2021 a fost un an plin de lecturi bune și foarte bune. Am citit mult crime fiction, în special pentru #provocareaAgathaChristie ce am lansat-o pe Instagram și care adună în fiecare lună oameni faini ce o (re)descoperă pe Regina Crimei sau #readingcrimefiction2021 lansată cu mare entuziasm la începutul anului și pentru care am scris câteva articole tare faine cu recomandări diverse. Am citit și poezie, literatură românească sau cărți pentru copii.
Pe parcursul celor douăsprezece luni am adunat 155 de cărți, asta în ciuda faptului că pe la mijlocul anului am avut câteva luni în care de-abia citeam 1-2 cărți/lună, iar în decembrie am devenit mamă, așa că numărul este mai mult decât satisfăcător.
Și pentru că la început de an nou se trag linii și se fac rezumate, m-am gândit să aleg titlurile preferate ale lui 2021, cărți pe care au le recomand cu mare drag și care mi-au adus doze de relaxare sau informații noi. Cărțile sunt mai mult într-o ordine cronologică, fiecare având ceva special ce mi-a rămas întipărit în minte și suflet și m-au ajutat să cresc ca cititor și om.

Dracula de Bram Stoker
Prima carte a anului 2021 a fost o lectură de cinci stele, un clasic al genului gothic musai de citit. Mi-a plăcut absolut tot la această carte, de la poveste, la personaje sau ilustrațiile superbe.
Recenzia o găsiți aici.

Clubul Crimelor de Joi de Richard Osman
Tot una dintre primele lecturi ale anului se numără și cartea fenomen a britanicului Osman, care pune laolaltă patru pensionari cu mintea ascuțită și le dă o crimă de investigat, rezultând o lectură savuroasă, tipic englezească. Și treaba face că la sfârșit de an m-am putut bucura de lectura celui de-al doilea volum al seriei, care este la fel de savuros.
Recenzia primului volum o găsiți aici.

Sînt alta de Svetlana Cârstean
Tare mult mă bucur că am descoperit-o pe Svetlana Cârstean, volumul acesta mi s-a părut absolut sublim. La Editura Nemira au apărut recent și două reeditări ale primelor două volume ale poetei, Floarea de menghină și Gravitație, pe care sper eu să le savurez cât de curând.
Despre volumul Sînt alta am scris mai multe aici.

Harry Potter și piatra filosofală de J.K. Rowling
Nu am crescut cu lumea lui Harry Potter, filmele le-am văzut doar acum câțiva ani, însă datorită volumelor ilustrate publicate de Editura Arthur am vrut să descopăr și povestea cărților. Tare mult mi-a plăcut primul volum, m-a vrăjit încă de la primele pagini, lecturând după câteva alte luni și volumul II. Anul acesta mă așteaptă următorul volum, care se anunță la fel de magic.
Despre prima mea întâlnire cu universul lui Harry Potter am scris mai multe aici.

Nu striga niciodată ajutor de Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu este unul dintre cele mai importante voci narative ale literaturii române, iar ultimul lui volum de poezii a fost exact pe gustul meu. E drept că nu i-am citit alte poeme, dar acest volum mi s-a părut închegat, cu multe poezii în care să te regăsești.
Recenzia o găsiți aici.

Gânduri pentru vremuri grele de Regina Maria a României
Tatiana Niculescu a fost una dintre revelațiile anului trecut, iar volumul acesta se bucură de coordonarea acesteia, care reușește să transmită multă emoție și înțelepciune prin intermediul vorbelor de duh ale Reginei Maria. Tare mult mi-a plăcut cartea, am subliniat o mulțime de citate și recomand volumul tuturor românilor.
Recenzia o găsiți aici.

Ce vrem noi, femeile? de Isabel Allende
O autobiografie savuroasă, dar și un manifest de luat în seamă în ceea ce privește drepturile femeilor, lectura acestui volum m-a încântat la maxim. Are umor, dar și profunzime, iar stilul de povestire al lui Isabel este captivant. Cărțile ce tratează feminismul pot incomoda cititorii de ambele sexe, însă acest volum este scris cu multă pricepere de Allende.
Recenzia o găsiți aici.

Poeta X de Elizabeth Acevedo
M-am bucurat anul acesta și de lectura unui volum pentru adolescenți, Poeta X fiind un manifest al acceptării de sine de care tinerii au mare nevoie, mai ales în zilele de azi. Scris sub formă lirică, romanul captivează cititorii de toate vârstele, povestea tinerei Xiomara fiind un exemplu de integritate, dar și un traseu anevoios spre corectitudine.
Recenzia o găsiți aici.

Anotimpuri diferite de Stephen King
King este unul dintre scriitorii mei preferați, de la care vreau să citesc cât mai multe cărți și de la care chiar dețin în propria bibliotecă o grămadă valoroasă de romane. Anotimpuri diferite conține patru povestiri foarte bune, numai bune de citit dacă vreți să îi gustați stilul Regelui. Tot de la scriitorul din Maine recomand și Misery, recitită de mine anul acesta, care alături de Shining m-au făcut să mă îndrăgostesc de stilul lui King.
Recenzia volumului cu povestiri o găsiți aici.

Tabloul de Agatha Christie
Că tot ziceam de #provocareaAgathaChristie, am continuat și anul acesta să citesc câte o carte de-a Reginei Crimei în fiecare lună tocmai pentru că aceasta ne-a lăsat moștenire un cufăr prețios de lecturi polițiste. Dacă ar fi să aleg o preferată de la aceasta din anul 2021 aș spune că Tabloul mi-a plăcut cel mai mult, fiind o lectură savuroasă și închegată cu cuplul Tommy și Tuppence. Tot de la Agatha, dar cu Hercule Poirot în prim plan aș putea spune că volumul Triunghiul etern mi-a plăcut cel mai mult în 2021, iar din seria Miss Marple aș alege romanul Nemesis.
Recenzia romanului Tabloul o găsiți aici.

Frankenstein de Mary Shelley
După ce am început anul cu Dracula și am gustat din geniul genului gotic, am vrut să continui să descopăr acest gen literar întunecat și am citit Frankenstein, care mi-a plăcut tare mult datorită complexității poveștii. Consider că și acest volum este musai de citit, având toate ingredientele unei lecturi de nota zece în ceea ce privește complexitatea ființei umane.
Recenzia o găsiți aici.
P.S. Tot din același registru se numără și Un caz foarte straniu: doctorul Jekyll și domnul Hyde, pe care de asemenea o recomand și despre care am scris mai multe aici.

Femeia cu mască de Miruna Vasiliță
Tare mult mi-a plăcut acest volum de povestiri polițiste, pe care am onoarea și plăcerea să îl am și semnat de către scriitoare. Dacă vreți o lectură savuroasă polițistă, cu povestiri din Bucureștiul de ieri și de azi, acest volum este alegerea perfectă.
Recenzia o găsiți aici.

Cartea alinării de Matt Haig
Haig m-a cucerit anul trecut cu Biblioteca de la miezul nopții, iar anul acesta scriitorul englez ne aduce o lectură cozy pentru vremurile tulburi în care încă ne aflăm.
Recenzia o găsiți aici.

Treisprezece. Proză fantastică
13 scriitori români contemporani, 13 voci narative diferite, 13 povești originale, un singur volum savuros, care chiar a adunat la creme de la creme din literatura română de azi. Musai de citit, sunt sigură că se găsesc măcar câteva povestiri care să vă fie pe plac, indiferent de gusturi.
Recenzia o găsiți aici.

Omul cu marioneta de Jostein Gaarder
În toamna aceasta l-am descoperit pe norvegianul Gaarder, care m-a fascinat cu povestea singuraticului Jakop, ale cărui confident și prieten este o marionetă. Singurătatea ce alină și doare în același timp este tema principală a acestui roman tare bun, una dintre surprizele literare ale anului.
Recenzia o găsiți aici.

Epoca mea de aur de Daniel Horia
O altă surpriză a anului a fost și romanul grafic al lui Daniel Horia, care ne spune povestea unui băiețel de cinci ani în perioada comunismului. Cu ușurință, romanul se situează în top 5 ale lecturilor lui 2021, datorită poveștii închegate, a personajelor bine creionate și a ilustrațiilor ce duc cititorul direct în inima Bucureștiului din anii 80. De-abia aștept volumul II 😁
Recenzia o găsiți aici.

Viața de apoi a poetului de Andrei Crăciun
Un scriitor român contemporan ce m-a fermecat anul trecut este Andrei Crăciun și al său volum ce se învârte în jurul unui poet mort care a marcat viața a 20 de femei. Colecția N’autor îmi place din ce în ce mai mult tocmai pentru că ne aduce lecturi interesante, cu profunzime și mister.
Recenzia o găsiți aici.

Nu te găsesc pe nicăieri de Laura Ionescu
Pierderea cuiva drag dă peste cap viața oricui, iar dacă aceea persoană este chiar mama, atunci tristețea și durerea se intensifică. Laura Ionescu își deschide sufletul în fața cititorilor și ne împrumută vocea și gândurile pentru a putea face față cu propriile temeri și sentimente. O carte dureroasă, dar și sinceră și gingașă, nu degeaba a fost una dintre cele mai căutate lecturi ale ultimelor săptămâni.
Recenzia o găsiți aici.

Povestea lui Nter de Iulia Burlac
Cărțile pentru copii ascund comori literare prețioase, cu lecții de viață pe care cu toții le putem asimila.Un astfel de exemplu este și volumul româncei Iulia Burlac, care ne învață cu ajutorul unui roboțel simpatic despre nevoia continuă a omului de a se întoarce la carte. Nu numai povestea este bună, dar și ilustrațiile sunt tare frumoase, împreună alcătuind un volum ce nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui bibliofil.
Mai multe despre volum găsiți aici.

Între două lumi de Suleika Jaouad
Îmi e foarte greu să aleg doar un singur titlu care să incununeze un an,mai ales dacă citesc peste 100 de cărți, dar volumul de memorii al lui Suleika este ceva aparte, o lectură de o sinceritate profundă, unde lupta cu cancerul nemilos doboară și înalță ființa umană. Nu este o lectură pentru oricine, datorită subiectului crud, dar este o carte ce te poate schimba ca om.
Recenzia o găsiți aici.

Sora de zăpadă de Maja Lunde
Nu credeam că o să îmi placă atât de mult cărțile cu tematică Crăciunistică, dar în decembrie am citit multe lecturi foarte bune, ce m-au introdus în spiritul celei mai iubite sărbători. Tare mult mi-a plăcut această lectură norvegiană, unde povestea este magică, iar ilustrațiile superbe.
Recenzia o găsiți aici.

seria crăciunistică a lui Matt Haig
În decembrie mi-am propus să citesc cât mai multe cărți cu tematică crăciunistică, așa că nu aveam cum să ratez seria lui Matt Haig, care este pur și simplu magică atât pentru cititorii tineri, cât și pentru adulții cu suflet de copil. Peste câțiva ani, aceste volume vor deveni cu siguranță clasice ale perioadei Crăciunului, așa că sunt musai de citit și recitit în decembrie.
Despre cele patru volume am scris mai multe într-un articol aici.

Stare de teroare de Hillary Rodham Clinton și Louise Penny
Thrillerele politice nu sunt neapărat my go-to lecturi ale acestui gen, dar volumul acesta mi s-a părut foarte bine scris, închegat și cu personaje bine definite. Un musai de citit atât pentru cei ce sunt curioși cum Hillary Clinton și-a folosit propria experiență politică în carte, dar și pentru cei ce vor o poveste credibilă și bine construită.
Recenzia o găsiți aici.

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun de J.K. Rowling
Una dintre ultimele lecturi ale anului a fost această noutate editorială de la creatoarea universului J.K. Rowling, care uite că își face apariția din nou în topul meu. Tare mult mi-a plăcut povestea lui Jack și a Porcului de Crăciun, care în seara de Ajun pleacă într-o călătorie de vis. Un alt clasic al lunii decembrie, care cu fiecare an o să își cimenteze și mai mult statutul de clasic al Crăciunului.
Recenzia o găsiți aici.

S-au adunat multe cărți tare faine și nu pot decât să sper că noul an va aduce în tolba sa și mai multe lecturi de cinci stele.
