„Cartea orașelor” – melancolii, nostalgii și răzvrătiri urbane sau cum locul sfințește omul

Omul sfințește locul sau locul îl sfințește pe om? Cât de mult ne plămădește locul în care trăim? Cât din vibrația satului sau orașului ne influențează? Sau ce impact are locul în creșterea și dezvoltarea omului? La aceste întrebări se încearcă un răspuns multiplu, format din 16 raze ale aceluiași soare, care, deși strălucește uniform prin ficțiune și nostalgie, este schimbător în funcție de vocea narativă. Andreea Răsuceanu coordonează volumul Cartea orașelor, o antologie ce reunește 16 scriitori contemporani ce își clădesc proza în jurul orașului natal sau a așezării în care se simt mai inspirați.

Marius Chivu – Râmnicu Vâlcea, Mariana Codruț – Iași, Bogdan Coșa – Brașov, Augustin Cupșa – Craiova, Adela Greceanu – Sibiu, Borco Ilin – Timișoara, Florina Ilis – Cluj, Angelo Mitchievici – Constanța, Iulian Popa – Brăila, Mircea Pricăjan – Oradea, Viorica Răduță – Ploiești, Andreea Răsuceanu – București, Adrian G. Romila – Piatra Neamț, Corina Sabău – Câmpulung Muscel, Sebastian Sifft – Câmpina și Tatiana Țîbuleac – Chișinău. Acestea sunt vocile ce dau glas unei amintiri, unui eveniment catharsis, o revoltă sau o felie de ironie. Cu toate că prozele sunt rezultatul unor plăsmuiri ficționale, în fiecare regăsim, mai mult sau mai puțin, esența orașului respectiv. Locuitorii fiecărui oraș menționat se pot regăsi în atmosfera creată de prozatori, care își sprijină ficțiunea pe spiritul străzilor. Izul specific fiecărui oraș este însă văzut diferit de fiecare locuitor, așa că percepția este una proprie și singulară.

Volumul se bucură de diferite stiluri, unele ce se leagănă spre melancolie, altele ce se înclină spre sarcasm sau tragedie. Cu o lungime medie de zece pagini, cititorii își pot găsi preferatele printre multitudinea de tipare folosite. Nu toate povestirile trebuie să fie pe placul tuturor, dar nu ai cum să nu găsești măcar câteva care să te transpună într-un anumit loc sau într-un anumit timp. Prezentul se combină cu trecutul, iar realismul cu magia unor vremuri de mult apuse.

Avem parte de o proză închegată, pe alocuri ironică, cu tente dramatice sau istorice ce aduce pe piața de carte din România o revigorare, un proiect ambițios și bine executat, unde nu se vrea uniformizarea a 16 stiluri, ci scoaterea în evidență a vocilor distincte. Mi-a plăcut diversificarea prozelor și felul în care, nu toate ce-i drept, au jonglat cu sufletul orașelor. Au fost povestiri ce s-au bazat pe esența locului, dar au fost și proze ce s-au axat pe narațiunea proprie și au amintit doar în treacăt orașul.

„Orașul există în timp, iar timpul intră pe nesimțite în zidurile lui, în străzile lui, în aerul care-l străbate, cuibărit în fiecare lucru mărunt, lucrând acolo pe nevăzute. A decis să se întoarcă pentru o ultimă dată înaintea plecării. Există în orice oraș de provincie un loc al tristeții, un loc care se confundă cu tristețea. În Eforie Sud el este o limbă de piatră acoperită cu un pământ sărăturos peste care cresc arbuști pitici și ierburi țepoase de stepă.„ – Cealaltă parte a orașului de Angelo Mitchievici

Cum avem parte de 16 naratori diferiți, tot așa avem și 16 orașe distincte, ce în unele povestiri iau și forma personajului central sau definitoriu. Sunt împrumutate elemente din conștiința străzilor pentru a se construi personaje umane, acțiunea urmând cursul dat de orașe și ale lor istorii proprii.

Și dacă proza își face treaba și trezește amintiri și trăiri, volumul se bucură și de desenele foarte reușite ale lui Mihail Coșulețu, care schițează conturul unei imagini specifice din fiecare oraș. Ilustrațiile sale dau viață povestirilor și transpun vizual cititorul în inima locurilor alese de naratori.

Recomand volumul Cartea orașelor pentru multitudinea de lumi create cu ajutorul celor 16 prozatori și pentru creativitatea cu care se dă glas unui loc ce înseamnă acasă pentru atât de multă lume. Această antologie ne îndeamnă să avem încredere în scriitorii români contemporani pentru că fac bine ce fac, dovedindu-ne încă o dată că merită să citim literatura de azi și să o susținem. Mai vreau astfel de proiecte! 😁

Cartea orașelor, coordonată de Andreea Răsuceanu, a apărut în colecția 821.135.1 – scriitori români contemporani la Editura Humanitas și este disponibilă aici.

Publicitate

Un gând despre “„Cartea orașelor” – melancolii, nostalgii și răzvrătiri urbane sau cum locul sfințește omul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s