Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul nu este doar o simplă carte cu ilustrații, ci o oază de bine, de calm și de speranță. Un buchet al blândeții și un îndemn spre iertare. Charlie Mackesy așterne pe hârtie o poveste centrată în jurul sinelui, în care cu ajutorul a patru personaje inedite reușește să dea glas emoțiilor calde și reci, pline de încredere și lipsite de curaj.

Băiatul este întruchiparea curiozității, cârtița ia forma poftei pentru tort și pentru viață, vulpoiul este partea neîncrezătoare a grupului, iar calul joacă rolul înțeleptului. Aceștia se perindă prin coclaurile deluroase ale vieții și își pun diferite întrebări. Nu sunt doar tovarăși de drum, ci și buni prieteni care se iubesc necondiționat și care se învață unul pe altul cum să se iubească pe sine.

La prima vedere ai putea spune că nu se întâmplă prea multe în această carte, dar de fapt se întâmplă tot. Toate emoțiile, gândurile și fricile noastre, care alături de simplele bucurii aduc speranță în suflet. Cititorul nu este un simplu spectator, ci este invitat să parcurgă acest drum al introspecției alături de cei patru aventurieri. Acesta nu numai că poate să își însușească ideile din carte, dar chiar este îndemnat să o facă, emoțiile transmise având înțelesuri diferite pentru fiecare în parte, în funcție de locul în care se găsește în propria viață.
Tare mult mi-a plăcut cartea, am citit-o deja de câteva ori fiind fermecată atât de ilustrațiile superbe, cât și de textul scurt, dar cuprinzător. Aceste mici maxime sunt doze de calm și inocență, alinare pentru suflet și leac pentru vremuri grele. Faptul că Charlie Mackesy se folosește de penița cu cerneală pentru a realiza ilustrațiile și textele dă o notă intimă întregului volum, acesta luând forma unul jurnal de gânduri pe care ori le-am simțit și noi ca cititori, ori avem nevoie să le auzim/citim pentru a putea trece cu bine peste momentele dificile.



Am citit această carte atât singură, cât și în familie, așa că o recomand tuturor cititorilor, indiferent de vârstă. Chiar și bebelina mea s-a bucurat de caruselul alb-negru de imagini, care uneori era stropit cu puțină culoare, tocmai ca și în viață. Fiecare pagină merită pusă în ramă, tot volumul fiind la superlativ în ceea ce privește textul, ilustrațiile și mesajul.
Și pentru că mi-a plăcut atât de mult toată cartea, am selectat 10 citate ce oglindesc îndemnul la bunătate, iertare și blândețe al volumului.
„ – Ce crezi tu că înseamnă să ai succes? a întrebat băiatul.
– Să iubești, a zis cârtița.„
„Care crezi tu că e cea mai mare pierdere de timp?
– Să te compari cu alții, a zis cârtița.„
„Imaginează-ți cum ar arăta viața noastră dacă ne-am teme mai puțin.„
„Avem uriașa libertate de a alege cum reacționăm la ceea ce ni se întâmplă.„
„Tare ciudat că ne vedem numai exteriorul, deși aproape totul se întâmplă în interior.„
„ – Am învățat cum să trăiesc clipa.
– Cum? a întrebat băiatul.
– Găsesc un loc liniștit, închid ochii și respir.„
„Cea mai mare dovadă de blândețe e să fii blând cu tine însuți, a zis cârtița.„
„Adeseori cel mai greu e să te ierți pe tine însuți.„
„Cea mai mare iluzie, a zis cârtița, e că viața trebuie să fie perfectă.„
„ – Paharul tău e pe jumătate gol sau pe jumătate plin? a întrebat cârtița.
– Cred că sunt recunoscător să am un pahar, a zis băiatul.„



Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul de Charlie Mackesy a apărut în traducerea lui Beatrice Feleagă la ART Grafic și este disponibilă aici.

P.S. Vă las mai jos prezentarea lui Charlie Mackesy de la TED Talks în care acesta vorbește despre curajul de a face greșeli și de a nu aștepta întotdeauna perfecțiunea.
Un gând despre “10 citate ce îndeamnă la bunătate, iertare, curaj și blândețe din „Calul, cârtița, vulpoiul și calul” de Charlie Mackesy”