„Sanatoriul” de Sarah Pearse – sejurul de coșmar la un hotel de lux ascuns în zăpada Munților Alpi

La început, n-o să vrei să pleci. Apoi, n-o să mai poți.

Cu așa o replică nu aveam cum să ratez cel mai nou thriller al imprintului ArmadaSanatoriul. Scrisă de Sarah Pearse, cartea invită cititorul la un sejur de vis (sau mai bine de spus, de coșmar) la un hotel de lux ascuns printre piscurile munților Alpi. Ce decor mai prielnic pentru un thriller terifiant și captivant, din care citești cu mâinile la ochi pentru a mai domoli din încărcătura de temut.

Ei bine, cartea este scary, dar nu într-atât încât să nu pot să o citesc în după-amiezi mohorâte de iarnă. E drept că nu am încercat să o citesc seara, tocmai pentru că întunericul de afară ar fi mult prea confundabil cu acțiunea din carte și chiar vreau să dorm acele câteva ore pe noapte cât mă lasă bebe.

„Arhitectura are ceva clinic brutal, aerul de spital reflectat în liniile rigide, planurile și fațadele necruțător de dreptunghiulare și acoperișurile moderniste plate. Sticlă peste tot – amețitoare, pereți întregi de sticlă, prin care poți vedea în interior.

Și totuși, se gândește Elin, pășind înăuntru, e ceva care contrastează cu aerul clinic, detalii care nu se văd în broșură – balustrade și balcoane sculptate, veranda frumoasă de lemn, prelungă, la parter. Aceasta e anomalia, se gândește ea, tensiunea pe care o simțise. Această juxtapunere… e înfiorătoare. Frumusețea atașată unui spital.„

Acțiunea romanului este una destul de liniară, dar suferă o sumedenie de răsturnări de situație, culminând cu un final în forță. Ca protagonistă o avem pe Elin Warner, o tânără detectivă ce în ultimul timp a stat pe tușă după ce viața personală i-a cam luat-o înainte. Moartea mamei și un caz ce nu a mers tocmai bine au forțat-o să ia o pauză indefinită de la muncă, asta pe fondul unei traume din copilărie ce s-a soldat cu moartea frățiorului mai mic.

Însă, Elin acceptă, șovăielnic, invitația celuilalt frate al ei, Isaac, de a participa la petrecerea sa de logodnă cu Laure. Și ce loc de a celebra dragostea și-au găsit cei doi, tocmai un hotel de lux cocoțat la peste 2000 de metri altitudine. Iar dacă asta nu e tot, hotelul a fost recent deschis publicului după ce a suferit transformări uriașe din sanatoriul de TBC ce funcționa în aceeași clădire. Avem așadar decorul pentru roman, intriga o dă dispariția logodnicei, care deși poate fi privită ca o fugă înaintea nunții, o pune în priză pe Elin, care nu poate să își înăbușe instinctele de detectiv.

Romanul are un ritm alert, cu capitole scurte și pline de suspans. Pentru mine a fost o lectură rapidă și antrenantă, am dat-o gata în două zile. Nu pot să spun că m-a surprins finalul, dar evoluția intrigii a fost una tipică thrillerelor de azi. Fără a vă da vreun spoiler, vă spun că autoarea Sarah Pearse pregătește al doilea roman cu detectiva Elin Warner și trebuie să recunosc că sunt curioasă în ce alte peripeții o va împinge pe aceasta.

Sanatoriul duce mult cu Shining a lui Stephen King, cu un ton mai scăzut. Atmosfera de iarnă face ca volumul să fie perfect de citit în această perioadă a anului, dar asta nu înseamnă că nu poate fi lecturat într-o zi toridă de vară pentru a îngheța puțin sângele cititorului.

Recomand cartea pentru iubitorii de popcorn-thriller, cred că este o lectură ușoară și palpitantă, unde atmosfera hotelului face deliciul poveștii.

Sanatoriul de Sarah Pearse a apărut în traducerea lui Dan Sociu la Editura Nemira și este disponibil aici

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s