Anna Hope m-a cucerit în urmă cu câțiva ani cu Sala de bal, roman ce ne transpune pe fundalul unei veri caniculare din 1911, așa că am fost tare entuziasmată să citesc și cea mai nouă traducere a sa în limba română – Așteptări. Cartea se folosește de salturi între trecut și prezent pentru a ne aduce povestea realistă, cu eșecuri și dezamăgiri, a trei prietene.

Hannah, Cate și Lissa sunt cele mai bune prietene de pe vremea studenției, care după terminarea studiilor au împărțit pentru o bună perioadă de timp o casă victoriană în centrul Londrei. Acestea s-au bucurat din plin de tinerețe, de visele mărețe și de weekenduri cu picnicuri în parc. Dăm timpul înainte câțiva ani, până în 2010, și le găsim pe cele trei împrăștiate în și prin împrejurimile Londrei. Fiecare dintre ele avea câte un țel de atins, dar niciuna nu și-a găsit împăcarea în situația din prezent.
Hannah încearcă deja de ani buni să rămână însărcinată, Cate se simte tot mai copleșită de rolul de proaspătă mămică, iar Lissa este pierdută în cariera de actor ratat. Nu așa trebuia să arate viețile lor, vioiciunea specifică tinereții fiind înlocuită cu frustrări și nemulțumiri, atât pe plan personal, cât și profesional.
Anna Hope așterne pe hârtie o poveste tridimensională, ce urmărește îndeaproape trăirile și gândurile celor trei personaje, le decojește trecutul și le pune față-n față cu amărăciunile din prezent. Fiecare din cele trei protagoniste oglindește câte o categorie de femei din cotidianul contemporan, unde iluziile unui viitor măreț și fericit sunt subtil spulberate de firul întortocheat al vieții.
„Trebuie să-ți păstrezi prieteniile, Lissa. Cele cu femei.Sunt singurele care o să te salveze până la urmă.„

Tare mult mi-a plăcut cartea pentru că fie m-am regăsit și eu în cele personaje, fie le-am înțeles punctul de vedere, confruntându-mă cu astfel de scenarii. Viața de proaspătă mămică mi-a deschis lumea spre o nouă categorie de femei, în care nu totul e roz și happy, ci mai degrabă o amestecătură de nopți nedormite și sentimente contradictorii cu privire la copil și la rolul femeii în această nouă formulă. Tot datorită noului meu statut am apreciat mai mult efortul Hannhei de a rămâne însărcinată, cât și decepția Lissei în ceea ce privește cariera ei apusă.
Cartea aceasta nu este menită cititorilor tineri, ci este adresată publicului matur, care au trecut deja prin câteva încercări în viață și care pot astfel aprecia mai just diferitele straturi ale personajelor. Salturile în trecut nu fac decât să ofere cititorului o portiță înspre profunzimea celor trei femei, făcându-se lumină în anumite zone din prezentul lor agitat și confuz.
Cele trei femei sunt legate atât de amintirile din tinerețe, cât și de sentimentul de invidie una față de cealaltă. Fiecare e invidioasă pentru norocul pe care cealaltă îl are, negândindu-se că de fapt, toate trei se zbat în apele neputinței, a destinului ce le-a scăpat de sub picioare. Invidia le face oarbe să vadă propria viață și micile bucurii și realizări avute de-a lungul anilor.
„În zilele următoare se simte plutind în derivă, alunecând, ca și când fericirea ar fi un dans căruia i-a uitat pașii. Își numără răsuflările. Se gândește la lucrurile pentru care ar trebui să fie recunoscătoare, caută să fie rațională – de ce ar interesa-o pe ea ce fac prietenele ei? De ce și-ar măsura ea fericirea raportând-o la a lor? Și, totuși, asta face. Într-un fel, așa și-o măsoară – nu poate să nu își facă un inventar al vieții ei; să nu țină cont de faptul că ea, la vârsta de treizeci și trei de ani, nu întrunește nici unul dintre semnele adevăratei maturități.„
Mi-a plăcut tare mult felul în care Anna Hope redă condiția femeii în societatea contemporană și anxietățile cu care femeia modernă se confruntă. Așteptări este într-adevăr un roman al expectației și al speranței, este o frumoasă și captivantă poveste despre prietenie și o narațiune fluidă ce ține cititorul ancorat în lumea ficțională, dar perfect realistă imaginată de naratoare. Eu am simțit o conexiune cu acest roman încă de la primele pagini, și doar treburile casei mi-au pus piedică din a citi cartea pe nerăsuflate. Și nu, nu este o capodoperă literară, așa cum nici viața nu este un basm. Este însă o poveste realistă, cu și despre femei, în care rolul de mamă și de femeie cu carieră este pus în balanța destinului și a circumstanțelor mai mult sau mai puțin atenuante.
Așteptări de Anna Hope a apărut în traducerea Mihaelei Dumitrescu la Humanitas Fiction și este disponibil aici.
