„Iarna sufletească aduce cu ea unele dintre cele mai profunde și revelatorii momente din experiența umană„ – 9 citate despre acceptarea tristeții din „Iernile sufletului” de Katherine May

Începutul de an este întotdeauna o perioadă mai specială, când tragem linie la anul ce tocmai s-a încheiat, ne punem față în față cu reușitele și ratările de peste an, dar facem și o sumedenie de planuri pentru următoarele douăsprezece luni. Începutul de an este o perioadă și despre tihnă, când ne permitem să ne relaxăm, să lăsăm în urmă dezamăgirile și să privim cu speranță spre noul an. Și tocmai de aceea, Iernile sufletului a fost alegerea mea pentru prima lectură din 2022, fiind o carte ce se învârte în jurul stării de reflecție și introspecție, în care putem găsi refugiu și îndrumare.

Katherine May își deschide sufletul și așterne pe hârtie gânduri, idei și experiențe, menite nu să dea morală cititorilor, ci să le ofere o plasă de salvare pentru momentele dificile. Scrisă sub forma unui volum de memorii, cartea are toate ingredientele unei lecturi cozy, numai bună de savurat sub o păturică moale, cu o cană de ceai fierbinte alături. Cred că poate intra cu ușurință sub umbrela lecturile ce te duc cu gândul la anotimpul rece, fiind de preferat să fie citită în această perioadă.

Iernile sufletului este o metaforă pentru perioadele anevoioase prin care toți trecem la un moment dat, fie că ne dăm seama sau nu. Un eșec, o despărțire, o concediere sau pur și simplu o stare de lâncezeală pot constitui iarna sufletului, însă dacă învățăm să acceptăm aceste perioade nefaste, putem să ne revenim și să primim primăvara în viețile noastre.

Pentru Katherine, totul se declanșează odată cu o boală neașteptată a soțului ei, asta pe fondul unei declanșări de moleșeală pe care tocmai ea o simte. Slujba solicitantă îi pune capac, iar timpul cu fiul ei activ nu îi lasă loc de nimic altceva. Așa își face apariția o iarnă sufletească, ca un burn-out al sufletului și al minții, unde doar o pauză totală poate da un restart corpului. Pe tot parcursul lecturii, Katherine ne împărtășește mărturia ei personală și intimă despre cum să te lupți cu gerul din suflet și despre cum să reușești să depășești momentele grele. Cheia este, în primul rând, să le accepți, nu să le pitești în fundul ființei, acestea urmând la un moment dat să erupă oricum. Trebuie să privim cu speranță și încredere spre viitor și să luăm fiecare sentiment ca pe o provocare.

Pe lângă partea de memorii, Katherine oferă cititorului și unele remedii concrete, ce o au ajutat-o pe ea să treacă cu bine peste iarna sufletului. Unul dintre acestea este scăldatul în marea rece, obicei practicat de mulți pentru un restart sau un booster pentru sănătatea mintală.

Pentru mine a fost o lectură relaxantă, ce s-a potrivit cu începutul haotic de an. Cartea invită cititorul la relaxare și odihnă, la acceptarea tristeții și la descoperirea bucuriei în orice min lucru ce ne înconjoară. Nu este o carte de dezvoltare personală, ci o mărturie personală despre cum putem învinge amărăciunea și dezamăgirile.

Și pentru că o astfel de carte are un înțeles diferit pentru fiecare cititor în parte, pliindu-se pe experiențele acestuia, vă las mai jos câteva citate reprezentative despre cum definește Katherine May iarna sufletului.

„Cu toții ne trăim iarna sufletească la un moment dat, iar unii și-o trăiesc la nesfârșit.„

„Iarna sufletească aduce cu ea unele dintre cele mai profunde și revelatorii momente din experiența umană, iar înțelepciunea aparține celor care și-au trăit iernile.„

„O trăire a unei aspre ierni sufletești ne-ar face bine câteodată. Trebuie să încercăm să mai credem că aceste perioade din viața noastră sunt cumva prostești, un eșec al nervilor, o lipsă de voință. Trebuie să ne oprim din încercarea de a le ignora sau de a le da deoparte. Sunt reale și cer ceva de la noi. Trebuie să învățăm să poftim iarna în viețile noastre.„

„E posibil să nu avem libertatea de a alege dacă să ne trăim iarna sufletească, dar putem alege cum să o trăim.„

„Iarna este un anotimp al retragerii din lume, al resurselor limitate, al actelor de o eficiență brutală și al dispariției din câmpul vizual; dar în ea se petrece transformarea. Iarna nu este moartea ciclului vieții, ci testul său suprem.„

„Asta înveți iarna: că există un trecut, un prezent și un viitor. Există un timp după sfârșitul unui dezastru.„

„Viața continuă să se desfășoare din abundență iarna – schimbările care au loc acum ne vor purta spre splendoarea vieții viitoare.„

„Iarna înseamnă șosete groase și înfofolirea într-un pulover larg.„

„Iernile noastre sufletești sunt atât de des însoțite de insomnie: poate că suntem atrași către spațiul acela unic de intimitate și contemplare, întuneric și tăcere, fără să știm cu adevărat ce căutăm. Poate că, de fapt, suntem împinși către propria stare de confort.„

Iernile sufletului este o carte liniștitoare, ce trebuie lăsată să te pătrundă și să te inspire să te accepți întru-totul, la rău și la bine, și care îți poate fi sursă de inspirație pentru perioadele nefaste.

Iernile sufletului de Katherine May a apărut în traducerea Andreei Călin în colecția Orion la Editura Nemira și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s