„Drumul spre casă” și „Un cățeluș în furtună” de Guojing – 2 volume de ilustrații pline de emoție și magie pentru toată familia

O imagine poate valora cât o mie de cuvinte, nu-i așa? Așa s-ar putea caracteriza cele două volume ale ilustratoarei Guojing, premiată de New York Times Book Review cu titlul de „Cea mai bună carte ilustrată pentru copii” pentru volumul Drumul spre casă. Aceasta reușește, prin intermediul pensulei și al creionului, să dea viață unei povești emoționante și pline de căldură, fără a așterne nici un cuvânt pe pagină. În același ton înălțător a lansat și volumul Un cățeluș în furtună, care nu face decât să îi reafirme talentul incontestabil de povestitoare în imagini.

Iubesc cărțile pentru copii, care pe lângă ilustrațiile atrăgătoare, au și un text bine conturat, ce întotdeauna transmite o lecție de viață. Tocmai de aceea, cărțile pentru copii nu sunt adresate numai piticilor, ci tuturor celor ce au o inimă deschisă și un suflet de copil, celor ce nu au uitat să viseze și celor ce își lasă garda jos și își permit câteva minute de fantezie și magie. Asta conține și cele două volume ale lui Guojing publicate la Galaxia Copiilor.

Drumul spre casă m-a fermecat încă de la primele imagini. Cartea ne spune povestea unei fetițe ce este departe de casă și care cu ajutorul unui cerb misterios va călători pe tărâmuri nebănuite. Cititorii o pot urmări pe micuța protagonistă de-a lungul acestei aventuri ce începe în singurătate, dar care se schimbă într-o călătorie magică, plină de fenomene noi și unicate.

Se pare că Guojing s-a inspirat din propria viață, aceasta copilărind în China anilor 1980, atunci când era în plină desfășurare politica unicului copil. Se văd accentele unei copilării singuratice, ce este salvată doar de puterea imaginației sale. Totul este învăluit în magia poveștilor, iar emoția nu lipsește din nicio ilustrație. Imaginile se derulează într-un ritm ce imită bătăile inimii, cei mici și cei mari putând dezveli o poveste duioasă și fermecătoare.

Imaginile sunt realizate în alb și negru, astfel că emoția este cea care colorează povestea. Cei mici pot învăța despre iubire și prietenie, iar cei mari se pot minuna alături de copii la cât de feerică este fiecare imagine.

Cel de-al doilea volum – Un cățeluș în furtună – ne duce pe urmele unei alte povești emoționante, care, indiferent dacă ai un cățel acasă sau nu, tot te lovește din plin. Ca protagoniști îi avem pe o fată ce dă peste un cățeluș părăsit și singur sub banca de lângă un copac. Cățelușul este speriat și fricos, dar perseverența fetei de neclintit, aceasta vrând cu orice preț să se împrietenească cu bietul animal.

Spre deosebire de Drumul spre casă, acest volum se bucură și de o pată de culoare ce înseninează peisajul. Guojing nu alege însă orice culoare, ci merge pe nuanța soarelui, reușind astfel să transmită căldură și speranță. Acest volum este și mai scurt, dar pentru mine a avut un impact mai mare, fiind o mare iubitoare de animale. Am rezonat mai mult cu privirea pierdută a câinelui, văzând-o de multe ori în ochii propriilor câini, astfel că inima mi s-a oprit pe loc la acele imagini înduioșătoare.

Este incredibil câtă forță poate transmite o imagine, iar succesiunile de ilustrații prezente în aceste două volume merg direct în adâncurile sufletului, cititorul fiind pus față-n față cu propriile sensibilități și trăiri emoționale. Ambele volume spun povești tăcute, care însă prind glas asurzitor folosindu-se de emoțiile cititorilor, cei mici putând învăța despre creativitate și puterea poveștilor.

Eu deja le-am răsfoit de nenumărate ori alături de micuța mea, care la doar câteva câteva luni de viață a fost pe loc captivată de imaginile pline de viață și însemnătate. E drept că eu le-am și înțeles mesajul, dar sunt sigură că și ea va putea călători în lumea magică a acestora când va fi puțin mai mare.

Aceste două volume sunt ideale pentru a-i introduce pe cei mici în lumea poveștilor, părinții sau bunicii putând exersa alături de cei mici transpunerea imaginilor în cuvinte, astfel putând da împreună voce ilustrațiilor. Profunzime în imagini și sensibilitate la fiecare trasare a creionului, cu asta vine la pachet cele două povești magice, ce cu siguranță vor vrăji orice cititor, de orice vârstă.

Drumul spre casă și Un cățeluș în furtună de Guojing au apărut la Galaxia Copiilor și sunt disponibile aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s