„???” de Victoria Tatarin – stări incomode, emoții profunde și întrebări răscolitoare

Titlul este un bun magnet pentru cititori, care în primul rând văd coperta unei cărți și mai apoi aruncă un ochi și pe spatele acesteia pentru a afla mai multe detalii despre ce s-ar putea ascunde în interiorul ei. Ei bine, Victoria Tatarin m-a făcut tare curioasă cu volumul ei de debut, al cărui titlul mi-a ridicat multe întrebări – ???. Și nu doar mie, dar se pare că poemele adunate în carte sunt unite de curiozitatea eului liric și de nevoia poetei de a pune mereu întrebări, de a fi mereu în gardă, mereu interogând viața din jur.

Vreau să încep prin a menționa faptul că poemele din acest volum au fost gata atunci când poeta avea doar 18 ani, și în ciuda vârstei sale timpurii, poeziile abundă în forță și ferocitate. Poezia Victoriei nu este una îndreptată spre iubirea idilică sau greutățile puerile ale unei adolescente, ci se focalizează pe stările cele mai profunde și mai dureroase din interior, unde sufletul este chinuit și mereu cu tolba plină de întrebări, dacă nu toate existențiale, atunci cel puțin incomode.

Nu vă lăsați păcăliți de scurtimea poemelor, căci fiecare vers are o greutate aparte, fiecare poezie este încărcată cu imagini crude, unde mintea decide să renunțe la orice fel de filtru și să-și dea frâu liber emoțiilor și mai ales, frământărilor. Trauma este un element central al poeziei Victoriei, care este exprimată fără inhibiții, cititorul putând simții nefericirea prin care eul liric trece.

„???
În Victoria e
un măcel
Victoria se fute
cu prezervative doar
de ochii lumii
Își rade picioarele
doar de ochii lumii
Nu se ține de

mână doar de ochii lumii
Victoria vrea să taie
limbile celor
care vorbesc
drame ude
Teama de moarte e ca
teama de burți rotunde
Boschetarii care caută
mâncare în urne găsesc
prezervativele noastre folosite
și le reutilizează„

??? definește volumul atât ca un întreg, dar este și cărămida de bază a fiecărui poem, tocmai de aceea eul liric nu s-a mai sinchisit să inventeze alte titluri inutile. Volumul cuprinde întrebări la care nu se așteaptă neapărat un răspuns, nici măcar înțelegere din partea cititorului, ci un mănunchi de stări și gânduri ce se cereau a fi așternute pe hârtie, catharsis poetic și răbufnire interioară.

Dacă mi-a plăcut cartea? E greu să spui că ți-a plăcut un volum ce se învârte în jurul tristeții și al răzvrătirii personale, dar nu am avut cum să nu apreciez maturitatea poetei, care se anunță a fi o puternică voce a poeziei contemporane. Eu una mă bucur tare mult că am inclus-o în maratonul meu de poezie contemporană feminină și vă invit și pe voi să citiți cartea, o să aveți parte de o lectură dură, dar bună, unde frumusețea nu se găsește în sentimente uzuale, ci în stări adânci, ce provoacă disconfort și care se cer scoase la lumină.

??? de Victoria Tatarin a apărut la Casa de Pariuri Literare și este disponibil aici.

Publicitate

Un gând despre “„???” de Victoria Tatarin – stări incomode, emoții profunde și întrebări răscolitoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s