În urmă cu un an de zile descopeream opera lui Yuval Noah Harari care a luat cu asalt topurile criticilor și cititorilor cu ajutorul seriei Sapiens. Și pentru că am vrut ca experiența lecturii să fie una totală, am decis să citesc adaptările grafice ale celebrelor volume ce dezbat istoria omenirii. Primul volum – Nașterea omenirii – se învârte în jurul primelor semne ale omului și continuă până la civilizațiile ce au colonizat lumea-ntreagă. Tare mult mi-a plăcut această primă carte, și tocmai de aceea am decis să continui seria cu cel de-al doilea volum – Stâlpii civilizației – proaspăt apărut pe site-ul celor de la Cartepedia.

Sapiens. O istorie grafică (Vol. 2) Stâlpii civilizației schimbă puțin registrul istoric al primului volum și se axează pe partea sociologică și culturală a istoriei omului de azi. Harari își expune cu înverșunare punctul de vedere cu privire la capcana în care omul a căzut în urmă cu 12.000 de ani, atunci când nomadul a fost păcălit să își dea la schimb traiul libertin pe un stil de viață sedentar, unde munca nu înceta să îl subjuge. Practic, homo sapiens intră într-un cerc vicios unde grâul și cerealele îi vor da acestuia stabilitate, dar îl vor sili să muncească non-stop. Faptul că omul nu a mai fost nevoit să se mute în funcție de hrana disponibilă sau anotimp a făcut ca tribul să crească exponențial, iar numeroșii noi copii să aibă nevoie de și mai multă mâncare, ceea ce evident a dus la mai multă muncă. Omul cade astfel în capcana ce va defini cursul omenirii, curs pe care încă ne situăm și astăzi.
„O serie de decizii triviale menite să umple câteva stomacuri și să aducă puțină securitate au avut efectul cumulat de a-i sili pe oamenii arhaici să-și petreacă zilele trudind neîncetat.„

Revoluția agricolă a însemnat începutul discrepanței dintre succesul evolutiv și suferința individuală, unde fericirea omului a fost pur și simplu dată la o parte pentru a face loc creșterii forței de muncă. Fără a lua vreo parte anume, Harari vine, pe lângă informații concrete, cu idei filozofice menite să dea cititorului de gândit și să aprindă anumite beculețe legate de istoricul omenirii.

Pe lângă Revoluția agricolă, Harari aduce în discuție și rolul poveștilor în istoria omului și felul în care fanteziile anumitor persoane au creat orașe și imperii. Miturile susțin fundația omului, care tot timpul trebuie și vrea să creadă în ceva. Bineînețeles că dacă ne uităm la cursul istoriei putem observa că de multe ori aceste mituri nu au fost tocmai pacifiste, războiul și goana după putere ale anumitor persoane aducând lumea-ntreagă în declin emoțional.



„Nu există ieșire din ordinea imaginată. Dacă dărâmi zidurile închisorii tale și alergi spre libertate, alergi de fapt în curtea mai spațioasă a unei închisori mai mari.„

Nici problema inegalității sexelor nu a fost lăsată pe dinafară de către Yuval Noah Harari, care subtil își expune și punctul său de vedere cu privire la nedreptățile la care femeile au fost supuse de sute de ani.

Fără doar și poate, Harari este un povestitor înnăscut, acesta reușind să capteze atenția cititorilor cu un stil cursiv, unde datele tehnice și ideile filozofice alcătuiesc o lectură savuroasă, dar și eye-opening. Pe lângă textul fluid, presărat cu umor inteligent, dar și o doză potrivită de sarcasm, volumul se bucură de grafica echipei formată din David Vandermeulen și Daniel Casanave, care reușesc să dea viață cuvintelor și să ofere cititorului o adevărată călătorie în timp și spațiu.

Tare mult mi-a plăcut și acest al doilea volum, Harari nu se dezminte nici de data aceasta și oferă o adevărată lecție de istorie atractivă, ce nu doar expune faptele ce s-au petrecut în trecut, dar propune și discuții pe lângă evenimentele marcante, unde cititorul poate analiza cu propriile filtre starea unitară a omenirii. Eu aș recomanda ca volumele să fie citite în ordinea lansării pentru a urmări liniar contextul istoric, dar și pentru a lua parte la evoluția omenirii și a ideilor ce au șlefuit omul de azi.
Sapiens. O istorie grafică (Vol. 2) Stâlpii civilizației de Yuval Noah Harari a apărut în traducerea Luciei Popovici la Editura Polirom și este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

Un gând despre “„Sapiens. O istorie grafică (Vol. 2) Stâlpii civilizației” de Yuval Noah Harari – de la nomazi libertini la sedentari sugjugați miturilor poveștilor”