Recenzie „Ultima viață” de Peter Mohlin și Peter Nyström

Dacă săptămâna trecută vorbeam despre Oameni capabili, o dramă domestică cu accente de thriller psihologic, astăzi trecem la o altă noutate editorială din portofoliul Crime Scene Press Ultima viață. Încă de la început, cartea promite să fie o lectură crime solidă, fiind răsplătită cu premiul pentru cel mai bun debut al anului 2020, iar drepturile vândute deja în 18 țări.

Ceea ce face ca această carte să fie specială este faptul că este scrisă la două mâini de către prietenii Peter Mohlin și Peter Nyström, care reușesc să își îndeplinească un vis din copilărie. Poate v-ați gândi că se simte o discrepanță între cele două stiluri, însă din punctul meu de vedere, narațiunea este una fluidă și fără goluri.

Ultima viață ne spune povestea unui agent american de origine suedeză, John Adderly, care se trezește pe un pat de spital din Baltimore. Acesta este norocos să mai fie în viață după ce cu doar 24 de ore în urmă era împușcat de câteva ori de către unul dintre membrii unui cartel de droguri. Acesta se afla într-o misiune sub acoperire, care însă a ajuns la final, urmând ca acum să depună mărturie împotriva liderilor. Ca urmare a procesului, John intră în programul de protecție a martorilor. Acesta vrea să fie trimis în Karlstad, Suedia. De ce tocmai aici? Ei bine, în urmă cu zece ani o adolescentă dispare fără urmă. Emelie este moștenitoarea imperiului de modă Ackwe, așa că cazul dispariției sale este intens mediatizat. Atunci când polițiștii găsesc sânge pe o stâncă din apropierea casei, un adolescent cu antecedente de viol este arestat. Însă, Billy nu poate fi pus sub acuzare din cauza lipsei cadavrului. Cazul rămâne neelucidat, iar viața tânărului este complet traumatizată de cei din jur. John vrea să elucideze misterul, după ce primește un plic cu detaliile cazului chiar de la mama lui Billy. De ce oare? Simplu. Billy este fratele vitreg al lui John, aceștia împărțind aceeași mamă.

Romanul este alert și antrenant, prima parte alternând cele două timpuri, prezent și trecut. Se fac salturi între perioada în care a dispărut Emelie și prezentul lui John care anchetează cazul la zece ani diferență. Mi-a plăcut construcția personajului principal, nu s-a insistat asupra detaliilor inutile, dar nici nu s-au neglijat aspectele importante, cum ar fi relația sa cu familia înstrăinată sau frica de vreun atac răzbunător din partea cartelului de droguri din America.

Lectura este una rapidă, cititorul fiind ținut în priză pe tot parcursul romanului. Suspansul este la cote înalte, iar răsturnările de situație nu sunt exagerate. Cât despre final, acesta este surprinzător, așa cum îi stă bine unui thriller solid.

Recomand cartea tuturor amatorilor de crime fiction, celor ce sunt în căutarea unei lecturi palpitante și bine scrise și celor ce vor un roman nordic scris ca la carte. Și cum cartea a fost primită cu mult entuziasm din partea criticilor și cititorilor, John Adderly primește o continuare, un al doilea roman al seriei fiind programat să fie lansat în Suedia cândva anul acesta.

Ultima viață de Peter Mohlin și Peter Nyström a apărut în traducerea Mariei Carmen Lungu la Editura Crime Scene Press și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititori înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și pe blogurile lor pentru a putea citi și părerile lor cu privire la carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnologii-Antologii și Citește-mi-l.

Publicitate

2 gânduri despre “Recenzie „Ultima viață” de Peter Mohlin și Peter Nyström

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s