Recenzie „Cărăbușii” de Jo Nesbø

Anul acesta am făcut cunoștință cu Harry Hole, celebrul inspector criminalist din Oslo, care deși are talent cu carul, vaporii alcoolului îi întunecă mintea, paharul fiind singurul său refugiu. Dacă în primul roman al seriei – Liliacul – Harry este trimis în Sydney, Australia, în al doilea volum – Cărăbușii – lui Hole îi este repartizat un caz în Bangkok, Thailanda. Fără doar și poate, Jo Nesbø știe cum să scrie un thriller polițist veritabil, ba mai mult, reușește să mențină interesul cititorului pentru același personaj problematic pentru mai multe romane la rând, aducând în fața iubitorilor de crime fiction o serie musai de citit.

Cărăbușii începe în forță, cu descoperirea cadavrului ambasadorului norvegian în Thailanda. Acesta este găsit într-un bordel, fără suflare, cu un ditamai cuțitul înfipt în spate, chiar de una dintre damele cu care urma să-și petreacă câteva ore de relaxare. Deși cazul pare să fie unul nu prea complicat, autoritățile norvegiene decid că măcar de ochii lumii să se implice puțin în rezolvarea crimei și îl trimit pe Harry Hole pentru a investiga. Această decizie nu este luată ca urmare a calităților de mare detectiv ale acestuia, ci ca plasă de scăpare în eventualitatea unui eșec din partea inspectorului criminalist.

Harry pare că și-a pierdut flow-ul avut în Sydney, paharul fiindu-i din nou cel mai bun prieten. Nu îl ajută nici faptul că sora acestuia, persoană cu sindromul Down, a fost violată, iar făptașul nu a fost prins. Însă, poate că o schimbare de peisaj o să îi prindă bine lui Hole, care se îmbarcă la un nou caz incitant.

Vremea sufocantă, dar și unele suspiciuni cum că unii oameni înalți ar fi pedofili aduc un plus de picanterie volumului, care nu dezamăgește nici de această dată. Harry Hole este considerat unul dintre cei mai buni detectivi europeni ai ultimilor ani, și pe bună dreptate, acesta fiind înzestrat cu multă personalitate ce pendulează între carismă și întuneric. Simțurile sale ascuțite detectiv nu îi sunt înăbușite de vaporii alcoolului, iar voința sa de a scoate adevărul la suprafață nu poate fi strivită de nici un ordin al superiorilor. Cu o limbă ascuțită și un limbaj fără perdea, Harry se integrează și nu prea în climatul corupt thailandez, unde prostituția și afacerile cu opiu sunt vârful tuturor ierarhiilor.

Mi-a plăcut cartea, a fost o lectură numai bună cu care să închei anul 2021 și cu siguranță o să mă revăd de mai multe ori cu Hole în noul an. Cred că cu fiecare nou volum seria este din ce în ce mai bună, mai închegată și mai interesantă, așa că sunt tare entuziasmată să ajung și la celelalte aventuri ale detectivului norvegian.

Cărăbușii nu se bazează pe senzațional, ci urmează un tipar solid, cu personaje bine construite, atmosferă antrenantă, mister și suspans cât cuprinde, dar și răsturnări de situație și un final surprinzător. Recomand atât acest roman, cât și primul al seriei, tuturor celor ce sunt în căutarea unei lecturi cu ritm și atmosferă, fiind un thriller nordic demn de topurile internaționale. Și nu, nu trebuie să citești Liliacul înainte de a te apuca de Cărăbușii, acesta din urmă nedând nici un fel de spoiler.

Cărăbușii de Jo Nesbø a apărut în traducerea lui Bogdan Perdivară la Editura Trei și este disponibil pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

Publicitate

2 gânduri despre “Recenzie „Cărăbușii” de Jo Nesbø

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s