Recenzie „Instinct criminal” de Thomas Enger

Cum pot să spun eu nu unui roman nordic noir pentru publicul matur, bazat pe un thriller pentru publicul tânăr? Eu una nu am mai întâlnit până acum o așa situație, așa că instinctul meu curios a fost mai mult decât tentat să afle povestea din spatele uneia dintre cele mai noi apariții editoriale de la Editura Tritonic. Instinct criminal este un roman sumbru și plin de suspans, scris de norvegianul Thomas Enger, una dintre cele mai apreciate voci ale genului Nordic Noir. Acesta scrisese inițial o poveste de suspans adresată publicului tânăr, iar romanul de față este o variantă mai întunecată a aceleași povești, fiind adresată publicului matur.

Instinct criminal ne duce pe urmele unei duble crime a avut loc în seara unui concert liceal. Victimele: o tânără elevă, ce lucra la ziarul școlii și solistul trupei ce tocmai a încântat zeci de elevi și invitați la concert. Suspectul principal este fostul prieten al tinerei, Even Tollefsen, cu care aceasta se despărțise cu doar câteva zile în urmă. O fi fost Even mânat de gelozie, crezând că prietena lui l-a părăsit pentru solistul trupei? Sau crimele să îi aparțină unei alte persoane? În jurul acestor întrebări să învârte romanul lui Enger, care promite o lectură incitantă și alertă.

Cartea are parte de două planuri: cel al prezentului, unde îl regăsim pe Even în sala de judecată, fiind chestionat pas cu pas în legătură cu cele două crime și cel al trecutului, în care ni se prezintă evenimentele din preajma crimelor. Mi-a plăcut saltul dintre prezent și trecut, cred că acestea au fost îmbinate cu multă pricepere, dând o fluiditate alertă narațiunii.

Personajele au fost foarte bine creionate, naratorul având grijă să nu îi dea cititorului prea multe detalii, dar oferindu-i suficient pentru a suspecta o cât mai mare masă de oameni. Faptul că suspectul principal este un tânăr de 17 ani este o alegere curajoasă din partea naratorului, însă cred că acesta s-a descurcat de minute cu partea mai profundă a protagonistului și cu multitudinea de motive din spatele primelor impresii ce ar putea duce la uciderea celor două persoane.

Se simte puțin faptul că romanul a fost inițial destinat tinerilor, partea întunecată specifică genului nordic noir nefiind atât de tulburătoare. Însă, asta nu înseamnă că cititorul matur nu se poate bucura de lectura acestui thriller, fiind un murder mystery bine pus la punct, cu suspans cât cuprinde și multe răsturnări de situație. Finalul a fost unul surprinzător, cu toate că pe parcursul romanului avem presărate câteva indicii evidente cu privire la identitatea criminalului.

Per total, cred că cei ce îndrăgesc genul murder mystery vor avea parte de o lectură savuroasă, romanul fiind un Nordic Noir mai temperat, dar cu mult suspans și mister. Lectura merge foarte repede, cele 360 de pagini fiind secționate în capitole scurte și alerte, ce mențin interesul cititorului pe tot parcursul cărții.

Instinct criminal de Thomas Enger a apărut în traducerea lui Edith Negulici la Editura Tritonic și este disponibil aici.

De asemenea, în această perioadă are loc și un blog tour dedicat romanului, așa că vă invit să aruncați un ochi și pe conturile de mai jos pentru a citi și alte păreri legate de carte 🕵️‍♀️

P.S. Vă recomand să vizionați și lansarea romanului din cadrul LibFest, unde au fost prezenți Thomas Enger, Bogdan Hrib și Liviu Szoke.

Publicitate

Un gând despre “Recenzie „Instinct criminal” de Thomas Enger

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s