândește cu prea multă speranță la aniversare sau la ziua de 25 decembrie. Acest lucru este datorat faptului că Iunia, sora sa mai mare, a pierdut lupta cu viața cu doar câteva luni în urmă, așa că rănile familiei sunt încă mult prea adânci și mult prea dureroase pentru a fi umplute cu spiritul radios al Crăciunului. Kristian își petrece timpul la școală și la bazinul de înot, unde în ultima vreme merge aproape zilnic, devenind cu mult mai bun decât prietenul său, John.

Însă, totul se schimbă atunci când Kristian observă năsucul bușit de geamul bazinului al unei tinere pistruiate. Hedvig va deveni în scurt timp prietena lui cea mai bună și cea care îi va aduce un strop de bucurie în viața mohorâtă. Prietenia dintre cei doi va scoate la suprafață tot ceea ce e mai important în viață, de la cacao cu lapte și la patinat, la familie și prieteni.

„Nu e oare Crăciunul atât de minunat, încât inima aproape îți sare din piept, iar capul aproape îți explodează?„

Tare mult mi-a plăcut această carte, a fost ca o surpriză din ziua de Crăciun, când te aștepți ca cutia să conțină ceva magic, dar doar când o deschizi îți dai seama cât de minunată este. Am rămas fascinată de universul creat de scriitoarea norvegiană, care a reușit în puțin sub 200 de pagini să trezească în cititor cele mai profunde emoții, pendulând între fericire și tristețe, jonglând cu acestea în așa fel încât nimic nu părea exagerat, nimic nu părea fictiv, ci desprins din sufletul cuiva.

Pe lângă textul fără cusur, volumul se bucură de minunatele ilustrații ale Lisei Aisato, care dă viață cu adevărat personajelor. Culoarea este elementul de bază în acest volum, surprinzând astfel esența Crăciunului. Fiecare pagină este realizată cu multă grijă de cele două artiste, textul și ilustrațiile creând o singură poveste feerică. Totul la această carte este la superlativ, totul este de o expresivitate poetică ce reușește prin personaje, acțiune și ilustrații să conducă cititorul în miezul căldurii Crăciunului.

„Spiritul Crăciunului este ca un sentiment moale, de pluș, care îți gâdilă degetele de la picioare și care îți face inima să bată puțintel mai repede, dar nu atât de repede încât să te deranjeze. Spiritul Crăciunului e genul acela de sentiment care te îmboldește să-ți deschizi larg brațele și să îmbrățișezi pe cineva. Spiritul Crăciunului te face să cânți, să râzi și să ai noduri în gât. Toate deodată. Dacă spiritul Crăciunului ar avea o culoare, ar fi un galben cald, așa cred. Deși culoarea tipică a Crăciunului e roșu. Fiindcă spiritul Crăciunului aprinde în mine o lumină, exact ca o făclie.„

Sora de zăpadă este pentru mine una dintre cele mai frumoase povești de Crăciun citite, este o portiță colorată spre sufletul sărbătorilor și o ocazie nemaipomenită de a ne lăsa învăluiți de spiritul Crăciunului. O recomand tuturor, poate fi savurată atât de cititorii tineri de peste 10 ani, dar și de adulții de pâna la 110 ani, fiecare putând extrage câte ceva magic din poveste.

Sora de zăpadă de Maja Lunde, cu ilustrații de Lisa Aisato a apărut în traducerea Siminei Răchițeanu la Editura Arthur și este disponibilă aici.

Publicitate

Un gând despre “„Sora de zăpadă” de Maja Lunde, cu ilustrații de Lisa Aisato – lectura colorată și expresivă spre miezul călduros al spiritului Crăciunului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s