Vocea narativă a scriitoarei Doina Ruști este inconfundabilă, aceasta reușind să transpună cititorul în alte timpuri, folosindu-se atât de un limbaj arhaic dar și de o atmosferă de demult. Pe mine m-a cucerit cu Paturi oculte și uite că acum reușește să mă vrăjească cu volumul Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot, o colecție de 47 de povestiri de pe vremea fanarioților excentrici.

Volumul este încadrat între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea și abundă în imagini colorate și istorisiri care mai de care mai interesante. Doina Ruști este o maestră a acestei perioade, dovadă o fac trilogia formată din romanele Manuscrisul fanariot, Mâța vinerii și Homeric, cât și volumele Paturi oculte sau Zogru. Pasiunea acesteia pentru acele vremuri se simte la fiecare frază, totul curgând cu o fluiditate naturală, alături de care sunt presărate excelente momente de umor.
Perioada fanariotă abundă în ciudățenii, însă Doina selectează doar la creme de la creme pentru acest volum, oferind astfel cititorului o lectură savuroasă, din care acesta se poate înfrupta pentru o doză zdravănă de bizar și magie. Ca un laitmotiv principal al cărții, regăsim fata părăsită de bărbat înainte de nuntă, urmat de iubirile extraconjugale care au ațâțat societatea din acele vremuri.


Condensate în doar 2-3 pagini, povestirile își trag seva din câte un document păstrat la diferite muzee din București sau din provincie, unde din câteva fraze frugal consemnate sunt aduse la viață destine omenești, multe dintre ele ajungând pe eșafod sau expulzate pe la mănăstiri. Deliciul volumului îl constituie umorul naratoarei, care discută cu cititorul și îi oferă multe momente de ironie și concluzii de tipul haz-de-necaz.
Și dacă textul își face treaba și ține cititorul ancorat în lectură, ilustrațiile captivează vizual și aduc un plus de expresivitate volumului, totul fiind desfășurat pe un decor de lux, hârtia lucioasă dând cărții un aer de bijuterie istorică.



Pentru mine a fost o lectură tare plăcută, am călătorit în timp și am dat peste un București pitoresc și plin de culoare, unde oamenii și-au trăit viața cu patimă, negândindu-se la consecințe. Poate nu am fost vrăjită de toate povestirile, dar toate alcătuiesc un întreg solid, fiecare fiind o perlă cusută în pieptarul fanariot gândit cu multă dibăcie de Doina Ruști. Recomand cartea iubitorilor de istorie, celor ce vor să intre puțin în intimitatea perioadei fanariote, în budoarul femeilor interzise și al curții familiei Cantacuzino sau celor ce vor lecturi scurte și animate despre trecutul iubiri în țara noastră.
Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot de Doina Ruști a apărut la Editura Litera și este disponibil aici.
