Recenzie „Box 88” de Charles Cumming

Uite că am ajuns la un nou blog tour dedicat literaturii crime. De data asta, poposim în dreptul unei noutăți din tolba editurii Crime Scene Press, și anume Box 88 de Charles Cumming. Ce face ca această carte să fie diferită de alte thrillere? Faptul că este un thriller cu spioni, acest gen fiind pus mai umbră în ultimii ani de zecile de thrillere psihologice ce tot apar. Nu că ar fi ceva în neregulă cu thrillere psihologice, eu le devorez cu rapiditate, dar din când în când merge câte o mică schimbare de stil. Așa că tare entuziasmată am fost să citesc Box 88, de la care aveam așteptări destul de mari, imaginându-mi un roman ce mă va transporta în lumea îndrăgitului James Bond și ale sale misiuni secrete.

Ei bine, Box 88 nu duce neapărat cu un roman de-a lui Ian Fleming sau Anthony Horowitz, dar asta nu este un lucru rău, cel puțin din punctul meu de vedere. Charles Cumming decide să meargă pe ruta alternărilor de timp și spațiu, aducând în fața cititorilor un roman cu spioni ce pe de-o parte are parte de un ritm alert, iar pe de altă parte de o narațiune fluidă, asemănătoare cu o dramă.

Lachlan Kite este un tânăr de 18 ani, ce de câțiva ani studiază la prestigioasa școală Eton din Marea Britanie. Acasă, în Scoția, îl așteaptă câteva săptămâni pe an pentru ajutor, mama sa, care conduce o pensiune locală. Însă în viitorul lui Lockie nu se întrezăresc ture de servit la mese sau cazat clienți, ci o carieră de spioni. Cum așa? Tânărul isteț este abordat în timpul ultimului an la Eton de unul dintre profesorii din campus, care îl introduce unui grup de spioni de elită, ce fac parte dintr-o organizație de care doar o mână de oameni știu. Box 88 se va mări cu un nou membru, și nu pentru că aveau nevoie disperată de încă un om, ci pentru că este nevoie de o sursă sigură într-o casă de vacanță din Franța. Și ce are asta de-a face cu săracul Lockie vă puteți întreba. Ei bine, Lockie urmează să își petreacă o bună perioadă din vacanța de vară alături de familia celui mai bun prieten al său, Xavier. Familia acestuia este mai mult decât înstărită și plină de relații, astfel că tatăl lui Xavier, Luc, urmează să îl aibă ca oaspete de onoare pe un iranian cunoscut, persoana de care Box 88 este interesată în această perioadă datorită unor ciorovăiri recente dintre iranieni și americani. Astfel că Kite va juca rolul cârtiței din casa de vacanță, rol ce îl încarcă cu adrenalină pe tânărul scoțian.

Facem un salt de treizeci de ani și îl regăsim pe Kite însurat, cu un copil pe venite, care primește un apel de la Martha, o bună prietenă de-a sa. Se pare că Xavier a fost găsit mort în Paris, iar cauza decesului înclină înspre sinucidere, acesta având probleme cu consumul de droguri încă de pe băncile de la Universitatea Eton. Kite merge la înmormântare, unde este răpit și dus pe un vas. Acolo i se vor pune întrebări despre vacanța amintită mai sus, din casa familiei lui Luc.

„Nu mărturisi niciodată, nu-ți ieși niciodată din rol, nu recunoaște niciodată că ești spion.„

Planurile prezent și trecut se întrepătrund într-un mod captivant pentru cititor, care este martor atât la scenele de mare adrenalină din timpul sechestrului lui Kite, cât și la evenimentele unei vacanțe pline de spioni și dragoste fugară. Mie mi-a plăcut această combinație, trecerile în timp sunt bine marcate, totul alcătuind o narațiune fluidă.

Suspansul este la cote înalte, cel puțin în partea cu răpirea, dar nici vacanța de vară nu se lasă mai prejos, venind cu elementele definitorii ce conturează personajele principale. Box 88 este o organizație ultra secretă, iar momentele în care agenții sunt la treabă sunt construite ca adevărate misiuni de spionaj.

Romanul vine la pachet cu laude din partea lui Iar Rankin și Anthony Horowitz, așa că merită pus pe lista amatorilor de thrillere cu spioni. Pentru mine a fost o lectură captivantă și antrenantă, cu mult mister și suspans. Box 88 este primul roman din seria Lochlan Kite, care în această primă carte pune bazele a ceea ce poate deveni o serie cu spioni de neratat.

Box 88 de Charles Cumming a apărut în traducerea lui Mihnea Arion la Crime Scene Press și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititori înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și pe blogurile lor pentru a putea citi și părerile lor cu privire la carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnologii-Antologii și Citește-mi-l.

Publicitate

Un gând despre “Recenzie „Box 88” de Charles Cumming

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s