„Literatura la feminin. O antologie” – reflecții, destăinuiri și plăsmuiri ficționale cu și despre femei

„Am vrut întotdeauna să fiu scriitor, nu scriitoare, și să am personaje masculine la fel de puternice ca și cele feminine.„ – Gabriela Adameșteanu

Spațiul literar românesc lasă tot mai mult loc scriitoarelor, a cărei literatură nu este cu nimic mai prejos față de cea a bărbaților, cel puțin din punctul meu de vedere. Niciodată nu am simțit că balanța este înclinată într-o anumită parte, cum nici în filme sau în arta de afară nu am văzut vreodată să fie vreo discriminare. Însă ea există, și de asta mi-am dat seama pe cum avansam în vârstă și în rafturile bibliotecii. Femeile au fost mereu cu un pas (sau mai mulți) în spatele bărbaților, iar spațiul cultural nu a făcut excepție. Dar, în ultimii ani, feminismul a cunoscut o nouă față, mai fresh, mai cu vâltoare, care nu se lasă zdrobită de cinismul masculin. Și ca dovadă, apar multe nume noi, în literatură sau film, dar și în politică sau spațiile sociale și umanitare.

Revenind la cartea noastră, Adina Dinițoiu coordonează antologia Literatura la feminin, unde adună un număr de 19 flori ce își dau glas gândurilor despre feminitate și nu numai. Gabriela Adameșteanu, Ioana Bâldea Constantinescu, Dorica Boltașu, Ruxandra Cesereanu, Adina Dinițoiu, Ohara Donovetsky, Marina Dumitrescu, Alina Gherasim, Serenela Ghițeanu, Anca Goja, Rodica Grigore, Andreea Micu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Simona Preda, Dumitrița Stoica, Monica Șerban, Liliana Ursu sunt vocile ce împreună realizează un fel de radiografie a femeii în ziua de azi, cu bune și cu rele.

Volumul este împărțit în trei categorii: Confesiune, Eseu și Proză scurtă, cu texte ce pot fi citite la cafea, seara înainte de culcare sau în orice pauză când vrei să evadezi din cotidianul anost. Însă, fructul ce poate fi cules din lecturarea cărții nu este divertismentul, textele jucând un rol mai serios, uneori chiar profund. Se aduc în discuție condiția femeii și a mamei în societate, a scriitoarei și ale sale încercări literare, dar și reflecții personale, cu motive intime sau chiar destăinuiri și crezuri.

Dacă am rezonat cu toate textele? Bineînțeles că nu, dar am apreciat la toate sinceritatea gândurilor. M-am bucurat să citesc câte puțin despre figuri feminine importante ale literaturii, cum ar fi Cella Serghi sau Irene Nemirovsky.

Despre textele din categoria Confesiune îmi este greu să vorbesc pentru că abundă în mesaje intime, cu trimiteri la traume sau răni nevindecate. Cele adunate în categoria de Eseu au multe motive sociale, unde o idee principală se dezvoltă într-un text de câteva pagini, menit nu neapărat să îi dea o lecție cititorului, ci poate să îi arate și alte scenarii ale unor femei ce au avut de tras de-a lungul vieții, dar care nu s-au lăsat și au reușit chiar și să lase ceva de valoare în urmă.

Categoria a treia, cea de Proză scurtă, ne aduce câteva texte de ficțiune minunate, unde talentul scriitoarelor este pus în valoare. Mi-au plăcut toate, unele mai mult ca altele, și chiar am descoperit noi voci narative pe care aș vrea să le mai citesc și în viitor.

Pe lângă textul ce îmbină ficțiunea cu realitatea cotidiană, cartea se bucură de superbele ilustrații realizate de Sorina Iuganu, care vizualizează într-un mod elegant cuvintele scriitoarelor. Fiecare nou text este precedat de o vedere de-a Sorinei, și trebuie să recunosc că m-am oprit ceva timp să le admir pe fiecare în parte.

Eu am ales să citesc cartea aceasta în prima zi din martie, ca un fel de mărțișor dedicat femeii și feminității. Însă lecturarea volumului poate fi savurată, disecată și discutată oricând, de ambele sexe, în contradictoriu sau nu. Pentru mine, această antologie este o nouă afirmație despre cât de puternice sunt glasurile femeilor în literatură și în spațiul cultural, despre cât de mult avem nevoie de modele inteligente pentru generația tânără și cât de bine scriu scriitoarele noastre. Sfatul meu, citiți antologia Literatură la feminin, citiți scriitoarele din România.

Literatura la feminin. O antologie coordonată de Adina Dinițoiu a apărut la Editura Seneca Lucius Annaeus și este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s