În vară am citit și îndrăgit Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni și am știut încă de pe-atunci că e musai să continui seria scrisă de Ana Rotea. Nu numai că acest volum are toate ingredientele unui roman polițist pentru cititorii de peste 10 ani, dar este o lectură antrenantă și amuzantă și pentru cei mari, care alături de cei cinci detectivi pot participa la cazuri care mai de care mai palpitante. Și cum al doilea volum ne aduce în preajma Crăciunului, nu aveam cum să ratez lecturarea acestuia în această lună de decembrie.

Dosarul clopoțeilor de Crăciun: Al doilea caz al Detectivilor Aerieni îi readuce la viață pe cei cinci ștrengari: Teo, Ada, Bobo, Bibi și Sherlock, cățelul, care în preajma celei mai iubite sărbători din an se îmbarcă la cârma unui nou caz.
Administrația locală pregătește târgul de Crăciun, însă cum entuziasmul cetățenilor a tot scăzut în ultimul an, aceștia apelează la ajutorul copiilor, realizând chestionare prin școli pentru a putea vedea cum pot atrage mai mulți vizitatori. Printre răspunsuri se numără tombole sau un brad strălucitor, idei pe care aleșii vor încerca să le pună în aplicare. Surpriza festivalului o constituie colectarea de clopoței de la cetățeni, urmând ca în Ajunul Crăciunului să se organizeze o tombolă cu premii. Ideea aceasta revigorează festivalul, mulți oameni aducând câte un clopoțel la standurile din parc. Se adună în jur de trei mii de clopoței, care își așteaptă vizitatorii alături de zăpadă proaspătă și câteva căsuțe cu mâncare și activități.
Însă, cu doar câteva zile înainte de Ajun, clopoțeii dispar. Cum primarul pleacă în vacanță într-o țară exotică, cel responsabil rămâne organizatorul festivalului, domnul Parșivom, care nu are nici o intenție de a face mare lucru pentru a recupera clopoțeii și de a garanta un succes cât de cât festivalului. Dă un anunț stângaci în ziar, fără a-și pune speranțele în vreo reușită. Dar, Detectivii Aerieni răspund apelului și se oferă ca voluntari pentru a găsi cei trei mii de clopoței.

Așa începe cea de-a doua aventură a micuților zburdalnici, care își iau slujba foarte în serios și vor face tot posibilul să salveze târgul de Crăciun. Misiunea lor nu este ușoară, având de-a face cu o echipă a primăriei mai mult decât incompetentă, în frunte cu primarul hăbăuc. Ana Rotea face o treabă excelentă cu introducerea satirei în textul poveștii, plantând câteva personaje ce se aseamănă cu realitatea cotidiană politică în care trăim. Pe lângă primarul imbecil, avem parte de un funcționar ce se ocupă cu chestii dubioase și care dorește doar succesul propriu sau o secretară angajată cu ajutorul donațiilor generoase ale tăticului. Nici Moș Crăciun nu scapă, acesta fiind portretizat de un fost pușcăriaș a cărei singură calificare este puterea sa fizică de a căra sacul cu cadouri. Ba mai mult, festivalul are parte de cinci căbănuțe cu mâncare sau activități pentru cei mici, dar cum afacerile sunt atât de neprofitabile, un singur om le mânuiește pe toate, cu mici schimbări de nume: Pitulări de la mere glazurate, Pălituri la leagăne, Pilitură la vin fiert, Lipitură la vata de zahăr și Tălpuiri de la mașinuțele electrice.

Cea mai bună echipă de detectivi amatori din oraș vor încerca să salveze festivalul de la încă un eșec. Marlău, Gesicaflecer, Bolumbo, Scupidu și Șerloc nu se vor da bătuți cu una, cu două și vor face tot posibilul să găsească clopoțeii și făptașul din urmă.

Mi-a plăcut cartea, cred că este o lectură numai bună pentru această perioadă. Nu este nevoie să fi citit primul volum înainte, Dosarul Popcorn fiind amintit doar în treacăt, ca prim succes din cariera detectivilor, fără a se da vreun spoiler. Cazul le va pune ceva bătăi de cap echipei, alături de care sunt invitați și micuții cititori să încerce să elucideze misterul. Ritmul este unul alert, personajele haioase și cu multă personalitate, iar firul narativ urmează tiparul clasic al lecturilor polițiste. Un adevărat deliciu antrenant despre onestitate și distracția alături de prieteni.
Dosarul clopoțeilor de Crăciun: Al doilea caz al Detectivilor Aerieni de Ana Rotea a apărut la Editura Arthur și este disponibil aici.
