Recenzie „Shakespeare pentru îndrăgostiți – 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire în fiecare zi” de Allan Percy

O fi februarie luna iubirii? Mulți experți așa susțin, mai ales pentru că în 14 a lunii se sărbătorește la nivel internațional Valentines Day, iar internetul este plin de declarații de iubire. La noi, dragostea se sărbătorește pe 24 februarie, de Dragobete, dar de ceva ani am adoptat cu mult fast și baloane colorate și Ziua Îndrăgostiților, pentru că până la urmă nu strică o zi în plus în care să le mulțumim celor iubiți că ne sunt aproape. Eu nu sunt mare fană a acestor zile, iubirea sau orice alt sentiment de admirație pentru cel drag trebuie arătat și sărbătorit zilnic, însă îmi plac cărțile ce au dragostea ca subiect central, fie ele de ficțiune sau non-ficțiune. Și pentru a intra în spiritul cu lipici al acestor sărbători, am decis să citesc o carte ce se mulează perfect pe acest subiect – Shakespeare pentru îndrăgostiți.

Ce altă potrivire mai bună decât Shakespeare, marele poet romantic, și cel mai frumos sentiment din lume? Allan Percy știe care e rețeta de succes pentru a pune în evidență trăsăturile iubirii și aduce în fața cititorilor o colecție de 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire în fiecare zi.

„Iubirea este o școală a vieții, dar și ucenicia nebuniei creatoare, la care aspiră poeții romantici.„

Pornind de la câte o replică faimoasă din operele trubadurului englez, Percy scrie un volum cu și despre iubire, în care vorbește despre multiplele forme și interpretări ale acestui puternic sentiment. Prolificul scriitor de cărți de dezvoltare personală se folosește de 72 de maxime celebre din piesele de teatru shakespeariene pentru a-și pune în evidență ideile și opiniile cu privire ale felul în care oamenii iubesc, percep dragostea sau sunt felul în care aceasta ar trebui cultivată.

„Iubirea-i fum ce din suspine crește, aprinsă-i foc ce-n ochii dragi zbucnește, gustată e izvor de armonie ce-ngână-auzul; dar înăbușită e val clocotitor de mare-adâncă de lacrimi… Ah,, și ce mai este încă? Sminteală înțeleaptă! Dulce fiere!„ – Romeo și Julieta

Iubirea este o preocupare eternă, de care oamenii se lovesc zilnic și de care nu se satură să vorbească. Este ca o nevoie vitală, să iubim și mai ales, să fim iubiți. Percy tratează acest sentiment din mai multe puncte de vedere, răspunzând pe parcursul volumului la întrebări precum: ce se întâmplă cu noi când ne îndrăgostim? de ce ne îndrăgostim de anume persoane și alții nu? există vreun secret pentru a menține iubirea vie într-o relație? sau cum este iubirea la a doua șansă?

Ideea de bază a cărții este aceea că trebuie să ne iubim pe noi înșine pentru a merita iubirea altora și pentru a putea dărui iubire la rândul nostru. De asemenea, iubirea este mult mai mult decât o amorezeală de câteva săptămâni, aceasta necesită multă muncă din partea ambilor parteneri.

„Un simptom al sănătății relației unui cuplu este faptul că partenerii sunt capabili să împartă liniștea, fie citind cărți, fie contemplând înserarea de la fereastră.„

Volumul lui Percy poate fi privit și ca o colecție de recomandări pentru a avea o relație fericită. Tocmai pentru că nu se bagă în colțurile adânci și profunde ale iubirii, cartea poate fi citită cu lejeritate de o arie largă de oameni. Pe lângă replicile mai mult sau mai puțin cunoscute ale lui Shakespeare, Allan face referiri variate din diferite domenii, filme, muzică sau scriitori și filosofi ce și-au dat cu părerea despre semnificația dragostei.

„Conștiința este vocea sufletului; pasiunea – trupului.„

Cartea nu se adresează doar celor îndrăgostiți, ci constituie o lectură savuroasă atât pentru cei ce sunt în căutarea marii iubiri sau a celor ce poate au pierdut flacăra pasiunii de-a lungul anilor. Eu am citit volumul dintr-o ședere, m-am lăsat răsfățată de umorul lui Percy și de exemplele sale intuitive. Nu am învățat ceva nou, dar rolul cărții nu este de a veni cu ceva revoluționar, ci de a aduna laolaltă idei și îndemnuri ce pot ajuta cititorul să aibă parte de o iubire împlinită. Și nu, cartea nu trebuie citită doar în februarie, ci oricând simțiți nevoia unei desfătări literare, fiind o lectură relaxantă despre iubire.

De la Allan Percy vă mai recomand și volumele Kafka pentru deprimați, Oscar Wilde pentru blazați sau Frida Kahlo pentru pasionați. Pe site-ul Editurii Herald găsiți o întreagă colecție a acestuia, cele mai multe fiind construite după același tipar al asocierii unui sentiment puternic cu al unei personalități internaționale.

Shakespeare pentru îndrăgostiți – 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire în fiecare zi de Allan Percy a apărut în traducerea Ancăi Irina Ionescu la Editura Herald și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s