„Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun” de J.K. Rowling – lectura magică unde lucrurile uitate în Tărâmul celor Pierduți prind viață

Cine ar putea scrie o poveste magică despre Crăciun, unde cele mai neînsemnate lucruri joacă rolul principal, dacă nu J.K.Rowling, celebra autoare a universului Harry Potter. Încă de când s-a anunțat apariția cărții pe piața internațională am știut că vreau să o citesc de Crăciun și uite că spiridușii de la Editura Arthur s-au mișcat foarte repede și ne-au adus volumul în traducerea Tatianei Dragomir.

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun nu este o simplă carte de sărbători, ci este o poveste duioasă, unde cei mici pot învăța alături de cei mari despre prietenie, sacrificiu, curaj, speranță și bunătate alături de câteva personaje simpatice și cu multă personalitate. Mi-a plăcut ceea ce spunea scriitoarea britanică într-un interviu de promovare a cărții, și anume faptul că cei mici pot înțelege mult mai mult decât am crede noi, ei pot fi mult mai empatici cu anumite personaje sau stări și de aceea nu trebuie să îi tratăm ca simplii cititori naivi. Nu am cum să nu fiu de acord cu această afirmație și chiar recomand acest volum cititorilor începând cu vârsta de 9-10 ani, limita fiind doar nivelul de blândețe din suflet.

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun ne spune povestea lui Jack, care nu se poate despărți de jucăria sa preferată nici atunci când ochii cusuți cu nasturi de abia mai stau sau mirosul de noroi și murdărie nu poate fi scos ori de câte ori este băgat în mașina de spălat. Um Porc este animalul lui de companie, care îi este alături la bine și la rău, jucând rolul terapeutului, al prietenului și al confidentului cel mai intim. Însă, atunci când Um Porc este aruncat pe geamul mașinii de noua lui soră vitregă, Jack pare să fie pierdut pentru totdeauna, iar sufletul zdrobit în mii de bucățele. Ajunul Crăciunului vine astfel nu cu sentimentul de nerăbdare pentru a doua zi, ci cu cel mai nefericit eveniment din viața lui Jack. Lacrimile nu contenesc să îi curgă micuțului, care se vede nevoit să facă față primei sale pierderi. Nici faptul că a primit în dar un alt porc de jucărie, la fel ca Um Porc, dar nou și curat, nu îl liniștește pe Jack.

Însă, totul se schimbă în noaptea Ajunului, atunci când miracolele prind viață, iar magia începe. Ajutat de Porcul de Crăciun, care încearcă din răsputeri să îl ajute, Jack intră în lumea lucrurilor pierdute, tărâmul unde toate obiectele rătăcite așteaptă ca stăpânii lor să le găsească. Cititorii sunt atrași în Tărâmul celor Pierduți, plimbați prin diferite zone ale acestei lumi a lucrurilor uitate sau rătăcite, cum ar fi Rătăciți, Consumabili, Unde-O-Fi-Dispărut, Pustiul Celor Neplânși sau Orașul celor Doriți, unde alături de Jack și Porcul de Crăciun vor explora un meleag trist și fericit deopotrivă. Obiecte banale precum șosetele, busola, creioanele sau decorațiunile prind viață și își spun povestea.

„Sentimentele se nasc înăuntrul nostru. Însuflețirea este ceea ce ne transformă din pluș, mărgele și umplutură, sau din metal, lemn și plastic, în … ceva mai mult. Unui Lucru îi poate lua ani de zile până ajunge să fie pe deplin Însuflețit; alteori, însă, asta se întâmplă instantaneu. Așa cum mi s-a întâmplat și mie, astăzi, în magazinul de jucării. Holly și bunicul tău discutau între ei ce porc să cumpere pentru tine, iar când m-au ales pe mine, am fost Însuflețit. Din momentul acela am început să însemn ceva. Însuflețirea are loc atunci când înțelegem cu adevărat pentru ce am fost creați.„

Tare mult mi-a plăcut cartea, am hoinărit alături de cei doi protagoniști prin lumi nebănuite și m-a făcut să reflect puțin la felul în care tratăm obiectele și cu câtă ușurință le irosim. Avem parte de lecții de viață, unde chibzuința ar trebui să joace un rol mai important, iar bunătatea să fie centrală. Povestea în sine, deși este adresată copiilor, este emoționantă, cu multe pasaje răscolitoare, ce ating corzi sensibile. J.K. Rowling își dovedește încă o dată măiestria în a combina emoția cu fantezia și imaginarul. Personajele prind viață și iau forma sentimentelor din jur, aducând în fața cititorului o narațiune bine scrisă și cu multă însemnătate.

Ca oameni, ne atașăm foarte mult de obiecte, de cele mai multe ori de cele nepotrivite, însă Rowling ne mută atenția asupra acelora prețioase, ce au o valoare sentimentală construită în timp și care aduc un aport la creșterea noastră. Povestea este una înduioșătoare, iar universul creat original și fascinant, ce îi vrăjește atât pe cei mici, cât și pe adulții cu inima blândă.

Pe lângă textul încântător, volumul se bucură și de talentul lui Jim Field, ale cărui ilustrații fac ca transa magică să fie și mai credibilă. Totul la acest volum este făcut la perfecție, așa că sunt sigură că romanul va ajunge un clasic al sărbătorilor de iarnă pentru întreaga familie.

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun de J.K. Rowling a apărut în colecția Arthur GOLD la Editura Arthur și este disponibil aici.

Publicitate

Un gând despre “„Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun” de J.K. Rowling – lectura magică unde lucrurile uitate în Tărâmul celor Pierduți prind viață

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s