18 cazuri de crimă sau furt cu care Hercule Poirot își cimentează cariera de detectiv cu renume mondial

Primele cazuri ale lui Poirot este prima carte a anului citită pentru #provocareaAgathaChristie 🕵️‍♀️ Am ales ca în prima lună a anului să citesc o carte de povestiri ce îl au în prim plan pe faimosul detectiv belgian Hercule Poirot, care în acest volum abundă în șarm și istețime.

Lansat pentru prima dată în 1974, cartea a fost recent reeditată de Editura Litera în traducerea Mirrelei Acsente. Vă recomand să aruncați un ochi la ei pe site unde puteți găsi o mulțime de noi reeditări colorate și pline de suspans de la Regina Crimei.

Volumul conține optsprezece povestiri, fiecare cu o lungime de aproximativ 20-25 de pagini, fiind numai bun de savurat în perioadele aglomerate, atunci când putem aloca lecturii numai perioade scurte de timp. În ciuda lungimii restrânse, fiecare poveste are un nucleu bine definit, cu o introducere deseori amuzantă din partea căpitanului Hastings, care narează nuvelele. Acesta ne oferă deseori prilejul de a a-l cunoaște pe Hercule Poirot mai îndeaproape, discuțiile dintre cei doi purtându-se pe un ton onest, deschis și chiar intim.

„Întotdeauna am dorința de a ține toate ițele intrigii în mâinile mele până în ultima clipă.„

Cazurile prezentate datează din perioada în care Poirot urca scara detectivilor de talie mondială, acesta lăsând deoparte cariera din Belgia și focusându-se pe rezolvarea problemelor englezilor. Ușa sa este mereu deschisă pentru oricine, cu toate că problemele mai neobișnuite, sau chiar scandaloase, sunt cele care îl ațâță în mod deosebit și care îi trezesc interesul și răsucesc mustața. Avem parte de omoruri domestice, furturi de diamante, probleme diplomatice sau dispariții misterioase care sunt rezolvate doar cu ajutorul istețimii detectivului. Clienții îi apreciază al șaselea simț, dar mai ales, sunt recunoscători pentru discreția de care acesta dă întotdeauna dovadă.

„Unde există natura umană, există și dramă.„

Lectura acestui volum m-a relaxat, m-a binedispus și m-a ținut în priză, umorul lui Poirot, împreună cu inteligența sa și felul ingenios cu care Agatha Christie a construit fiecare caz mi-au oferit câteva ore antrenante și pline de mister. Bineînțeles că mi-ar fi plăcut ca multe dintre cazurile prezentate să se desfășoare pe o durată mai lungă, dar avem nevoie din când în când și de sticluțe mici de mister. De aceea, recomand cartea celor ce vor să citească proză polițistă dar nu găsesc timp suficient pentru a savura un roman întreg sau celor ce cred că esențele tari se țin în doza mici. Descrierile pitorești, tipologia densă a personajelor, cazurile meticulos plănuite, finalurile surprinzătoare, orgoliul lui Poirot sau dinamica relației acestuia cu Hastings sunt câteva dintre motivele pentru care merită să citiți acest volum, care cu siguranță conține povestiri pentru toate gusturile.

Primele cazuri ale lui Hercule Poirot de Agatha Christie a apărut la Editura Litera în format broșat și este disponibilă aici.

Publicitate

Un gând despre “18 cazuri de crimă sau furt cu care Hercule Poirot își cimentează cariera de detectiv cu renume mondial

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s